Ευ ζην – Οικιστική δομή στα όρια του αστικού σχηματισμού της Σαρωνίδας | Διπλωματική Εργασία απο τη Βασιλική Ζάβρα και τον Αλέξανδρο Σκαμπαρδώνη

Διπλωματική Εργασία απο τη Βασιλική Ζάβρα και τον Αλέξανδρο Σκαμπαρδώνη. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η έρευνα ενός οικιστικού μοντέλου με βασικό άξονα το ευ ζην, στο ορεινό τμήμα του αστικού σχηματισμού της Σαρωνίδας. Στα πλαίσια της ερευνάς, το ευ ζην προσδιορίστηκε μέσω δύο στοιχείων, του νερού και των υπαίθριων | ημιυπαίθριων χώρων. 

-text by the authors

Στόχος

Στόχος ήταν να αποδοθεί μια ταυτότητα στην περιοχή, μέσω ενός πειραματικού μοντέλου συλλογικής κατοίκισης, που να ανταποκρίνεται σε βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου.

Στην πορεία της έρευνας μελετήθηκαν γενναίες χειρονομίες που απελευθερώνουν το έδαφος  αναδεικνύοντας την αντίληψη ότι μια γραμμή μπορεί να ανταποκριθεί  στο στόχο μας. Μία γραμμή, λοιπόν, μια μονοκονδυλιά, που τροφοδοτείται από το στοιχείο του νερού ανάγοντάς το σε νοηματικό κέντρο, αποτελεί τη βασική συνθετική χειρονομία της πρότασης.

Περιοχή παρέμβασης

Η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή της Σαρωνίδας καθώς και η αύξηση των μόνιμων κατοικιών της, επιφέρει σοβαρά προβλήματα για τη λειτουργία της.

Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος τρόπος κατοίκισης και ζωής με την αποκοπή του ανθρώπου από τη φύση, η αποξένωση από το κοινωνικό σύνολο αλλά  και από το ίδιο του το σώμα αποτέλεσαν στοιχεία έντονου προβληματισμού.

Αρχές σχεδιασμού

Βασικές αρχές σχεδιασμού είναι η δημιουργία τριών χωρικών χαρακτήρων και η σημασία των υπαίθριων χώρων ως ενοποιητικό στοιχείο.

Οι τρεις αυτοί χαρακτήρες είναι ένας κύβος, που φιλοξενεί το κέντρο ευεξίας, ένα μέτωπο κατοικιών, ένας πύργος πολλαπλών δραστηριοτήτων, με το έδαφος να δρα ενοποιητικά.

Συμβολισμός της σύνθεσης είναι: μία σπείρα που υψώνεται, μία γραμμή με κορύφωση στα δύο άκρα. Ένα νοηματικό κέντρο, το νερό, γύρω από το οποίο και μέσω του οποίου δημιουργείται ένα κέντρο ευεξίας. Ένα μέτωπο, μέρος του οποίου γίνονται οι κατοικίες. Έναν πύργο που ενσωματώνει ζωή, μέσω λειτουργιών που υποστηρίζουν τη δράση του ατόμου.

Ο πύργος έρχεται να βρει τη θέση του ως ο κατοπτρικός αρνητικός χώρος του νοηματικού κέντρου.

Κύβος

Το κέντρο ευεξίας χωροθετείται σε μια συμπαγή, εσωστρεφή και άρτια οργανωμένη δομή. Η επιλογή κατακόρυφης διάτρησής της και η θέση του νερού σε αυτή, συμβάλλουν στην ανάδειξη του νοηματικού κέντρου ολόκληρης της σύνθεσης.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού ως παρουσία στο χώρο, και μάλιστα σε κεντρική θέση, από μόνες τους είναι σημαντικές. Σε αυτές προστίθενται περιμετρικά δομές τόσο βίωσης της εμπειρίας του νερού όσο και εκείνων που συμπληρώνουν τη φροντίδα του σώματος.

Μέτωπο

Το συγκρότημα κατοικιών είναι μία επιμήκης δομή με διαμπερείς διατρήσεις, μια σύνθεση κενού-πλήρους, σε όλη την έκτασή της. Η κλίση κατά μήκος της οροφής του ορίζει την κορυφογραμμή του πεδίου, διαμορφώνοντας ένα όριο, προκαλεί το βλέμμα και συστήνει ένα τοπόσημο στην περιοχή.

Για το συγκρότημα παράγονται τρεις τύποι κατοικιών που αναφέρονται σε διαφορετικά πλήθη ατόμων ανά κατοικία. Η σκέψη για αυτόν τον επιμερισμό προκύπτει από την αντιμετώπιση της διαδικασίας της κατοίκισης με σκοπό την κατάκτηση του ευ ζην -ναι μεν, ως προσωπική, αλλά χωρίς την υποδήλωση της έννοιας της αποξένωσης.

Πύργος

Ο πύργος έχει ένα διττό ρόλο για το προτεινόμενο σύνολο. Αποτελεί το τέλος της συνθετικής δομής, της μονοκονδυλιάς, αλλά και την αφετηρία για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Σε αυτόν ενσωματώνονται λειτουργίες που απευθύνονται τόσο στο προτεινόμενο συγκρότημα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Plans

Credits & Details

Τίτλος: Ευ ζην – Οικιστική δομή στα όρια του αστικού σχηματισμού της Σαρωνίδας

Σπουδαστική ομάδα: Ζάβρα Βασιλική, Σκαμπαρδώνης Αλέξανδρος

Εξεταστική περίοδος: Ιούλιος 2021

Μάθημα: Διπλωματική εργασία

Επιβλέπων: Γκικαπέππας Βασίλειος

Τμήμα: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


RELATED ARTICLES