Το Archisearch σε συνεργασία με την Orama Minimal Frames φιλοξενεί την ενότητα συνεντεύξεων The Visionaries στην οποία παρουσιάζονται δημιουργικοί εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού κλάδου που εμπνέουν και καινοτομούν μέσα από το έργο τους. Μιλήσαμε με τους εκπροσώπους του PILA Studio, για την πορεία του γραφείου μέχρι σήμερα, τις δυσκολότερες αλλά και τις καλύτερες στιγμές της, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγματικότητα αλλά και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο αρχιτέκτονας στο άμεσο μέλλον.

1. Ποια είναι η πορεία που έχετε διαγράψει ως επαγγελματίας; Με ποιες ιδέες και προσδοκίες ξεκινήσατε στο γραφείο σας και πως αυτές έχουν εξελιχθεί σήμερα; 

Μετά τις σπουδές μας ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε στη Νέα Υόρκη όπου και παραμείναμε για 13 χρόνια. Η Χριστινα δούλεψε σαν αρχιτέκτονας στο γραφείο branding, στρατηγικής και σχεδιασμού 2×4 και ο Ηλίας ήταν partner στο αρχιτεκτονικό γραφείο SO-IL.
Αυτό που προσκομίσαμε από αυτή την εμπειρία ήταν η εργασία σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και η ενασχόληση μας με έργα σε πολύ διαφορετικά μέρη στον κόσμο. Η εμπειρία αυτή ήταν ιδιαίτερα επιδραστική στην δουλεία μας, και επηρέασε σημαντικά την οπτική μας, κατανοώντας οτι τίποτα δεν είναι μονόπλευρο, αλλά υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις χωρίς απαραίτητα καποια να είναι πιο σωστή από τις άλλες.

Σε ένα τέτοιο πλαισιο, ο διάλογος με στόχο να βρεθεί η βέλτιστη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους, είναι πολύ σημαντικός για την κάθε απόφαση, κάτι που χαρακτηρίζει και σήμερα τη μεθοδολογία του γραφείου μας.

2. Ποιο πιστεύετε σήμερα ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;

Απο το ξεκίνημα του γραφείου μας στην Ελλάδα μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η συμμετοχη σε έργα μιας κλίμακας που έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην εξέλιξη και το μετασχηματισμό της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη συμμετοχή μας στο έργο του Πυργου του Πειραιά το οποίο πιστεύουμε πως σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον Πειραια και το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, αλλά και για εμάς προσωπικά αποτελεί ένα δυναμικό ξεκίνημα στο εγχείρημα μας στην Ελλάδα.

3. Η δυσκολότερη στιγμή σας στην καριέρα σας;

Η καριέρα μας ουσιαστικά στήθηκε στο εξωτερικο, όπου ξεκινήσαμε αλλά και μάθαμε να δουλεύουμε ως αρχιτέκτονες. Μετά από 13 χρόνια η πιο δύσκολη απόφαση για εμάς ήταν η επιλογή να δημιουργήσουμε τη βάση μας στην Ελλάδα. Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η συμβολή μας στην εξέλιξη του κτισμένου περιβάλλοντος εδώ κάτι το οποίο δεν θα ήταν δυνατό να γίνει στον βαθμό που θέλουμε και οραματιζόμαστε, από απόσταση. Την ίδια στιγμή, όμως δεν παύει να αποτελεί μια απόφαση που ενέχει ρίσκο και πάρθηκε μετά από πολύ σκέψη.

4. Ποιο θέμα από τη διεθνή αρχιτεκτονική ατζέντα παρακολουθείτε τελευταία με ενδιαφέρον;

Στο στόμα όλων αυτή τη στιγμή υπάρχει το ζήτημα της βιωσιμότητας και τη κλιματικής αλλαγής.
Είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα στη δουλεια μας, χωρίς απαραίτητα να έχουμε βρει την απάντηση. Ούτως η αλλιώς από την φύση του το επάγγελμα είναι αντιφατικό ως προς αυτό, καθώς κάθε αρχιτεκτονική πράξη προϋποθέτει την επέμβαση στο τοπίο και την προσθήκη νέων πραγμάτων στον κόσμο. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο και εργαλεία γίνεται αυτή η επέμβαση στον κόσμο.

Πέρα από τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά τη λειτουργία ενός κτιρίου, σκεφτόμαστε το αποτύπωμα των κτιρίων και των υλικών σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα στο ΜΚΝΟ ένα έργο αστικής ανάπλασης στο Παρίσι, στο οποίο δουλεύουμε, έχουν τεθεί πολύ υψηλοί στόχοι μείωσης αποτυπώματος του άνθρακα. Κοιτάμε λοιπόν, συνολικά το έργο και την ενσωμάτωση του άνθρακα σε αυτό και στα υλικά, από την κατασκευή και προμήθεια των υλικών την τοποθέτηση και την συντήρησή τους . Ως αποτέλεσμα έχουμε οδηγηθεί σε πιο σύνθετα υλικά/μεθόδους όπως τη χρήση ξύλινου φορέα σε συνδυασμό με πέτρινα στοιχεία και σκυροδεμα.

5. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας λείπει από την αρχιτεκτονική σήμερα;

Θα μας άρεσε να βλέπουμε συχνότερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής με περισσότερο ρίσκο και πειραματισμό. Ισως να μην συμβαίνει λόγω μιας αυξανόμενης απόστασης μεταξύ του κόσμου των ιδεων και της πρακτικής στον χώρο μας. Μας ανησυχεί όμως όταν η αρχιτεκτονική καταλήγει σε απλή παροχή υπηρεσιών χωρίς να θέτει ερωτήματα και χωρίς την διάθεση προτασης νεων χωρικών μοντέλων.


6. Τι θα πρέπει να κάνει η αρχιτεκτονική στο άμεσο μέλλον; Και ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη του αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται το 2021;

Η τελευταία χρονιά ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας. Η ανάγκη να προσαρμοστεί ο κόσμος στη νέα πραγματικότητα έφερε ταχύτατες εξελίξεις στον τροπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Και αυτό που έγινε ιδιαίτερα εμφανές είναι ότι η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό τον ρυθμό εξέλιξης και αλλαγής.

Νομίζουμε πως είναι σημαντικό να εστιάσουμε και πάλι σε ζητήματα του χώρου και τον τρόπο που μακροπρόθεσμα επηρεάζουν την κοινωνία. Μέσω μιας αρχιτεκτονικής με ισχυρό χαρακτήρα που εστιάζει σε θεμελιώδη ποιοτικά χαρακτηριστικά του χώρου και έχει την δυνατότητα να είναι διαχρονική και ανοιχτή σε μελλοντικές εξελίξεις. .


Με την υποστήριξη της Orama Minimal Frames, η πρωτοβουλία αυτή έχει σαν στόχο να ενισχύσει και να αναδείξει την δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας παθιασμένων και δημιουργικών ανθρώπων απ’όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιχειρούν μέσα από το έργο τους να ξεπεράσουν τα όρια, στους χώρους που αυτοί δραστηριοποιούνται.

Powered by Orama Minimal Frames, this initiative aims to encourage the creation of an active community of passionate and creative individuals from all over the world who are pushing the boundaries in their fields of expertise.


RELATED ARTICLES