text in EN, GR

Το HOTEL EXPERIENCE, μία παραγωγή του Βασίλη Μπαρτζώκα της Design Ambassador και του Άρη Μαρινάκη της Architectural Editions, για την εμπειρία της Φιλοξενίας, είναι ένα νέο, ατμοσφαιρικό ξενοδοχειακό σύμπαν, στο Ωδείο Αθηνών. 

Παρακολουθήστε το Hotel Experience, χωρίς κόστος συμμετοχής, με κράτηση θέσης εδώ!

Το event Hotel Experience δεν μοιάζει σε τίποτε με μία «κλαδική έκθεση ή συνέδριο για τα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό».

To event (Έκθεση & Συνέδριο), τo οποίo επιμελείται ο Βασίλης Μπαρτζώκας και η Design Ambassador, σε συνεργασία με το γραφείο FLUX OFFICE, την πολυτάλαντη αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη, εμπνέεται από ατμόσφαιρες ξενοδοχείου που συναντάμε σε εμβληματικά κινηματογραφικά έργα, όπως το «Shining» του Stanley Kubrick (1980), το «In the mood for love» από τον Wong Kar-wai (2000) και το «Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson από το 2014.

SHINING | STANLEY KUBRICK (1980)
IN THE MOOD FOR LOVE | WONG KAR-WAI (2000)
GRAND BUDAPEST HOTEL | WES ANDERSON (2014)

Ο σχεδιασμός της έκθεσης σκηνοθετεί τη συνάντηση του επισκέπτη με έναν κόσμο αλλιώτικο, που συμπυκνώνει τη φαντασμαγορία της κινηματογραφικής αισθητικής.

Τα εμπορικά περίπτερα μετατρέπονται σε δωμάτια ξενοδοχείου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι της έκθεσης αναφέρονται σε χαρακτηριστικά σημεία χώρων φιλοξενίας όπως Ρεσεψιόν, Φουαγιέ, Πισίνα, Ανελκυστήρας, παραπέμποντας σε ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο με σινεφίλ αναφορές. 

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί η Ρεσεψιόν, ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών με αντίστοιχη κινηματογραφική αναφορά που τους εισάγει απευθείας στη ντελικάτη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Η Ρεσεψιόν, και τα δύο κλιμακοστάσια που την πλαισιώνουν, συνδέονται με το μεγάλο lounge, στο οποίο χωροθετείται το κυριότερο μέρος των περιπτέρων. Το μεγάλο lounge του φουαγιέ, συνιστά τον κεντρικό χώρο της έκθεσης, σημείο συναντήσεων και καθιστικό.

Εκατέρωθεν του εκτεταμένου διαδρόμου του φουαγιέ, που καλύπτεται από μοκέτα που παραπέμπει στην κλασική ταινία Λάμψη, του Κιούμπρικ, διαμοιράζονται περίπτερα – δωμάτια ξενοδοχείου. Η ενσωμάτωση επιγραφών neon, που συχνά συναντάμε στις εισόδους κυρίως των ξενοδοχείων, δημιουργούν οπτικούς ορίζοντες και εντείνουν τη θεατρική ατμόσφαιρα του χώρου. Η εκθεσιακή διαδρομή συνεχίζεται μέσω του κεντρικού φουαγιέ στο χώρο Β (Black Box) όπου ο επισκέπτης καλείται να εξερευνήσει το εσωτερικό και των υπόλοιπων δωματίων – περιπτέρων.  

Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής και της οργάνωσης του χώρου είναι η δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας καθώς ο επισκέπτης της έκθεσης μετατρέπεται σε επισκέπτη του ξενοδοχείου που καλείται να περιηγηθεί σε έναν ελκυστικό και μυστήριο χώρο φιλοξενίας.

Η αλληγορία του ξενοδοχείου αποτυπώνεται μέσω σκηνικών κατασκευών, κινηματογραφικών αναφορών και του φωτισμού προσκαλώντας σε ένα απρόσμενο περιβάλλον. 

Η αρχική σύλληψη ήρθε από την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι ξενοδόχοι, οι άνθρωποι του τουρισμού αλλά και οι αρχιτέκτονες-Interior Designers, θα μπορούσαν να λάβουν με όλες τους τις αισθήσεις τις δυνατότητες εφαρμογών των υλικών. Ένα περιβάλλον όπου τα υλικά, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που αφορούν την αγορά της φιλοξενίας, θα μπορούν να παρουσιαστούν έξω από το τυπικό branded context που άρμοζε περισσότερο σε περασμένες εποχές. 

Σήμερα ζούμε στην εποχή των αφηγήσεων. Οι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτές εξίσου φυσικά, ψηφιακά και φαντασιακά. Το Hotel Experience είναι ένα event που απενοχοποιεί τη φαντασία και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει τον εκθέτη να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο brand image, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την εμπορική του εμβέλεια, καθώς εκθέτει τις λύσεις του σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από τους συνηθισμένους επισκέπτες των εκθέσεων“, διευκρινίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

To event, το οποίο απευθύνεται σε Ξενοδόχους, Ανθρώπους του Τουρισμού και της Φιλοξενίας, Αρχιτέκτονες και Designers και τον κόσμο των Υλικών, θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο και την Κυριακή 5 & 6 Οκτωβρίου 2024. 

Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατηγικές συνεργασίες αλλά και το συνεδριακό πρόγραμμα με διεθνείς ομιλητές από τον χώρο του Τουρισμού και της φιλοξενίας. 

Αν έχετε ενδιαφέρον να συμμετάσχετε ως εκθέτης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κύριο Άρη Μαρινάκη στο τηλέφωνο +306956304835 , στέλνοντας mail στο [email protected] με θέμα: Hotel Experience Participation ή δηλώνοντας συμμετοχή εδώ!


Hotel Experience _ The Conference

“A tourist is a temporarily leisured person who voluntarily visits a place away from home for the purpose of experiencing a change.”

Hosts and guests, The anthropology of tourism

Οι ταξιδιώτες αναστέλλουν τα συνήθη πρότυπα της ζωής τους, προς χάριν της πολύτιμης χρήσης του χρόνου. Απρόθυμοι να περιοριστούν από το γούστο τους στο φαγητό, την τέχνη ή την συνήθη ψυχαγωγία δοκιμάζουν.

DEXAMENES KOUROUTA GREECE K-STUDIO – PHOTO ©CLAUS BRECHENMACHER REINER BAUMANN
DEXAMENES KOUROUTA GREECE K-STUDIO – PHOTO ©CLAUS BRECHENMACHER REINER BAUMANN

Γιατί όλο το νόημα του ταξιδιού είναι η φυγή από τα όρια της καθημερινότητας. 

Σε αυτή τη συνθήκη, αυθεντικότητα και κατασκευασμένα περιβάλλοντα, αλληλοδιαδέχονται για να στοιχειοθετήσουν την «εμπειρία» και την «ατμόσφαιρα».

Οι ταξιδιώτες προσεγγίζουν το διαφορετικό, οι επιχειρηματίες αναζητούν τη σωστή ιδέα, η τοπική κοινωνία εμπνέει, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν.

MERAVIGLIA SLOW LIVING PREVEZA – BLOCK 722 ARCHITECTS – PHOTO ©SPYROS HOUND
MERAVIGLIA SLOW LIVING PREVEZA – BLOCK 722 ARCHITECTS – PHOTO ©SPYROS HOUND
MERAVIGLIA SLOW LIVING PREVEZA – BLOCK 722 ARCHITECTS – PHOTO ©SPYROS HOUND

Άνθρωποι και αριθμοί

Το 2023 ήταν μια χρονιά που ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε αύξηση 11,5% σε σχέση με το περασμένο έτος στην Ελλάδα. Η άνοδος ώθησε τα έσοδα από τον τουρισμό στα προβλεπόμενα υψηλά όλων των εποχών – περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2024, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 16% και η αύξηση των εσόδων άγγιξε το 27,1% (στοιχεία Υπ. Τουρισμού, α’ τρίμηνο)

Ο τουρισμός, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου, εκτιμάται για τα οικονομικά του οφέλη. Σε χώρες όπως η Ελλάδα εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε μέσο αμφίδρομης – αν και όχι ισόρροπης – πολιτιστικής ανταλλαγής: οι ταξιδιώτες επιδιώκουν την εμπειρία του διαφορετικού και παράλληλα επιφέρουν βαθιά πολιτιστική αλλαγή στα μέρη που επισκέπτονται.

SAINT HOTEL SANTORINI – KAPSIMALIS ARCHITECTS – PHOTO ©GIORGOS SFAKIANAKIS
SAINT HOTEL SANTORINI – KAPSIMALIS ARCHITECTS – PHOTO ©GIORGOS SFAKIANAKIS
SAINT HOTEL SANTORINI – KAPSIMALIS ARCHITECTS – PHOTO ©GIORGOS SFAKIANAKIS

Άνθρωποι και αρχιτεκτονική

Το εφήμερο της παραμονής των ταξιδιωτών, δυσχεραίνει τις συνδέσεις τους με τον τόπο, τους ανθρώπους, τις έννοιες και τις συνήθειες κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, ασκούν μεταμορφωτική επιρροή.

Μπορεί η αρχιτεκτονική να επιφέρει την ισορροπία;

Η αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζει και εμπνέει τις αξίες της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Η πρόκληση καθαρών, απτών συναισθημάτων μπορεί να αναδυθεί από την ουσία της αρχιτεκτονικής ομορφιάς, μέσω της προσεκτικής διάταξης των υλικών και της ατμόσφαιρας του ήχου – όπως υποστηρίζει ο Peter Zumthor. Μπορεί η σχεδιαστική προσέγγιση να προωθήσει ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, ενθαρρύνοντας πολυαισθητηριακά αλλά και εγκάρδια συναισθήματα; Μπορεί η αρχιτεκτονική να υποθάλψει τις συνδέσεις όχι μόνο με τον χώρο αλλά και τους ανθρώπους και αν ναι, σε ποιο βάθος και με ποια αποτελέσματα;

HOTEL IN KAMARI SANTORINI – KAPSIMALIS ARCHITECTS – PHOTO ©YIORGOS KORDAKIS
HOTEL IN KAMARI SANTORINI – KAPSIMALIS ARCHITECTS – PHOTO ©YIORGOS KORDAKIS

Επιχειρηματικότητα και αρχιτεκτονική

Με την άνοδο του τουρισμού, τα brands φιλοξενίας συναγωνίζονται για την προτίμηση των ταξιδιωτών και για τις ελκυστικότερες B2B συμφωνίες. Ανταγωνισμός υπάρχει και ανάμεσα στους προορισμούς – από τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι τα τεχνητά σε πραγματική κλίμακα περιβάλλοντα «Σαντορίνης» και «Hallstatt» στην Κίνα.

INTERIOR DESIGN FOR MONASTY HOTEL AUTOGRAPH COLLECTION IN THESSALONIKI – NOT A NUMBER ARCHITECTS – PHOTO ©YIORGOS KORDAKIS
INTERIOR DESIGN FOR MONASTY HOTEL AUTOGRAPH COLLECTION IN THESSALONIKI – NOT A NUMBER ARCHITECTS – PHOTO ©YIORGOS KORDAKIS

Στην Ελλάδα, η επενδυτική δραστηριότητα είναι πιο έντονη από ποτέ, με τυπολογίες που τείνουν να δημιουργήσουν ένα στυλ και απτικές ποιότητες που σταδιακά αφηγούνται την κοινή τους λογική.

Ποιο ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική στη διαμόρφωση ενός προϊόντος, ενός brand και ενός αφηγήματος που εκπροσωπεί συνολικά την αναπτυξιακή φιλοσοφία της χώρας; Μπορεί να συμβάλλει στην εξαγωγιμότητα ισχυρών ντόπιων brands;

MANNA IN ARCADIA – K-STUDIO & MONOGON – PHOTO ©ANA SANTL
MANNA IN ARCADIA – K-STUDIO & MONOGON – PHOTO ©ANA SANTL

Στη σκηνή του Hotel Experience

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Hotel Experience θα συζητηθούν θέματα που άπτονται την αρχιτεκτονικής, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, επενδυτές, κοινωνικοί επιστήμονες και θεσμικοί εκπρόσωποι συμμετέχουν σε one to one συζητήσεις και πάνελς ή παρουσιάζουν διαφωτιστικά keynotes με στόχο την έμπνευση, τη δημιουργία ιδεών, την παρουσίαση καλών πρακτικών και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος διοργάνωσης HOTEL EXPERIENCE
Τυπολογία Συνέδριο, Έκθεση
Τοποθεσία Ωδείο Αθηνών
Ημερομηνία Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Εxperience Design & Art Direction by Flux Office / Εύα Μανιδάκη & Θανάση Δεμίρη
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική επιμέλεια Βασίλης Μπαρτζώκας/Design Ambassador
Συμπαραγωγή και Εμπορική Διεύθυνση Άρης Μαρινάκης / Architectural Editions


Hotel Experience’ (Conference & Expo), is a production of Vassilis Bartzokas of Design Ambassador and Aris Marinakis of Architectural Editions, about the experience of Hospitality, a brand new atmospheric hotel universe located in Athens Conservatory.

Attend the Hotel Experience, free of charge, with a seat reservation here!

Vassilios Bartzokas, founder of Archisearch and Design Ambassador, collaborates with FLUX OFFICE’s power duo, the super talented architect and set designer Eva Manidaki and the brilliant architect Thanassis Demiris, drawing inspiration from the iconic cinematic hotel atmospheres of classic films such as the ‘Shining’ by Stanley Kubrick (1980), the ‘In the mood for love’ by Wong Kar-wai (2000) and the ‘Grand Budapest Hotel’ by Wes Anderson (2014).

The exhibition design of ‘Hotel Experience’ stages the visitor’s encounter with a different world incorporating the elusive charm of cinema aesthetics. The commercial pavilions turn into hotel rooms while the rest of the exhibition spaces refer to distinctive hotel meeting spots such as the Reception, the Lobby, the Foyer, the Pool and The Elevator.

If you wish to participate as an exhibitor, please contact Mr. Aris Marinakis at +306956304835, send an email to [email protected] with the subject: Hotel Experience Participation or register here!

Hotel Experience _ The Conference

“A tourist is a temporarily leisured person who voluntarily visits a place away from home for the purpose of experiencing a change.”

Hosts and Guests, The Anthropology of Tourism

Travelers suspend their usual life patterns for the sake of making precious use of their time. Reluctant to be confined by their tastes in food, art, or typical entertainment, they experiment.

THE STORYTELLER BOUTIQUE HOTEL – BABATCHAS – PHOTO ©MIA DORIES CREATIVE AGENCY IATROPOULOU MIRTO
THE STORYTELLER BOUTIQUE HOTEL – BABATCHAS – PHOTO ©MIA DORIES CREATIVE AGENCY IATROPOULOU MIRTO

For the whole point of travel is to escape the boundaries of everyday life.

In this context, authenticity and constructed environments alternate to form the “experience” and the “atmosphere.”

Travelers approach the different, entrepreneurs seek the right idea, the local community inspires, and architects design.

EKIES ALL SENSES RESORT IN VOURVOUROU CHALKIDIKI – AGARCH + ARCHITECTS – PHOTO ©ANIMA VISION
EKIES ALL SENSES RESORT IN VOURVOUROU CHALKIDIKI – AGARCH + ARCHITECTS – PHOTO ©ANIMA VISION

People and Numbers

In 2023, the number of visitors increased by 11.5% compared to the previous year in Greece. This rise pushed tourism revenue to an all-time high of approximately 21 billion euros. In 2024, tourist arrivals increased by 16%, and revenue growth reached 27.1% (Ministry of Tourism data, Q1).

Tourism, one of the world’s largest industries, is valued for its economic benefits. In countries like Greece, it inherently becomes a means of mutual—though not always balanced—cultural exchange: travelers seek the experience of the different, while simultaneously bringing profound cultural change to the places they visit.

VILLA BROWN ERMOU BOUTIQUE HOTEL IN ATHENS – URBAN SOUL PROJECT – PHOTO ©SPYROS HOUND VANGELIS PATERAKIS
VILLA BROWN ERMOU BOUTIQUE HOTEL IN ATHENS – URBAN SOUL PROJECT – PHOTO ©SPYROS HOUND, VANGELIS PATERAKIS

Entrepreneurship and Architecture

With the rise of tourism, hospitality brands compete for travelers’ preference and the most attractive B2B deals. There is also competition among destinations—from the Mediterranean basin to large-scale artificial environments like “Santorini” and “Hallstatt” in China.

In Greece, investment activity is more intense than ever, with typologies that tend to create a style and tactile qualities that gradually narrate their common logic.

What role does architecture play in shaping a product, a brand, and a narrative that collectively represents the country’s development philosophy? Can it contribute to the exportability of strong local brands?

VILLA BROWN ERMOU BOUTIQUE HOTEL IN ATHENS – URBAN SOUL PROJECT – PHOTO ©SPYROS HOUND, VANGELIS PATERAKIS

On the Hotel Experience Stage

At the Hotel Experience conference, topics related to architecture, entrepreneurship, and society will be discussed. Architects, entrepreneurs, investors, social scientists, and institutional representatives will participate in one-on-one discussions and panels, or present illuminating keynotes aimed at inspiring, generating ideas, showcasing best practices, and drawing conclusions.

Facts & Credits
Project title HOTEL EXPERIENCE
Typology Conference, Architecture, Design, Exhibition
Location Athens Conservatory
Date Saturday 5 & Sunday 6 October 2024
Εxperience Design & Art Direction by Flux Office / Eva Manidaki & Thanasis Demiris
Production Vasilios Mpatzokas / Design Ambassador
Coproduction Aris Marinakis / Architectural Editions


Δηλώστε συμμετοχή στο Hotel Experience, εδώ


RELATED ARTICLES