Mε αφορμή τη ρήση ενός από τους διασημότερους αρχιτέκτονες του 21ου αιώνα – τον Ελβετό Peter Zumthor – τον εξέχοντα ρόλο των atmospherics στο έργο του πατέρα του marketing – Philip Kotler – και το αυξημένο ενδιαφέρον για το design των ξενοδοχείων, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε το workshopSense Architecture.

Sense Architecture Workshop from Archisearch on Vimeo.

To workshop Sense Architecture Workshop, υπό την επιμέλεια της πλατφόρμας Archisearch.gr και της εταιρείας παραγωγής Design Ambassador, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 100% Hotel Show, με τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων Στέλλα Πιερή, εκπροσωπώντας το γραφείο Pieris Architects, ο Ηλίας Μαστρομηνάς με το γραφείο Mastrominas Architecture, ο Αριστείδης Ντάλας με το γραφείο AD Architects και ο Τάσος Γεωργαντζής με το γραφείο του, Urban Soul Project.

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Ηλία Μαστρομηνά:

 

Ευχαριστώ πολύ το Archisearch, το Design Ambassador το Βασίλη Μπαρτζώκα και το 100% Hotel Show για την ευκαιρία αυτή να τοποθετηθώ σε αυτό το ιδιαίτερο θέμα.

Ενστικτωδώς και βιωματικά χρησιμοποίησα τον τρόπο αυτό σχεδιασμού τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Τα τελευταία χρόνια τον εφαρμόζω από επιλογή ύστερα από άλλες διαδρομές.

Ο ατμοσφαιρικός σχεδιασμός ακούγεται ως μια έννοια γενική και απροσδιόριστη, παρόλα αυτά συμμετέχει συνειδητά ή ασυνείδητα κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε χωρικά προβλήματα, γιατί όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους φιλικούς, οικείους και με υψηλή αισθητική.

Mastrominas Featured Architect, Mastrominas ARChitecture, Featured Architect, June, 2018, Casa Cook, Caravia Beach, Astir Odysseus Kos

Δυστυχώς, στην πορεία χανόμαστε, ειδικά με τις παρεμβάσεις των ιδιοκτητών των έργων και δημιουργούμε χώρους πολυτελείς μεν, τυποποιημένους, απρόσωπους και βαρετούς δε.

Ειδικότερα στο σχεδιασμό των resort ξενοδοχείων, είχε καθιερωθεί αυτή η αισθητική ως πρότυπο και ήταν κάτι που με βασάνιζε και με απογοήτευε κάθε φορά που σχεδίαζα, καθώς, ειδικά σε προορισμούς μαζικού τουρισμού, το μοντέλο ήταν μια light εκδοχή της Disneyland.

Το μοντέλο αυτό υπαγορεύθηκε από το οικονομικό πρότυπο ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας, που οραματίστηκαν οι tour operators, όπου τουρίστες χαμηλής και μεσαίας τάξης συνέρρεαν κυριολεκτικά για μια θέση στον ήλιο και παράλληλα έπρεπε να βιώσουν για λίγες μέρες την πολυτέλεια που τους έλειπε στην καθημερινότητα, μια κραυγαλέα πολυτέλεια μέτριας ως κακής αισθητικής. Και όλοι ήταν ευχαριστημένοι.  

Mastrominas Featured Architect, Mastrominas ARChitecture, Featured Architect, June, 2018, Casa Cook, Caravia Beach, Astir Odysseus Kos

Γιατί λοιπόν σήμερα μιλάμε για μια άλλη αρχιτεκτονική των αισθήσεων στα τουριστικά καταλύματα; Πώς θα προσδώσει αυτός σχεδιασμός προστιθέμενη αξία στα ξενοδοχεία μας;

Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού πολλαπλασίασε τα τυποποιημένα καταλύματα, οι πελάτες κορέστηκαν, οι τιμές έπεσαν ενώ οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι μεγάλη μερίδα ταξιδιωτών αναζητούν την εμπειρία, την επαφή με τον τόπο, την κουλτούρα το φαγητό κλπ. Είχαμε την τύχη να πραγματοποιήσουμε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Casa Cook Kos όπου κληθήκαμε να υλοποιήσουμε το concept της Thomas Cook και των Lambs & Lions που πραγματοποίησαν επίσης την καλλιτεχνική διεύθυνση και το interior design, για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου που θα είναι σαν ελληνικό χωριό.

Συνειδητά συμπεριλάβαμε κατά το σχεδιασμό μας τις παράμερους ατμόσφαιρα και αίσθηση.

Εξηγούμαι:

Η χρήση μορφολογικών στοιχείων παραδοσιακής νησιώτικης αρχιτεκτονικής, όχι μόνο έχει πολυχρησιμοποιηθεί αλλά όλοι ξέρουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο ως κακό.

Αναρωτιέμαι: Τι είναι τελικά παραδοσιακή αρχιτεκτονική? Τι κρύβει μέσα της που την κάνει καθολικά αποδεκτή? Τα μπλε πορτοπαράθυρα? Οι λευκοί όγκοι?

Είναι νομίζω κάτι βαθύτερο που έχει σχέση με την ψυχή μας: το θρόισμα της καλαμιάς, τα αρωματικά φυτά, η σκιά του πεύκου. Ο τυφλός αδρός τοίχος, το σοκάκι που καταλήγει στο ξαφνικό άνοιγμα, ή τη μικρή πλατεία, το φως, η σκιά ήχοι  μυρωδιές, εικόνες, με μια κοινή βάση την ΑΛΗΘΕΙΑ, την εκπλήρωση καθημερινών αναγκών με τη σοφία της αποθησαυρισμένης εμπειρίας που από γενιά σε γενιά μεταφέρεται και βελτιώνεται.

Άρα δεν είναι τα μορφολογικά στοιχεία μόνο, είναι η αίσθηση που παίρνω από όλα τα πιο πάνω.

Και πώς τα χρησιμοποιώ όλα αυτά στο σχεδιασμό χώρων φιλοξενίας σήμερα?

Ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ξενοδοχείο μικρής ή μεγάλης κλίμακας, για resort η ξενοδοχείο πόλης, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιλέξουμε, τα σχεδιαστικά εργαλεία είναι : τόπος, ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, ήχοι-μουσική, φως-σκιά, ήλιος, άνεμος, νερό, θέα, καλοκαιρινός έναστρος ουρανός, φύτευση, αντικείμενα χρήσης, ένδυση προσωπικού, φυσική ευγένεια προσωπικού, ένταξη στο περιβάλλον και τόσα άλλα, δηλαδή αισθήσεις – συναισθήματα.

Ρωτάω τους επισκέπτες πώς αισθανθήκατε στο ξενοδοχείο? Ακούω με προσοχή και, περιέργως, αναφέρουν όλοι την ουσία του σχεδιασμού των αισθήσεων και το εισπράττουν, όταν εμείς οι σχεδιαστές έχουμε δουλέψει με ειλικρίνεια, εντιμότητα με κατάθεση ψυχής, με λογισμό και μ΄ όνειρο ….. όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντινίδης.

Τη συζήτηση συντόνισε και παρουσίασε η Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Επικοινωνίας και Περιεχομένου του Archisearch.gr και της Design Ambassador Δανάη Μακρή.

_________________________________________________

Δείτε το αφιέρωμα του Archisearch στο έργο του γραφείου Mastrominas ARChitecture εδώ!


RELATED ARTICLES