Πλατεία θεάτρου: ο "κρυμμένος" κήπος της πόλης / Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας θεάτρου / 1ο βραβείο

Το γραφείο ΕΝΤΑΣΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (Κωνσταντίνα Καρβουτζή & Ματθαίος Παπαβασιλείου, αρχιτέκτονες εμπ) απέσπασε το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας θεάτρου. 

Πλατεία Θεάτρου: ο «κρυμμένος» κήπος της πόλης.

Η Πλατεία Θεάτρου είναι ένας τόπος πολύ πυκνός, στο επίκεντρο των μετασχηματισμών της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πολλές αιτίες, κυρίως κοινωνικο-οικονομικές, οδήγησαν σε ραγδαία υποβάθμιση της περιοχής. Στη σύγχρονη καθημερινότητα η πλατεία και οι γύρω δρόμοι σφύζουν από ζωή την ημέρα, ενώ τη νύχτα αποτελούν το πεδίο εκδήλωσης πολλών μορφών παραβατικότητας, τόσο ώστε είναι καταγεγραμμένοι πια στο συλλογικό ασυνείδητο ώς «ανεπιθύμητος τόπος».

Στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία αλλά με δεδομένο οτι η επέμβαση αφορά ένα σχετικά μικρής κλίμακας αστικό κενό,  σε μια περιοχή της πόλης που «καταρρέει», η πρόταση σχηματοποιείται στην ανάγκη προσφοράς της προσδοκίας και της ελπίδας, μέσα από τη δημιουργία ενός τεκτονημένου φυσικού περιβάλλοντος, ενός κήπου, που βρίσκεται ως εξαίρεση στο κέντρο μιας ασφυκτικής πόλης που έχασε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα την επαφή με την ουσία του αττικού τοπίου.

Η βραβευμένη λύση, με λιτούς σχεδιαστικούς χειρισμούς, συγκροτεί ένα αμφιθεατρικό καθιστικό που μπορεί να παραλάβει ατομικές ή συλλογικές συνευρέσεις γύρω από ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού, ενώ προτείνει την εκτεταμένη χρήση μαλακών υλικών, όπως το πατημένο χώμα και αξιοποιεί το στοιχείο της φύτευσης, με δένδρα και φυτά που από παλιά συναντά κανείς στις γειτονιές της Αθήνας.

Δεν είναι στόχος της πρότασης σε καμία περίπτωση ο «εξευγενισμός» της περιοχής και ο διωγμός των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι μετανάστες ή τα εξαρτημένα άτομα. Έχει σημασία να αντιληφθεί κανείς οτι η ένταξη των συγκεκριμένων ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό, έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση του χαρακτήρα και της ζωντάνιας αυτής της περιοχής. Αυτό σημαίνει σχεδιασμό και αποφάσεις σε ένα ευρύτερο διεπιστημονικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Αρχιτέκτονες: Ματθαίος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνα Καρβουντζή
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Αγγελική Ζιούνα, Νατάσσα Χολή


Το γραφείο ΕΝΤΑΣΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ παρέχει υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης σε πολλούς τομείς και κλίμακες αρχιτεκτονικών έργων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό. Ιδρύθηκε το 1989 από τους Κωνσταντίνα Καρβουντζή και Ματθαίο Παπαβασιλείου, αρχιτέκτονες ΕΜΠ.

Το γραφείο έχει εκπονήσει και υλοποιήσει ιδιωτικά και δημόσια έργα, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Επίσης έχει λάβει διακρίσεις σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με σημαντικότερες τις :

α) Α’ Βραβείο Διεθνής Διαγωνισμός ιδεών για ένα κτίριο «συλλογικής παραγωγής αρχιτεκτονικής» στην πόλη Γάνδη του Βελγίου, 1994.

β) Β` Βραβείο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας, 2000.

γ) Α’ Έπαινος Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός έπειτα από επιλογή, για τον σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, 2001.

Archisearch - προοπτικό 3ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ 3
Archisearch - προοπτικό2ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ2
Archisearch - προοπτικό1ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ1
Archisearch - τομήΤΟΜΗ
Archisearch - κάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - διαγράμματαΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

RELATED ARTICLES