ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ / ΣTEΛΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Ο χώρος ανοικοδόμησης του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς στη Λάρνακα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, που κατέχει μια θέση στη συλλογική μνήμη των κατοίκων, αφού, ιστορικά, φιλοξένησε αρκετές φορές τη χρήση της δημοτικής αγοράς, υπαίθριας ή κλειστής. Το προηγούμενο κτίριο της δημοτικής αγοράς που κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες, κτίστηκε σε μια εποχή με έντονη ανάπτυξη της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Πέραν τούτου, η περιοχή είναι ειδικού χαρακτήρα κυρίως για τις παραδοσιακές οικοδομές που υπάρχουν σε αυτή, τις παλιές αποθήκες και εργαστήρια, αλλά και τις νεοκλασικές οικοδομές.

Αυτό το κράμα αξιόλογης τοπικής αρχιτεκτονικής μαζί με τις πολιτιστικές συνήθειες που το συνοδεύουν, θέτουν τις γενικές προϋποθέσεις για την αρχιτεκτονική πρόταση του έργου υπό μελέτη. Το δε μέγεθος του συγκροτήματος του προκηρυχθέντος διαγωνισμού, όσο και το κτιριολογικό πρόγραμμα, κάνει το έργο αναπόφευκτα, πολεοδομικό.

Ιδεολογία Πολεοδομικής και Αρχιτεκτονικής Πρότασης:
Θεωρούμε σημαντικό, ότι η προτεινόμενη μελέτη, οφείλει να κάνει αναφορές τόσο στην τοπική αρχιτεκτονική όσο και στις πολιτιστικές συνήθειες των κατοίκων καθώς και στη συνέχιση του πολεοδομικού ιστού στον οποίο εισχωρεί, παραμένοντας εντούτοις εντός των πλαισίων της εποχής της και ερευνώντας το θέμα της ένταξης μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής στα ευαίσθητα περιβάλλοντα των ιστορικών περιοχών.

Οι πολεοδομικές κινήσεις της πρότασης σε σχέση με το υφιστάμενο περιβάλλον αφορούν :
i. την επέκταση των δρόμων του πολεοδομικού ιστού εντός του συγκροτήματος: ο κάθε δρόμος καταλήγει σε μια πύλη εισόδου της αγοράς. Οι πύλες αυτές, κλείνουν μόνο μετά το ωράριο λειτουργίας των κέντρων αναψυχής που βρίσκονται στο κτίριο.
ii. τη δημιουργία μικρών ‘πολεοδομικών τετραγώνων’ εντός του κτιρίου της αγοράς με την ομαδοποίηση των καταστημάτων στο ισόγειο.

Οι αρχιτεκτονικές κινήσεις αφορούν :
i. τη μείωση / σπάσιμο του όγκου των προτεινομένων κτιρίων στην κλίμακα της περιοχής
ii. τη χρήση σύγχρονων υλικών με λεπτομέρεια και υφή στο επίπεδο πολυπλοκότητας των ιστορικών κτιρίων
iii. την εξεύρεση διαφόρων τρόπων εισροής του φωτός στα δύο κτίρια (ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει συνεχής δόμηση).







Λειτουργικότητα και Υλικά:
Κτίριο Αγοράς
Η πρόσβαση στο κτίριο της αγοράς γίνεται από όλους τους περιμετρικούς δρόμους, μέσω των μεγάλων πυλών εισόδου. Τα καταστήματα της νότιας όψης, έχουν επιπλέον ανεξάρτητες εισόδους από το δρόμο, συνεχίζοντας έτσι, την τυπολογία των παρακείμενων κτιρίων εμπορίου.
Η κλειστή αγορά αντιμετωπίζεται σαν ένας στεγασμένος δημόσιος χώρος.
Στο κεντρικό σημείο ισογείου, τοποθετείται χώρος αναψυχής που μπορεί να λειτουργήσει σε σχέση με κατάστημα ‘ντελικατέσσεν’. Η χωροθέτηση του στον πυρήνα του ισογείου σε σχέση με το πρόγραμμα του, το καθιστά σαν τον κύριο τόπο συνάντησης, ένα forum κοινωνικής συνδιαλλαγής και το πιο ‘ζωντανό’ σημείο του κτιρίου. Για την αποφυγή της χρήσης του υπογείου για την κάλυψη των απαιτήσεων του κτιριολογικού προγράμματος, ο κεντρικός χώρος εστίασης, λειτουργεί σε σχέση με μεσοπάτωμα το οποίο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του σχήματος του και της θέασης που έχει προς και από το ισόγειο. Το μεσοπάτωμα που λειτουργεί σαν υπερυψωμένη σκηνή, βοηθά στην μεγιστοποίηση του εμβαδού για διακίνηση και πλατειακούς χώρους εντός του κτιρίου. Ενας τέτοιος χώρος, τοποθετείται στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου στον όροφο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συγκέντρωσης πολλών ατόμων κατά τη διάρκεια εγκαινίων εκθέσεων ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όλα τα καταστήματα και εστιατόρια μπορούν να έχουν τις δικές τους ξεχωριστές πόρτες, επιτρέποντας έτσι την ανεξάρτητη λειτουργία τους εντός του κτιρίου.
Με αυτό τον τρόπο, η λειτουργία των κέντρων αναψυχής ανεξαρτητοποιείται επίσης, του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα υλικά του κτιρίου αγοράς είναι χαλκός τύπου ‘Corten’ εξωτερικά, του οποίου η οξυδωμένη εμφάνιση βοηθά στην ένταξη του κτιρίου στο ιστορικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα το καθιστά ως ένα πολύ σύγχρονο κτίριο. Εσωτερικά, η κύρια κατασκευή είναι από ανεπίχρηστο σκυρόδεμα, με αναφορές στην μοντέρνα τοπική αρχιτεκτονική.

Οι αρχιτεκτονικές κινήσεις στον πυρήνα του κτιρίου παραπέμπουν σε εικόνες δέντρων και σε μια πιο οργανική αρχιτεκτονική. Οι μεταλλικές κολώνες, στηρίζουν μια τετράδα από ακανόνιστες στέγες μεταξύ των οποίων οι φεγγίτες επιτρέπουν την εισροή του φωτός από διάφορες γωνίες. Το παιγνίδισμα του φωτός, γίνεται επίσης μέσω της διαρρύθμισης των οριζοντίων μεταλλικών στοιχείων των όψεων.

Κτίριο χώρου στάθμευσης:
Οι ανάγκες της περιοχής για χώρο στάθμευσης και οι απαιτήσεις του προγράμματος που συντελούν σε ένα κτίριο μεγάλου εμβαδού και ύψους αντιμετωπίζονται με αρχιτεκτονικές κινήσεις που μειώνουν τους όγκους στις όψεις, με μεταλλικά κιγκλιδώματα που δημιουργούν σκιές και υφές ανάλογες με άλλες στην περιοχή και με φύτευση που αναρριχείται σε αυτά, μεταβάλλοντας τις όψεις του κτιρίου, αναλόγως των εποχών. Το σκεπτικό μιας οργανικής αρχιτεκτονικής που συναντά κανείς στην κλειστή αγορά, γίνεται εδώ με πραγματική κάλυψη των επιφανειών με πράσινο, η οποία συντείνει λειτουργικά στην απορρόφηση της σκόνης, της ρύπανσης και του θορύβου και τη βελτίωση του περιβάλλοντος για την αποτροπή επιπλέον επιβάρυνσης της πυκνοδομημένης περιοχής.
Ομοίως με το κτίριο της αγοράς, η κατασκευή του κτιρίου είναι από ανεπίχριστο οπλισμένο σκυρόδεμα και ο σκελετός του κτιρίου παραμένει χωρίς τοιχοποιϊα, επιτρέποντας έτσι την οπτική επαφή με τον άμεσο χώρο για περισσότερη ασφάλεια, αλλά και τον φυσικό αερισμό και φωτισμό. Επιπλέον, ο φωτισμός του κτιρίου γίνεται με φωταγωγούς σε όλα τα επίπεδα.

Υπαίθρια Αγορά – Πλατεία: Ο χώρος που δέχεται την υπαίθρια αγορά μερικές φορές τη βδομάδα, επιπλώνεται έτσι ώστε να λειτουργεί σαν χρήσιμος ανοικτός δημόσιος χώρος για την άνεση των κατοίκων της περιοχής και τη στήριξη των παρακείμενων κέντρων αναψυχής, με στόχο την επιπλέον αναβάθμιση της περιοχής. Η τοπιοτέχνηση λειτουργεί επίσης σε σχέση με την υπαίθρια αγορά, αφού τα σταθερά παγκάκια οριοθετούν τα στέγαστρα των πωλητών και προσφέρουν ξεκούραση. Το υλικό δαπεδόστρωσης της πλατείας, εισχωρεί στον χώρο της κλειστής αγοράς και του χώρου στάθμευσης, δίνοντας συνοχή στους χώρους και συνδέοντας τους.

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Η ύπαρξη των καθαρών πλαισιακών σχηματισμών στο κτίριο της αγοράς και στις δύο διευθύνσεις επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα κτίριο με πολύ ικανοποιητική ακαμψία και διαφραγματική λειτουργία. Τα περισσότερα πλαίσια είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ στο χώρο γύρο από τα εσωτερικά αίθρια τα πλαίσια είναι χαλύβδινα. Η οροφή αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ελαφριά κατασκευή κάτι που είναι συμβατό τόσο με την αρχιτεκτονική ιδέα όσο και με την καλύτερη αντισεισμική λειτουργία του κτιρίου.
 
 
Ομάδα Μελέτης: Στέλλα Ευαγγελίδου – Αρχιτέκτονας
Προοπτικά – Squid Studio, Νικόλας Λουκά
Σύμβουλοι μηχανικοί:
Ν. Καλαθάς – Πολιτικός μηχ/κός
Δ.Δημητρίου – Μηχανολόγος μηχ/κός
Ν.Νικολάου – Ηλεκτρολόγος μηχ/κός


 
Archisearch - ΤομήΤΟΜΗ
Archisearch - ΟροφήΟΡΟΦΗ
Archisearch - ΙσόγειοΙΣΟΓΕΙΟ
Archisearch - 1oς Όροφος1OΣ ΟΡΟΦΟΣ
Archisearch - φωταγωγός κτιρίου στάθμευση   ΦΩΤΑΓΩΓΌΣ ΚΤΙΡΊΟΥ ΣΤΆΘΜΕΥΣΗ
Archisearch - Συγκρότημα δημοτικής ΑγοράςΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Archisearch - Κτίριο Χώρου ΣτάθμευσηςΚΤΙΡΙΟ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Archisearch - Κλειστή Αγορά. ΜεσοπάτωμαΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ. ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑ
Archisearch - Κλειστή Αγορά. ΙσόγειοΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ. ΙΣΟΓΕΙΟ
Archisearch - Πάρκινγκ. Νυχτερινή ΆποψηΠΑΡΚΙΝΓΚ. ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Κτίριο Αγοράς ΚΤΙΡΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

RELATED ARTICLES