ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ | Συλλογική έκδοση

Το ARCHISEARCH.gr γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων παρουσίας του με επιλεγμένες σειρές βιβλιοπαρουσιάσεων και αντίστοιχων δώρων στο κοινό του. Αυτή η σειρά παρουσιάζει μια επιλογή βιβλίων από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα συνεχίζοντας με την συλλογική, σκληρόδετη έκδοση ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.

Η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στους αρχιτέκτονες και ομότιμους καθηγητές ΕΜΠ, Χαράλαμπο Μπούρα και Δημήτρη Φιλιππίδη. 

-text by the author

Η αρχιτεκτονική, ως θεωρία και πράξη που ασχολείται με ζητήματα του χώρου, σήμερα καλύπτει ένα αχανές πεδίο πολλαπλών προσεγγίσεων, απορροφώντας σημαντικό μέρος του υπόβαθρου άλλων επιστημών. Παράλληλα, οι νέες συνθήκες, ως απόρροια της παγκοσμιοποίησης, έχουν διαρρήξει τα “εθνικά” πολιτισμικά περιθώρια, γεγονός που εκφράζεται πλέον καθαρά και στην αρχιτεκτονική γλώσσα και τη χρήση της.

Η ιδιαιτερότητα της ζωντανής ελληνικής γλώσσας –προφορικής και λόγιας– με το μεγάλο ιστορικό βάθος, τις συνεχείς επαφές με άλλους πολιτισμούς και τη δημιουργική αφομοίωση επιδράσεων, εκδηλώνεται αυτούσια στην περιοχή της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Βασικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί σε έναν τόμο το λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής σε χρήση σήμερα στην Ελλάδα, ώστε να αναδειχτεί η πολυεπίπεδη συνθετότητά του, μέσα από διαχρονικούς και συγχρονικούς εμπλουτισμούς, αλλά και με συνεχή δάνεια από άλλες περιοχές θεωρίας και πράξης.

Με αυτή την έκδοση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιχειρείται η χαρτογράφηση αυτού του τόσο πλούσιου υπόβαθρου της γλώσσας της αρχιτεκτονικής.

Στοιχεία έργου
Τίτλος βιβλίου  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Συγγραφείς  Συλλογική έκδοση: Αθηνά Βιτοπούλου, Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Αφροδίτη Αγοροπούλου-Μπιρμπίλη, Βασίλης Κολώνας, Βασιλική Πετρίδου, Βάνα Τεντοκάλη, Δημήτρης Φατούρος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Δήμητρα Χατζησάββα, Ευαγγελία Αθανασίου, Ελένη Καλαφάτη, Εμμανουήλ Μάνιος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Κλήμης Ασλανίδης, Κική Καυκούλα, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Κωνσταντίνος Μπολέτης, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Μαίρη Ανανιάδου-Τζημοπούλου, Μάνος Γ. Μπίρης, Μύρων Μυρίδης, Μέμος Φιλιππίδης, Μαρία Χρυσάκη, Νίκος Σκουτέλης, Παύλος Λέφας, Παναγιώτης Πάγκαλος, Σάββας Ε. Τσιλένης, Τάσος Τανούλας, Φάνη Μαλλούχου-Tufano, Χαράλαμπος Μπούρας, Χρίστος Ταξιλτάρης, Χριστίνα Πινάτση
Επιμέλεια έκδοσης  Χαράλαμπος Μπούρας, Δημήτρης Φιλιππίδης
Υπεύθυνοι επιμέρους ενοτήτων  Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερολύμπου (γεωγραφία-πολεοδομία-χωροταξία και αντίστοιχα βιογραφικά), Χαράλαμπος Μπούρας (Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και αντίστοιχα βιογραφικά), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Ελένη Καλαφάτη (σύγχρονη οικοδομική και νέες τεχνολογίες), Δημήτρης Φιλιππίδης (παραδοσιακή-λαϊκή ορολογία, συμβατική οικοδομική και βιογραφικά σύγχρονων ελλήνων αρχιτεκτόνων)
Εκδοτικός οίκος  Μέλισσα
Χρονολογία έκδοσης  Μάιος 2013
Σελίδες  420 σελίδες, 1200 έγρωμες φωτογραφίες και σχέδια
Βιβλιοδεσία  Πανόδετο με έγχρωμη κουβερτούρα
Διαστάσεις  25×21 εκ.
Γλώσσα  Ελληνικά 


RELATED ARTICLES