Women Power in Comics: Κάλεσμα συμμετοχής σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών για δημιουργία κόμικς στην Σερβία και την Ουγγαρία

To Women Power in Comics (WOMCOM) προσκαλεί δημιουργούς κόμικς, zines, manga, εικονογράφους και εικαστικούς να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών (residencies) στην Σερβία και την Ουγγαρία. Φιλοδοξώντας να αναδείξει ζητήματα φύλου στο πεδίο των κόμικς και να ενδυναμώσει τις θηλυκότητες και τις γυναίκες καλλιτέχνιδες, το
WOMCOM αναζητά καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλοξενίας που θέλουν να συμβάλλουν στη συζήτηση για την αναπαράσταση των γυναικών στα κόμικς, δημιουργώντας έργα που αμφισβητούν τις κυρίαρχες απεικονίσεις και αφηγήσεις της θηλυκότητας, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των residencies, οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν κόμικς υπό την καθοδήγηση των μεντόρων των προγραμμάτων, θα παρουσιάσουν το έργο τους σε εκθέσεις, καθώς και στην έντυπη έκδοση και την ψηφιακή πλατφόρμα του WOMCOM.

Δήλωση συμμετοχής έως τις 12 Ιουνίου εδώ.

Residency #01: Νόβι Σαντ, Σερβία
24 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου 2023
Μέντορες: Jana Adamović Kordej και Dragana Garic Jovičić

Η Jana Adamović Yana είναι Σέρβα συγγραφέας και εικονογράφος. Τα κόμικς της έχουν δημοσιευθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις. Ήταν η
υπεύθυνη σχεδιασμού της ομαδικής έκθεσης «Ona se budi / BD Egalite» (She Wakes / Comics Equality), που προώθησε την προβολή των γυναικών δημιουργών κόμικς. Με διάφορες
πρωτοβουλίες, αλλά και με το έργο, το ταλέντο και το αυθεντικό της στυλ, η Yana καταρρίπτει φραγμούς και πρεσβεύει την προώθηση και την ενδυνάμωση των γυναικών καλλιτεχνών
κόμικς και εικονογράφων στην Σερβία. Έχει λάβει πολλά βραβεία κόμικς, ενώ το 2019 της απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από την Γαλλία.

Η Dragana Garić Jovičić είναι επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης. Αποφοίτησε από Το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Βελιγραδίου και εκπόνησε πτυχιακή με θέμα «Μόδα και χειραφέτηση στη θηλυκή οπτική κουλτούρα της Σερβίας και της Βοϊβοντίνα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα», για την οποία έλαβε το βραβείο Pavle Beljanski Memorial Collection για την καλύτερη εργασία στο τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 2006/2007. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης. Από το 2012 εργάζεται στο Μουσείο της Βοϊβοντίνα ως επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα και έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις.

Η έκθεση των residents θα εγκαινιαστεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στο SKCNS Fabrika, αποτελώντας και την εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Συνεδρίου του WOMCOM, το οποίο εντάσσεται στο 17ο Novi Sad Comic Book Weekend.

Residency #02: Ζάνκα (Λίμνη Μπάλατον) και Βουδαπέστη, Ουγγαρία
17 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου
Μέντορες: Márton Hegedűs και Eszter Szép

Ο Márton Hegedűs είναι καλλιτέχνης κόμικς, γραφίστας και σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων με έδρα τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Έχει εργαστεί ως εικονογράφος και σχεδιαστής κορυφαίων περιοδικών, παιδικών βιβλίων και εγχειριδίων. Παράλληλα, εργάζεται στην τηλεόραση και το θέατρο για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων. Έχει κάνει αρκετές σειρές κόμικς για έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Το graphic novel του «Slussz Kulcs Klán» (Car Key Clan) που δημοσιεύτηκε το 2012 έλαβε το βραβείο Graphic Novel of the Year. Έχει εργαστεί ως συντονιστής και μέλος κριτικής επιτροπής σε διαγωνισμούς κινουμένων σχεδίων και κόμικς. Συχνά παραδίδει μαθήματα δημιουργίας κόμικς, στα οποία στην επαγγελματική γνώση ορμώμενος από τη δημιουργικότητα και την ξεχωριστή προσωπικότητα των μαθητών.

Η Eszter Szép εργάζεται για την προώθηση και την προαγωγή των κόμικς σε ποικίλους ρόλους. Διδάσκει κόμικς, σπουδές οπτικού πολιτισμού και δημιουργική γραφή στο MoholyNagy University of Art and Design της Βουδαπέστης και στο Milestone Institute of Advanced Studies της Βουδαπέστης. Είναι πολύ περήφανη για τους μαθητές της. Έχει επιμεληθεί δύο εκδόσεις κόμικς των μαθητών της (Igaz volt egyáltalán?, 2022 και It Used To Be Easy, 2022). Είναι διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Βουδαπέστης και διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για εκθέσεις είτε για συζητήσεις. Το 2023 ήταν κριτής του Mahmoud Kahil Arab Comics Award και εδώ και σχεδόν μία δεκαετία είναι κριτής των ουγγρικών βραβείων κόμικς. Γράφει συχνά για τη θεματική των κόμικς σε διεθνείς και ουγγρικές ιστοσελίδες, ενώ είναι η συγγραφέας του Comics and the Body: Drawing, Reading, and Vulnerability (Ohio State University Press, 2020).

Τα εγκαίνια της έκθεσης των residents θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου στο Bakelit Multi Art Center.

Women Power in Comics

Το Women Power in Comics (WOMCOM) είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία οργανισμών από την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, την Σερβία και την Σλοβενία με στόχο την ανάδειξη ζητημάτων φύλου στο πεδίο των κόμικς και την ενδυνάμωση των γυναικών δημιουργών κόμικς. Το WOMCOM συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το WOMCOM στο womcom.io.
Ακολουθήστε τα social media του WOMCOM: womcom.io | Facebook | Instagra


RELATED ARTICLES