Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Το σημερινό επεισόδιο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Gruppo Cucine.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένος της Τετάρτης ήταν ο Γιώργος Ατσαλάκης, αρχιτέκτονας, απόφοιτος του ΕΜΠ, όπου πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι συνιδρυτής του γραφείου Scapearchitecture μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Χριστοφυλλοπούλου. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο ξεκινά την εμπλοκή του με ιδιωτικά έργα και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς από το 2006, αναλαμβάνει μεγαλύτερα ιδιωτικά και εταιρικά project από το 2010, ενώ το 2017 μετουσιώνεται σε πλήρες αρχιτεκτονικό γραφείο. Τα έργα τους περιλαμβάνουν, από ανακαινίσεις κατοικιών και διαμορφώσεις γραφειακών χώρων μέχρι hi-end κατοικίες και ξενοδοχεία, ενώ έχουν μελετήσει project για πολυεθνικές εταιρείες. Έργα τους έχουν εκτεθεί σε Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εκθέσεις αρχιτεκτονικής, ενώ έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Το τελευταίο τους έργο, μια υπόσκαφη παραθεριστική κατοικία στην Πάρο, εισάγει μια νέα εμπειρία κατοίκησης, σε απόλυτη συμβίωση και αρμονία με το περιβάλλον της και έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.  

Για τη δουλειά του γραφείου τους σημειώνει: «Εγώ έβαλα στον τρόπο σκέψης μας την έννοια της μηχανής, η Σταυρούλα, το scape, τον τρόπο να βλέπεις τα πράγματα απλωμένα στο τοπίο».

Για το τελευταίο τους project στην Πάρο και τι τους ώθησε σε αυτόν ο σχεδιασμό αναφέρει: «Η επιλογή να χτίσουμε ένα υπόσκαφο σπίτι, προέκυψε. Ήταν ερμηνεία ενός προβλήματος που επιλύθηκε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο».

Για τον ίδιο, ο ιδανικός πελάτης είναι: «Aυτός που δίνει στον αρχιτέκτονα χρόνο, για να αναπτύξει κάτι που δεν υπήρχε, και εμπιστοσύνη, ότι στο συμφωνημένο χρόνο θα σχεδιάσει αυτό που πρέπει».

Η γνώμη του για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» του Δήμου Αθηνών: «Το παράξενο με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά συγκοινωνιολογική πρόταση από την οποία απουσιάζει η αρχιτεκτονική».

Για αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα θεωρεί πως: «Δίνει υποδειγματική βάση σε έναν αρχιτέκτονα και κριτική ικανότητα για να αναπτύξει το δικό του ιδίωμα όταν έρθει η στιγμή. Αλλά, στη σχολή δεν ακούσαμε τίποτα για το επιχειρείν της αρχιτεκτονικής. Το άλλο που λείπει είναι πιο χειρωνακτική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική».

Για τον ίδιο δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή καριέρα και την αρχιτεκτονική πρακτική: «Σε σχέση με τους νέους, αν μόλις αποφοιτήσεις αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διαλέξεις, συνεχίζεις να κάνεις και τα δύο. Κάποια στιγμή θα σε διαλέξει ένα ή και τα δύο».

Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες, αυτό που αναζητά είναι: «Να έχω συνεργάτες που θα τολμήσουν να πουν ότι έχουν φιλοδοξία, να διακατέχονται από τιμιότητα, να έχουν ανησυχία για το καινούριο, ειλικρινή επαφή με τα συνεργεία».

Στο δίλημμα hard ή soft skills απαντά: «Όσο μικρότερο είναι το γραφείο, τόσο αυτά γίνονται εξίσου σημαντικά. Νομίζω ότι για ένα νέο αρχιτέκτονα, είναι σημαντικό να βρεθεί σε μικρότερα σχήματα, ώστε να περάσει από όλα τα στάδια».

Για τον ίδιο, ένα portfolio ξεχωρίζει: «Όταν δείχνει στον άλλον, με ειλικρίνεια τι θέλει να κάνει. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε αυτό που θέλουμε».

Τέλος για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία αναφέρει: «Νομίζω ότι δε θα αλλάξει κάτι δραστικά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα επανέλθουμε σε ρυθμούς συγκρίσιμους με την περασμένη χρονιά».

Ακούστε το podcast με το Γιώργο Ατσαλάκη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES