Inside Stories#1 | Σωτήρης Χαΐνης: "Δεν αρκεί να είναι όλα ωραία ταιριασμένα για να αποκτήσει ένας χώρος ταυτότητα"

“Τα αρχιτεκτονικά έργα στο Ιόνιο, οι χώροι που «αφηγούνται» για τον ιδιοκτήτη τους και η συνεργασία για το site-specific έργο με τον Dean Monogenis.”
Interiors Awards 2022! Τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και του interior design επιστρέφουν για ακόμη μια χρονιά, με την υπογραφή της BOUSSIAS και του Archisearch. Κορυφαίοι, καταξιωμένοι και καινοτόμοι δημιουργοί, που αποτελούν την Επιτροπή των βραβείων, μας μιλούν στα Inside Stories για την εμπειρία τους, τα έργα τους αλλά και το ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως τον βιώνουμε όλοι μας.

-Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη

Για το μη αναμενόμενο, την «έκπληξη» που θα κάνει το χώρο «προσωπικό» για τον καθένα μας αλλά και την λειτουργικότητα καθώς και τις συνεργασίες που ανοίγουν ορίζοντες συνομιλήσαμε με τον ιδρυτή της SOTIRIS HAINIS ARCHITECTURE, Σωτήρη Χαΐνη.

  1. Έχετε σημαντική εμπειρία – μεταξύ άλλων – στις κατοικίες. Kαθένας μας έχει το όραμα, τα θέλω του για το σπίτι του. Πώς μετουσιώνετε το όραμα αυτό σε αρχιτεκτονικό έργο;

Η μελέτη μιας κατοικίας είναι σίγουρα αρκετά απαιτητική. Μπορεί να μην έχει τις δυσκολίες ενός περίπλοκου επαγγελματικού χώρου, αλλά απαιτεί την καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητας των ιδιοκτητών.
Ο σχεδιασμός μιας επιτυχημένης κατοικίας βασίζεται κατά τη γνώμη μου, στη καλή σχέση μεταξύ του αρχιτέκτονα και των ιδιοκτητών. Είναι μια διαπροσωπική σχέση εμπιστοσύνης με πολλές αισθητικές, λειτουργικές και ψυχολογικές παραμέτρους.
Οι ιδιοκτήτες εντολείς πρέπει να νιώσουν αρκετά άνετα ώστε να επικοινωνήσουν στον μελετητή τις επιθυμίες τους καθώς και όλες τις πτυχές της προσωπικής τους ζωής.
Σαν μελετητές καλούμαστε να κατανοήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους και να τις μεταφράσουμε στο δικό μας λεξιλόγιο. Καλούμαστε να ορίσουμε τα όρια της αρχιτεκτονικής παρέμβασης μας πάνω στις οικογενειακές συνήθειες των ιδιοκτητών.
Άσχετα λοιπόν με το σχεδιασμό της κάθε κατοικίας εστιάζω πρωτίστως στην επαφή με τους ενδιαφερόμενους προσπαθώντας να τους γνωρίσω καλύτερα μέσα από τις απόψεις τους και τις συνήθειες τους κι όχι τόσο μέσα από τις εικόνες που μου δείχνουν.
Σε δεύτερη φάση προσπαθώ να δώσω στους ιδιοκτήτες όσο περισσότερα αισθητικά ερεθίσματα μπορώ προκειμένου να εκτιμήσω τις αντιδράσεις τους. Στις λύσεις που προτείνω πάντα παρουσιάζω εναλλακτικές σύμφωνες με τις επιθυμίες τους αλλά και ανατρεπτικές προσπαθώντας να τους δείξω και άλλους δρόμους που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Τολμώ να πω ότι πολλοί πια επιλέγουν τις πιο ανατρεπτικές λύσεις.

  1. Fun and functionality. Τα έργα σας «ισορροπούν» μεταξύ των δυο αυτών «αρχών». Πώς αυτή η ισορροπία υλοποιείται στην πράξη στην κατασκευή/ανακατασκευή;

Κι εδώ ακριβώς θα επιβεβαιώσουμε όσα είπαμε παραπάνω. Όλοι έχουμε ανάγκη από το FUN κομμάτι στη ζωή μας. Σίγουρα θέλουμε να είναι όλα λειτουργικά και να μην χαλάνε, και να εξυπηρετούν τις καθημερινές μας ανάγκες με τον καλύτερο τρόπο.
Όμως πάντα ζητάμε κάτι παραπάνω. Από το απλό μπλουζάκι, την ιδιαίτερη συνταγή μαγειρικής, μέχρι και το χώρο που ζούμε, πάντα ψάχνουμε κάτι που να μας φτιάχνει την διάθεση. Το κομμάτι της λειτουργικότητας είναι αυτό που έχουμε σπουδάσει όλοι οι αρχιτέκτονες, έχει να κάνει με την εργονομία, με τις διαστάσεις των χώρων και των πραγμάτων. Είναι για μένα πολύ σημαντικό και δεν το παραβλέπω ποτέ. Έχω μέσα στα χρόνια καθιερώσει και τις δικές μου αρχές για το πώς πρέπει να είναι ορισμένα πράγματα, όπως π.χ. μια κουζίνα, για να είναι πραγματικά λειτουργική. Όμως ποτέ δεν μου αρκεί αυτό. Η κουζίνα είναι ένας χώρος κατεξοχήν δημιουργικός και θα πρέπει να εμπνέει αντίστοιχα και το χρήστη του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση ιδιαίτερων χρωμάτων και υλικών είτε με την ένταξη κάποιων μη αναμενόμενων στοιχείων στο χώρο.

  1. Πώς κάνετε κάθε χώρο να «μιλά» για τον ιδιοκτήτη του; Είτε αυτό είναι κατοικία, είτε η εταιρική κουλτούρα στις περιπτώσεις commercial projects κ.ο.κ.;

Ο χώρος πρέπει να έχει κάποια έκπληξη καθώς και κάποιο προσωπικό βιωματικό στοιχείο. Δεν αρκεί να είναι όλα ωραία ταιριασμένα για να αποκτήσει ένας χώρος ταυτότητα.
Κάποια παράταιρα προσωπικά αντικείμενα, κάποια διαρρύθμιση που θα ξεφεύγει από την αναμενόμενη δίνουν πάντα το στίγμα του χώρου και τον συνδέουν με αυτούς που τον χρησιμοποιούν.
Έχω ξαναπεί ότι δεν είμαι τοπικιστής και δεν θεωρώ ότι τα κτίρια πρέπει απαραίτητα να αντλούν αυστηρά από την παράδοση του τόπου τους για να μπορούν να εντάσσονται αρμονικά σε αυτόν.
Αντιθέτως, θα έλεγα ότι οι χώροι πρέπει να αντλούν από τις προσωπικές εμπειρίες, τις εικόνες και την κληρονομιά των χρηστών τους όποια κι αν είναι αυτή – εικόνες από ταξίδια, αντικείμενα φετίχ, συλλογές, βιβλία, αγάπη για ένα συγκεκριμένο χρώμα ή υλικό.

  1. Αν διαλέγατε ελεύθερα να αναπλάσετε το εσωτερικό σε ένα οποιοδήποτε κτίριο της Ελλάδας, ποιο θα ήταν αυτό και ποιες παρεμβάσεις θα επιλέγατε;

Η αλήθεια είναι ότι σε όλους μας έχει τύχει  να περνάμε μπροστά από κάποιο κτίριο και να ονειρευόμαστε πώς θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε αν μας δινόταν η ευκαιρία. Καλώς η κακώς στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα, τα κτίρια που θα ήθελα να αλλάξω είναι αμέτρητα.
Από την πληθώρα των Εκκλησιών που μας προσβάλλουν αισθητικά μέχρι τις αδιάφορες πανομοιότυπες πολυκατοικίες, οι ευκαιρίες για επανασχεδιασμό είναι πολλές. Βέβαια τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια επιτυχημένα παραδείγματα, όπως το πρόσφατα ανακαινισμένο Καπνεργοστάσιο που στεγάζει πια τις πολιτιστικές εκδηλώσεις εκθέσεις του ΝΕΟΝ. Ειλικρινά δεν θα ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω!

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΪΝΗΣ_ARCHITECT SOTIRIS HAINIS ARCHITECTURE
  1. Τι αναμένουμε να δούμε από εσάς στο άμεσο μέλλον σε επίπεδο έργων αλλά και συνεργασιών;

Σύντομα θα έχουμε να δείξουμε κάποια νέα αρχιτεκτονικά έργα στα νησιά του Ιονίου καθώς και ένα νέο κτίριο κατοικιών στα προάστια των Αθηνών.
Πέρα από τα αρχιτεκτονικά, είμαι ανοιχτός στις συνεργασίες και νομίζω ότι με βοηθάνε να βλέπω τη δουλειά μου από μια διαφορετική οπτική γωνιά κάθε φορά.
Πρόσφατα συνεργάστηκα με με τον Ελληνοαμερικάνο καλλιτέχνη DEAN MONOGENIS προκειμένου να δημιουργήσει ένα site-specific έργο για το γραφείο μου όπου ενέταξε ένα κτίριο μου σε νέα από τα φανταστικά του τοπία.
Συνεργάζομαι με κεραμίστες για δημιουργία κάποιων αρχιτεκτονικών διακοσμητικών στοιχειών που θα μπορούν να αναρτηθούν στους τοίχους.
Ακόμα, βρίσκομαι σε επαφή με τη γραφίστρια|εικαστικό Κανέλλα Αράπογλου για τη δημιουργία κάποιων χρηστικών αντικειμένων.

Ο Σωτήρης Χαΐνης είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2022 που διοργανώνει η BOUSSIAS σε στρατηγική συνεργασία με το Archisearch.


RELATED ARTICLES