Ανακαίνιση κατοικίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης | Deda & Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Deda & Architects ανέλαβε το σχεδιασμό της ανακαίνισης κατοικίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε  μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς απαιτούσε -πέραν της εσωτερικής διαρρύθμισης- και μια δραστική ανανέωση της εξωτερικής μορφολογίας του.

Διατηρήθηκαν οι ενδιαφέρουσες ογκομετρικές σχέσεις, ενώ καταργήθηκαν και μεταμορφώθηκαν στοιχεία που παρέπεμπαν σε παλιότερες δεκαετίες (κεραμοσκεπή, φλύαροι εξώστες).
Δόθηκε έμφαση στην εκμετάλλευση της προνομιακής θέσης και πανοραμικής θέας με διάνοιξη των ανοιγμάτων και μεγαλύτερη εξωστρέφεια στη διάταξη των χώρων.
Στόχος ήταν η καθαρότητα των γραμμών και των υλικών, η χρήση απλών γεωμετριών και παλέτας γήινων χρωμάτων.

Όσον αφορά τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, το ισόγειο σχεδιάζεται πλέον ως ένας ενιαίος χώρος διημέρευσης, φαγητού και υποδοχής, ενώ η προσθήκη του ανελκυστήρα «καμουφλάρεται» με την ενσωμάτωσή του σε έναν ξύλινο όγκο, που περιβάλλει τους υγρούς χώρους και την κουζίνα.
Στον όροφο, οι χώροι αναδιαρθρώνονται, για να χωροθετηθούν τα υπνοδωμάτια, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέα για το καθένα.

Τα βασικά υλικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της κατοικίας, είναι γκρίζα-λευκά μάρμαρα, δρύινα δάπεδα, στηθαία από υαλοπίνακες, ξύλινες επενδύσεις, σε συνδυασμό με πιο αδρές επιφάνειες, σκίαστρα και πέργκολες αλουμίνιου.

Ο περιβάλλων χώρος οργανώνεται σε υπό-περιοχές, με ξεχωριστή είσοδο οχημάτων, κατάφυτη αυλή, σε αντιδιαστολή με χώρους πιο προστατευμένους από πέργκολες, παρόμοιας μορφολογίας επενδύσεις με τους εξώστες, δημιουργώντας έτσι ένα αρμονικό σύνολο.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο φωτισμό και την επιλογή της επίπλωσης, ώστε η τελική εικόνα του χώρου να αντικατοπτρίζει το σύγχρονο χαρακτήρα των αρχιτεκτονικών επιλογών, και να δίνει αίσθηση λιτής πολυτέλειας και άνεσης.

Credits & Details

Αρχιτέκτονες: (Deda & Architects)

Υπεύθυνη μελέτης: Μαρία Δέδα

Ομάδα μελέτης: Μαρία Δέδα, Βαρβάρα Καράογλου, Κουτσιούμπα Ηρώ

Στατική μελέτη: Σαπφώ Τσολάκη

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Καμπίτσης και Συνεργάτες

Κατασκευή/Επίβλεψη: Βασιλική Κώστογλου

Μελέτη φωτισμού: Άννα Γερασίμου – Δούφου

Φωτογραφία: Αλεξία Πρασσά

Συνολική επιφάνεια: 370m²

Χρόνος μελέτης: 2017

Χρόνος αποπεράτωσης: 2018 – 2019

Δάπεδα: Rountos Wooden Floors

Μάρμαρα: Αφοί Βάλη Ο.Ε.

Φωτισμός: Boss Foss

Κουφώματα: Aluline

Υαλοπετάσματα: Golemas Glass Inox Aluminium

Βαφές/Τεχνοτροπίες/Μόνωση: Artmix

Ειδικές κατασκευές: Interio Eleftheriadis

Κουζίνα: Stosa Cucine

Είδη Υγειινής: Sanity

Επίπλωση: Casa Vogue-Poliform

______________________________

Architecture office Deda & Architects designed and renovated a residence in Panorama, Thessaloniki

This particular project was an interesting challenge, due to the fact that  besides the usual issues addressed during a residence renovation, such as the adaptation to the functional and spatial needs of the client and the infrastructures upgrading, the property in question also required a drastic renewal of its external morphology.

Great emphasis was given, on exploiting the privileged position and panoramic view by enlarging the openings and applying greater extroversion in the internal layout, thus achieving a more timeless aesthetics. The purity of the lines and materials, the use of simple geometries and colors of earthy color palette, contribute to the desired result.

In respect to the internal spatial arrangements, the ground floor is now designed as a continuous unified space, while the addition of a lift is camouflaged by incorporating it into a wood-clad cube surrounding the WC and kitchen. On the first floor, the rooms are restructured to accommodate the required bedrooms for the family, ensuring unobstructed views for each one.

The main materials used, both in the interior and exterior of the residence, are gray veined marble, oak floors, glass parapets, walnut wall claddings combined with rougher surfaces, aluminum sun shades and pergolas.

The surrounding area of the property is organized in various spaces, with dedicated vehicle and pedestrian entrances, a large plant-filled and sun-drenched yard, in contrast to a more protected terrace.

A special mention given for the lighting study and furnishing choices, so that the final outcome reflects the contemporary character of the architectural principles.

Credits & Details

Location: Thessaloniki

Year: 2018-2019

Area: 370 m2

Design Team: Maria Deda, Varvara Karaoglou, Iro Koutsimpa

Lighting Design: Anna Gerasimou Doufou

Structural Design: Sapfo Tsolaki

MEP Design: Cambicci & Associates

Construction-Supervision: Kostoglou Vasiliki

Photography: Alexia Prassa

Floors: Rountos Wooden Floors

Marbles: Afoi Vali

Frames: Aluline

Glass Curtains: Golemas Glass Inox Aluminum

Paints, Proofing: Artmix

Special Constructions: Interio Eleftheriadis

Kitchen: Stosa Cucine

Sanitary ware: Sanity

Furniture: Casa Vogue – Poliform

______________________________________


RELATED ARTICLES