Μυστήριο 57 - Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας: ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Patrick Bouchain | 18 - 22 Οκτωβρίου 2021

Ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας με τίτλο “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας”, συνδιοργανώνει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον σπουδαίο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain και την καλλιτεχνική και επιστημονική του ομάδα.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ακροβατώντας στην Ελευσίνα”, μια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, που τοποθετεί στο επίκεντρο τόσο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της όσο και την πόλη Bagneux της Γαλλίας, περιλαμβάνοντας δράσεις έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου, για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων.

Το πρόγραμμα Ακροβατώντας στην Ελευσίνα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα “Κι Όμως Κινείται” και έναν Έλληνα μουσικό με τρεις Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή “τεχνών κινδύνου” και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δημιουργώντας ένα έργο σε εξέλιξη, εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Bagneux της Γαλλίας. Το συλλογικό αυτό έργο πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους της Ελευσίνας, με ανοιχτές πρόβες και τη συμμετοχή ερασιτεχνών και νέων ντόπιων καλλιτεχνών όλων των ηλικιών. Το πρώτο ερευνητικό στάδιο της δράσης Ακροβατώντας στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου 2020 και παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας του Τσίρκου.

Το εργαστήριο “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” στοχεύει στην ανάπτυξη νέων δεσμών ανάμεσα στην πολεοδομια, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες, τοποθετώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους κατοίκους της Ελευσίνας στο επίκεντρο διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών περιοχών.

Πρόκειται για μια συλλογική πρόταση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κυβερνητικών φορέων, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, καλλιτεχνών, ερευνητών και πολιτών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων.

Στόχος της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας πρότυπης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές, που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες, όπως η ακροβασία, ο χορός και οι μουσικές της Μεσογείου, με προγράμματα ανάπλασης βιομηχανικών περιοχών. Η θεματική των εργαστηρίων “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” αφορά στην αναζήτηση νέων συλλογικών πράξεων και προτάσεων για την ανάδειξη της βιομηχανικής και αρχαίας κληρονομιάς της πόλης. Σε συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain και την ομάδα του, που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris Malaquais, τον Loïc Julienne, αρχιτέκτονα και τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο αστικό τοπίο της Ελευσίνας, να φανταστούν και να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μια αμιγώς βιομηχανική πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν νέο χώρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Ελαιουργική.

Το σκεπτικό πίσω από το Εργαστήριο “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας”

Ως πόλη των αντιθέσεων η Ελευσίνα είναι πολύπλοκη, με πολύμορφα ζητήματα και λύσεις που έχουν πολλές συνισταμένες. Αν η ιστορία καθιστά την Ελευσίνα τόπο ιερό, η βιομηχανία έχει φέρει στην πόλη ανάπτυξη και ενέργεια, ενώ ο πολιτισμός δίνει σ’ αυτήν μια μοναδική δυνατότητα για πειραματισμό, ενεργοποίηση και μετασχηματισμό.

Εμπνευσμένη από την ιστορία του τόπου, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για ένα βιώσιμο μέλλον που θα συνδυάζει τις διαφορετικές ταυτότητες της πόλης και των αρχέγονων μύθων της.

Η Δήμητρα, μητέρα της γεωργίας, θεά της γης. Η Περσεφόνη, θεά του κάτω κόσμου, των ορυκτών, της βιομηχανίας, Και η Ιάμβη, η νύμφη που παρηγόρησε μέσω της τέχνης τη Δήμητρα, όσο αναζητούσε την κόρη της. H αλλαγή του μοντέλου περνά μέσα από την ανανέωση του φαντασιακού.

Προϋπόθεση είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να αναθεωρήσουν το αφήγημα και τις εικόνες των τοπίων της πόλης.

Η Ελευσίνα αποτελεί μια μοναδική συμβολική μονογραφία του σύγχρονου κόσμου, καθώς εμπεριέχει εν δυνάμει το μεγαλείο και το δράμα της ανθρώπινης περιπέτειας πάνω στη Γη. Υπήρξε το καθαρτήριο, η κοιτίδα του πιο ωραίου, των Μυστηρίων, αλλά κάποια στιγμή έγινε η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση. Το μεγάλο ειδυλλιακό τοπίο της Ελευσίνας και του κόλπου της περιλαμβάνει το μοναδικό φως, τον μεγαλειώδη αρχαιολογικό χώρο, τη δύναμη και τις αξίες μιας πόλης που οικοδομήθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, τη βιομηχανική ρύπανση, από τη θάλασσα ως τα εργοστάσια και τα παλιά μεταλλεία. Η Ελευσίνα είναι η καταλληλότερη περιοχή για την αναγκαία προσπάθεια βιομηχανικού εκσυγχρονισμού, ώστε η βιομηχανία να σεβαστεί το περιβάλλον.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2023 αποτελεί μοναδική ευκαιρία, ώστε οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες και οι φορείς να ζήσουν μοναδικές βιωματικές εμπειρίες μέσα από επισκέψεις, υπαίθριες δράσεις και συζητήσεις στα τοπία της πόλης. Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας, των οικολογικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής, τα τοπία της Ελευσίνας αποτελούν έναν μοναδικό τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς που ενώνει τη φυσική, την αρχαιολογική και τη βιομηχανική κληρονομιά.

Έναν Ιερό Τόπο της Ανθρωπότητας, που ενώνει την ομορφιά της φύσης, την αρχαιολογική αξία αλλά και τη βιομηχανική ιστορία, οικοδομώντας έναν νέο πολιτισμό ανάπτυξης με όλους και για όλους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν  Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, καλλιτέχνες, ερευνητές και πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων.

Προϋποθέσεις  Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη και αφορά είτε το σύνολο των εργαστηρίων είτε μεμονωμένες ημερομηνίες. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα γαλλικά.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Γαλλικού Προγράμματος La Preuve par 7, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιφερειακής Συνοχής και την Fondation de France.

Στοιχεία έργου
Τίτλος δράσης  Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
Τυπολογία  Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας
Τοποθεσία  Ελαιουργική Ελευσίνας (Ιερά Οδός 1 & Αφών Μουρίκη 130)
Διάρκεια  18 – 22 Οκτωβρίου – Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου εδώ
Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίων  22 Οκτωβρίου στις 18.00 | Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση δελτίων εισόδου – Προμηθευτείτε έγκαιρα το δελτίο εισόδου σας εδώ (Πληροφορίες εδώ: [email protected])
Πρόγραμμα Εργαστηρίων
Δευτέρα 18/10  Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας (10.00-13.00 & 15.00-18.00), Παρουσίαση του έργου του Patrick Bouchain (18.00-19.30) 
Τρίτη 19/10 και Τετάρτη 20/10 Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας (10.00-13.00 & 15.00-18.00)
Πέμπτη 21/10  Εργαστήρια Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας με συμμετοχή των ακροβατών (10.00-13.00 & 15.00-18.00)
Παρασκευή 22/10  Δημόσια παρουσίαση και συζήτηση & Παράσταση έργου σε εξέλιξη Ακροβατώντας στην Ελευσίνα (18.00-22.00) 
Χορηγοί επικοινωνίας  ΕΡΤ / Kosmos Radio 93.6 / 2o Πρόγραμμα 103.7 / Cosmote TV / Pepper 96.6 / Menta 88 / LIFO / Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων / Θριασιο / In2life.gr / Monopoli.gr / Culturenow.gr / Clickatlife.gr / Joinradio.gr/ Debop.gr

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σε συμπαραγωγή με την PPCM Productions.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου.


RELATED ARTICLES