Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Δεύτερη καλεσμένη ήταν η Μόρφω Παπανικολάου. Η Μόρφω Παπανικολάου σπούδασε στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (IUAV) της Βενετίας, όπου έκανε και την μεταπτυχιακή της έρευνα. Δίδαξε στο IUAV, στο International Workshop IUAV και είναι μέλος του δικτύου IUAV Abroad. Έχει κάνει διαλέξεις και διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Επίσης επιμελήθηκε τον σχεδιασμό εκθέσεων της Συλλογής Κωστάκη σε συνεργασία με το MOMus, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH με την Ρένα Σακελλαρίδου (στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα) και το MP SPARCH. Έχει διεθνή αναγνώριση με σημαντικά βραβεία, πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις. Αυτή την στιγμή εργάζεται επάνω στην ανακατασκευή της αγοράς Μοδιάνο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Για τη φετινή ημέρα της γυναίκας, που εντάσσεται στη θεματική “women in leadership”, θεωρεί πως αυτό μεταφράζεται στην αρχιτεκτονική: «Μπορούμε να πούμε πως σήμερα δεν είναι πια ανδροκρατούμενος ο χώρος, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες που κάνουν δύσβατο το γυναικείο leadership στην αρχιτεκτονική. Αντικειμενικά, η γυναικεία φύση ανταποκρίνεται στο να δημιουργεί σε ένα περιβάλλον με αυξημένες απαιτήσεις συνθετότητας και ομαδικού κλίματος.»

Η ιδιά θα επιθυμούσε, ένας υποψήφιος πελάτης να εμπιστευθεί ευκολότερα έναν καλό αρχιτέκτονα: «Με έμφαση στο καλό και όχι στο φύλο. Ίσως οι γυναίκες έχουν ασκηθεί να ακούν το συνομιλητή του περισσότερο από ότι τον εαυτό τους.»

Θεωρεί την αρχιτεκτονική τρόπο ζωής και όχι καριέρα: «Γι’ αυτό και δεν είχα μία σαφή προσχεδιασμένη στρατηγική. Πήγε step by step. Αντιμετωπίζω οτιδήποτε νέο ως μία πρόκληση, ως διεύρυνση ορίων.»

 Σε σχέση με το κίνημα #metoo ελπίζει πως: «Στις επόμενες γενιές αυτό θα βελτιωθεί. Ένα τμήμα της νεότερης γενιάς ήδη σκέφτεται και ενεργεί στο πλαίσιο της ισότητας. Συνεπώς συμπεριφέρεται με σεβασμό στη διαφορετικότητα».

Η συμβουλή της προς νέες αρχιτεκτόνισσες είναι: «Να χτίζουν με επιμέλεια την αυτοπεποίθησή τους και το σεβασμό στον εαυτό τους και την προσωπικότητά τους. Η ζωή έχει ενδιαφέρον όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, όχι όταν επιθυμείς την ιδέα της εξουσίας στο πλαίσιο αυτού που κάνεις».

Πιστεύει πως δεν υπάρχουν παντού ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα: «Ευκαιρίες για εξέλιξη όμως, τουλάχιστον στην αρχιτεκτονική, που για μένα είναι ένας τρόπος ζωής και όχι μια καριέρα με τη στενή έννοια του όρου, είναι θέμα επιθυμίας και ατομικής δουλειάς.»

Οι προκαταλήψεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα ακόμα και σε ένα προοδευτικό περιβάλλον είναι: «Το προοδευτικό περιβάλλον νομίζω ότι είναι ακόμα εγκεφαλικό, δεν έχει γίνει ακόμα βιωματικό και ψυχικό. Ενυπάρχουν ακόμα και ασυνείδητα μέσα μας, σε άνδρες και γυναίκες, συντηρητικά στερεότυπα, τα οποία θέλει δουλειά για να τα αποβάλλουμε.»

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με τη Μόρφω Παπανικολάου εδώ


Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES

"Η αρχιτεκτονική αλληλεπιδρά με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική σφαίρα γι’ αυτό το πως ορίζεται η αρχιτεκτονική στο έργο του εκάστοτε αρχιτέκτονα και του εκάστοτε θεσμικού ή ιστορικού πλαισίου αλλάζει." | Συνέντευξη με την Μαριάννα Χαριτωνίδου