Ανάπλαση των όψεων του δημοτικού θεάτρου της Κέρκυρας / Zερεφός – Τέσσας Αρχιτέκτονες / Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός / 1ο βραβείο

Το γραφείο ΖΕΡΕΦΟΣ ΤΕΣΣΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας και της προ της εισόδου του πλατείας.Το ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν η εκπόνηση αρχιτεκτονικής πρότασης οι οποία θα οραματίζονταν τον θετικό επαναπροσδιορισμό του θεάτρου στη συλλογική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία δεν υπήρξε ποτέ καθολικά αποδεκτό.

Το υπάρχον Δημοτικό Θέατρο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70.  Τη μελέτη και την επίβλεψη ανέλαβε να κάνει αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος έλληνας αρχιτέκτονας Περικλής Σακελλάριος. Η κύρια αφορμή για την ανέγερση του τότε νέου θεάτρου ήταν για να αντικαταστήσει το παλαιό θέατρο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τον ιταλό αρχιτέκτονα Conrado Pergolesi στις αρχές του 20ου αιώνα. Το παλαιό κτήριο κατεδαφίστηκε το 1952, έπειτα από απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη κατά την διάρκεια γερμανικών βομβαρδισμών το 1943.

Βασικός σκοπός της βραβευθείσας μελέτης ήταν να δοθεί στο θέατρο η πολιτιστική και η κοινωνική σημασία που του αντιστοιχεί. Αυτό προϋπέθετε πολύπλοκες διαδικασίες που μέσω των χρήσεων αλλά και της επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής θα επηρέαζαν τον ίδιο τον τρόπο που οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται την πόλη τους σε σχέση με το Θέατρο και αντίστροφα. Μέχρι σήμερα στο υποσυνείδητο των κατοίκων της Κέρκυρας το Δημοτικό Θέατρο υφίσταται περισσότερο ως ένα γιγαντιαίο κλειστό οικοδομικό τετράγωνο παρά ως πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό. Θεωρήθηκε ότι για την ανατροπή αυτής της συλλογικής συνειδησιακής κατάστασης ο δυναμικότερος τρόπος θα ήταν να «ανοίξει» το θέατρο προς τα έξω και να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια του. Αυτή η απόφαση μάλιστα δρομολογήθηκε και από το ίδιο το πρόγραμμα του διαγωνισμού. Η παράκληση από τους αγωνοθέτες για την ανάπλαση και της πλατείας προ της εισόδου του θεάτρου έδειξε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Οι προτεινόμενες μετατροπές στην πλατεία και στις όψεις, η εισαγωγή νέων χρήσεων, καθώς και η εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του κτηρίου με την πόλη τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

 

ΖΕΡΕΦΟΣ ΤΕΣΣΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Στέλιος Ζερεφός

Αρχιτέκτων Μηχανικός B.A. U. Plymouth, M.ArchII UCLA, Δρ. ΑΠΘ, Επ. Καθ. ΕΑΠ

Χρήστος Τέσσας

Αρχιτέκτων Μηχανικός, D.P.L.G. ENSA Paris Malaquais, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ηρώ Αρμένη

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

Αγγελική Κοκκίνη

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. UCL

Τελλέσιλα Μπριστογιάννη

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

Κωστής Χατζόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Archisearch - διάγραμμα φυσικού σκιασμού / δροσιμούΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΚΙΑΣΜΟΥ / ΔΡΟΣΙΜΟΥ
Archisearch - όψειςΟΨΕΙΣ
Archisearch - άποψη της εισόδουΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
Archisearch - άποψηΑΠΟΨΗ
Archisearch - σκίτσοΣΚΙΤΣΟ
Archisearch - σκίτσοΣΚΙΤΣΟ
Archisearch - σκίτσοΣΚΙΤΣΟ

RELATED ARTICLES