text in EN, GR

House in vineyard, designed by Nikolas Kouretas, is located on the northern part of the village at the Kamares settlement, in a small slop from north to south and within a vineyard plot, overlooking the bay of Parikia.
The area is characterised by the local retaining stone steps and the aegean landscape sparingly built in large countryside yards and shrub terrain. Across the valley on the south, Paros mountain tops dominate the view along with the historic monastery of Loggovardas.
The client brief asked for the residence to house a four member family with additional spaces for guests.

EXTERIOR VIEW OF SOUTH-WEST CORNER AT DAY
EXTERIOR VIEW OF SOUTHERN FACADE AT DAY

The plan is organised in three levels.
The ground floor is conceived as an independent unit with living room, kitchen, three bedrooms and two bathrooms. The first level (ground floor from the northern side) is organised with the common areas in the central area and western wing, and the sleeping area in the eastern wing.

Living room, dinning and kitchen have separate spaces but without loosing the visual connection and continuity. Their main view is towards the south linking them with the garden via a covered veranda.

EXTERIOR VIEW OF NORTHERN FACADE AT FIRST LIGHT
EXTERIOR VIEW OF NORTHERN FACADE AT SUNSET

A staircase leads to the second level which has an interior and exterior lounge area along with a larger roof terrace with panoramic views across the valley, mountains and bay. The surrounding plot is designed with a combination of soft and hard landscaping. Pavement for the car entrance on the north, gravel for the parking on the NW corner, and a large sitting area under a pergola with adjacent BBQ, traditional oven, storage units, and closed doushe on the western side.

The south and east of the plot is left for the vineyard. 

EXTERIOR VIEW OF SOUTH-WEST CORNER AT DAY
EXTERIOR VIEW OF NORTH-WEST CORNER AT SUNSET

The load-bearing structure is with reinforced concrete while all exterior walls were made with 50 cm. of local stone from the island. The visible surfaces of the stone walls both externally and internally, as well as the window headers and interior wall alcoves were hand-picked from a quarry in Antiparos island and constructed by local masons in accord with the area’s traditional architecture.

In every opening the window jamb was designed to form a curve creating a more vivid interplay or shadows and light over the white-wash plaster.

EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF NORTHERN FACADE AT DAY
EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF SOUTHERN FACADE AT DAY

The overall plastering of the walls was done freehand with a special glove in order to create a more sculptural surface against the strong Aegean light. Most of the furniture are custom-made and built-in.                   

EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF NORTHERN FACADE AT DAY

The main concept of the composition was a stone tower embraced around by a waved wing and a sculptural chimney. An organic linear unfoldment based on proportions, balance, materiality, light and history.    

EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF WESTERN FACADE AND PERGOLA AT DAY


Facts & Credits:
Architect: Nikolas Kouretas
Structural engineer: Kostas Kalergis
Construction management: Nikolas Kouretas
Location: Kamares village, Paros island, Greece
Surface: 320 sq.m.
Design date: 2010-2011
Construction date: 2012-2014 (phase A)
Photography: Pygmalion Karatzas
Materials:
Window framework: EXPA SA – Wooden Doors & Windows
Stone: Local quarry in Antiparos island
Kitchen: ELITON Paros



Η κατοικία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον οικισμό Καμάρες. Έχει μικρή κλίση και βρίσκεται σε έναν ευρύτερο αμπελώνα, με θέα το λιμάνι της Παροικιάς. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη θέα των αναβαθμίδων και το τυπικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο: θαμνοειδής εκτάσεις, αραιά σπίτια με πράσινες αυλές. Απέναντι, φαίνεται η παριανή οροσειρά με την ιστορική μονή της Λογγοβάρδας, ενώ δυτικά και ανατολικά διακρίνονται τα λιμάνια της Παρκιάς και Νάουσας, αντίστοιχα.  

Η κατοικία ζητήθηκε να πληροί τις ανάγκες μιας εξοχικής κατοικίας τετραμελούς οικογένειας με τη δυνατότητα επιπλέον χώρων φιλοξενίας. 

EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF WESTERN FACADE AND CHIMNEY AT DAY
EXTERIOR DETAIL VIEW OF WESTERN FACADE AND CHIMNEY AT DAY

Σύνθεση κάτοψης και όψεων (προσανατολισμός).

Η κατοικία διαμορφώνεται σε τρεις ορόφους.
Το Ισόγειο αποτελεί ανεξάρτητη κατοικία με το καθιστικό, την κουζίνα, τα 3 δωμάτια ύπνου και τα 2 λουτρά. Στον Α΄ Όροφο (Ισόγειο από τη βορεινή πλευρά) χωροθετούνται το καθιστικό, η ανοικτή κουζίνα, δύο δωμάτια ύπνου και ένα λουτρό της δεύτερης ανεξάρτητης κατοικίας.

Παράλληλα, εσωτερική κλίμακα οδηγεί στο β΄ όροφο όπου υπάρχει ένα δωμάτιο – καθιστικό και πρόσβαση στο δώμα, όπου δεσπόζει το ανοικτό καθιστικό με θέα τα λιμάνια της Παροικίας (δυτικά) και της Νάουσας (ανατολικά). 

INTERIOR VIEW OF LIVING ROOM SPACE FROM ENTRANCE
INTERIOR VIEW OF LIVING ROOM SPACE

Στον περιβάλλοντα χώρο, έχει δημιουργηθεί δυτικά χώρος B.B.Q και παραδοσιακού φούρνου, υπαίθριος χώρος καθιστικού με πέργολα, κλειστός χώρος πλυσταριού, 2 κλειστά Doushe και 2 κλειστές αποθήκες. Παράλληλα, βορεινά εντάσσεται ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης με φυσική σκίαση (μουριές). 

Τέλος, ο αμπελώνας έχει διατηρηθεί περιμετρικά του οικοπέδου για την παραγωγή κρασιού από την οικογένεια. 

INTERIOR VIEW OF LIVING ROOM SPACE
INTERIOR VIEW OF KITCHEN

Κατασκευαστικές εφαρμογές και λεπτομέρειες.

Ο φέρων οργανισμός της κατοικίας είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλήρωση από 50 εκ. πέτρα της περιοχής, αποκλειστικά από Παριανούς πετράδες. Η εμφανής, εσωτερικά και εξωτερικά, πέτρα καθώς και τα υπέρθυρα / πρέκια συλλέχθηκαν προσεκτικά από το λατομείο Αντιπάρου και ακολούθησαν την παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. 

Σε κάθε παράθυρο – μπαλκονόπορτα τοποθετήθηκε πέτρινο πρέκι κρατώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα.

INTERIOR VIEW OF LIVING ROOM SPACE AT NIGHT
INTERIOR VIEW OF DINNING SPACE AND KITCHEN AT NIGHT

Παράλληλα, σε κάθε άνοιγμα ο λαμπάς είναι σχεδιασμένος υπό γωνία ώστε να δημιουργούνται εσωτερικά σκιές και αντανακλάσεις του φωτός στο λευκό κυματιστό σοβά. Τα επιχρίσματα είναι λευκά και εφαρμόστηκαν εξωτερικά πάνω στην πέτρα με ειδικό γάντι, ώστε να φαίνεται ο κυματισμός και το ανάγλυφο της πέτρας, μέσω του παιχνιδιού της σκιάς και του φωτός. Κατόπιν, ακολούθησε λευκός υδροχρωματισμός. 

EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF NORTHERN FACADE AT DUSK
EXTERIOR VIEW OF SOUTH-WEST CORNER AT DUSK WITH BBQ AND PERGOLA

Τα κουφώματα είναι ξύλινα χρώματος εκτός ral, επιλογής και διαμόρφωσης του Αρχιτέκτονα με το εργοστάσιο παραγωγής τους. Εσωτερικά, τα δάπεδα είναι από ακανόνιστη πέτρα Βραζιλίας, χρώματος ελαφράς ώχρας με γαλάζιο αρμό.
Τα περισσότερα έπιπλα είναι κτιστά. 

EXTERIOR VIEW OF ROOF TERRACE AT DUSK FACING SOUTH-WEST OVERLOOKING PARIKIA BAY
EXTERIOR VIEW OF NORTHERN FACADE AT DUSK

Ιδιαίτερη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Η βασική ιδέα αφορά τον πέτρινο πύργο, τον οποίο αγκαλιάζει μια κυματιστή κατοικία και μια καμινάδα – γλυπτό.
Γραμμικά ξετυλίγονται από τον πέτρινο παραλληλόγραμμο όγκο οι δύο άξονες που ακολουθούν τη μορφή. 

Η χρήση του θολωτού τμήματος συνδέεται με τα καμπύλα τμήματα του κτιρίου, μεταφέροντας την πλαστικότητα και το ανάγλυφο παίζοντας με το φως. Η τοποθέτηση ενιαίας ακανόνιστης πέτρας στα πρέκια των θυρών και παραθύρων σε συνδυασμό με το ξύλινο κούφωμα και το σχέδιο, ανανεώνουν την αρχιτεκτονική ματιά στο κτίριο.

EXTERIOR CLOSE UP VIEW OF ROOF TERRACE LOUNGE AT DAWN FACING SOUTH
EXTERIOR VIEW OF ROOF TERRACE AT SUNRISE

Στοιχεία έργου:
Έργο: Κατοικία σε αμπελώνα στις Καμάρες Πάρου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Νικόλας Κουρέτας
Στατική μελέτη: Καλέργης Κώστας
Επίβλεψη έργου: Νικόλας Κουρέτας
Τοποθεσία: Καμάρες, Πάρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 320 τ.μ.
Χρόνος μελέτης: 2010-2011
Χρόνος κατασκευής: 2012-2014 (α’ φάση)
Φωτογραφίες: Pygmalion Karatzas
Υλικά:
Ξύλινα κουφώματα: EXPA SA – Wooden Doors & Windows  ΕΞΠΑ Α.Ε. – Πάρος
Πέτρες: Λατομείο Αντιπάρου
Κουζίνα:  ELITON (Παράρτημα Πάρου)

Kampos House, designed by Lantavos Projects, is also located on the island of Paros! Have a look here.


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών