To Communities Between Islands παρουσιάζει το Κεφάλαιο #02: Woven By the Currents

text in EN, GR

Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands (CBI) ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερου κύκλου του με τίτλο «Woven By the Currents». Ακολουθώντας τον πρώτο κύκλο, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2023 σε επιμέλεια του Δικτύου Αρχιπέλαγος, το κεφάλαιο αυτό συνεχίζει να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση διεθνών καλλιτεχνών με τις τοπικές κοινότητες της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Σύρου μέσω συμμετοχικών εργαστηρίων και δημόσιων προγραμμάτων. Για το Kεφάλαιο #02: Woven By the Currents, η Providenza προσκάλεσε στο πρόγραμμα φιλοξενίας τις καλλιτέχνιδες Sarah-Anaïs Desbenoit (1992, Γαλλία), Dania Shihab (1982, Ιράκ) και Amalia Vargas (1994, Κολομβία) για να διερευνήσουν τοπία, αφηγήσεις και  παραδόσεις που διασυνδέουν τα τρία νησιά της Μεσογείου ώστε να δημιουργήσουν έργα που συνομιλούν με αυτές τις ιδιαίτερες νησιωτικές κουλτούρες μέσα από τον ήχο, το βίντεο και τη φωτογραφία αντίστοιχα.

-Δελτίο τύπου

Από τις 7 έως τις 16 Μαΐου, οι καλλιτέχνιδες θα βρίσκονται στη Σύρο για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιήσουν μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, δηλώστε συμμετοχή έως την Παρασκευή 3 Μαΐου συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ. Οι συμμετοχές θα γίνουν δεκτές με σειρά προτεραιότητας.

Εργαστήριο από την Dania Shihab

Παρασκευή 10 Μαΐου, 17:00, Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 15 άτομα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 3 Μαΐου

© DANIA SHIHAB, FOREIGN BODY, 2023 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MARINA RICHTER.

Το εργαστήριο της Shihab περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συλλογικού ηχητικού έργου μέσω ηχογραφήσεων και τεχνικών looping. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια συνεδρία ακρόασης, την οποία θα ακολουθήσει ένας ηχητικός περίπατος στην Ερμούπολη και μια ομαδική άσκηση σύνθεσης.

Σχετικά με το έργο της Dania Shihab, με τίτλο Object – Land
Παρομοιάζοντας τον σωματικό εκτοπισμό της μεταναστευτικής εμπειρίας με τον γεωγραφικό εκτοπισμό της νησιωτικής ζωής, η Dania Shihab εξετάζει πώς αυτές οι πραγματικότητες τροφοδοτούν την εξέλιξη νέων μελωδικών μοτίβων και τρόπων καθώς και το πώς επηρεάζουν τη διαφύλαξη της παραδοσιακής μουσικής. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή επιτόπιων ηχογραφήσεων και την εξερεύνηση των τοπογραφιών των τριών νησιών της Μεσογείου, εστιάζοντας στο πώς οι μουσικές πρακτικές τόσο στις γηγενείς όσο και στις μεταναστευτικές κοινότητες επηρεάζονται από τη σύγχρονη κουλτούρα και το περιβάλλον τοπίο. Αφού συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες, η Shihab θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να δημιουργήσει μια μουσική σύνθεση διαρκείας.

Εργαστήριο από την Sarah-Anaïs Desbenoit

Σάββατο 11 Μαΐου, 12:00, Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 15 άτομα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 3 Μαΐου

Στο εργαστήριό της, η Desbenoit προτείνει τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου μέσω λήψεων DV (ψηφιακού βίντεο) και ηχογραφήσεων. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση της έρευνάς της και της μεθοδολογίας που ακολουθεί για τις ηχογραφήσεις, η ομάδα θα κάνει μια βόλτα στη φύση, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό βίντεο και ήχου της καλλιτέχνιδας. Οι κασέτες DV που θα προκύψουν στη συνέχεια θα ψηφιοποιηθούν και μέσα από μια ομαδική επεξεργασία θα δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο τέχνης.

© SARAH-ANAÏS DESBENOIT

Σχετικά με το έργο της Sarah-Anaïs Desbenoit, με τίτλο Mermaid Melody
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, η Desbenoit διερευνά τοπικούς μύθους που σχετίζονται με τις γυναίκες στη Σύρο, τη Σαρδηνία και την Κορσική. Αναμειγνύοντας στοιχεία βίντεο και ήχου, εξερευνά τις πεποιθήσεις και τις αφηγήσεις που διαμορφώνονται από τα τοπία αυτών των μεσογειακών νησιών. Ο συμβολισμός που εμπεριέχεται στις περιοχές βοηθά στην αποκάλυψη μιας πλούσιας ποικιλίας μύθων και θρύλων που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Συνδυάζοντας στοιχεία ντοκιμαντέρ και φαντασίας, η Desbenoit στοχεύει να σκηνοθετήσει αυτές τις αναμνήσεις, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική οπτική για τη σχέση ανθρώπου και φύσης σε αυτά τα νησιωτικά τοπία.

Εργαστήριο από την Amalia Vargas

Τρίτη 14 Μαΐου, 17:00, Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 15 άτομα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 3 Μαΐου

H Vargas προτείνει μια φωτογραφική εμπειρία αποτύπωσης υπαίθριων χώρων στη Σύρο μέσα από τη χρήση σκοτεινού θαλάμου. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε τρία στάδια: αρχικά με τη συλλογική κατασκευή της κάμερας, έπειτα με υπαίθριες λήψεις στο κέντρο της Ερμούπολης και τέλος με την εμφάνιση των εικόνων. Η Vargas ενδιαφέρεται για την παραδοσιακή και βιομηχανική αρχιτεκτονική της Σύρου, και μέσα από τις φωτογραφίες στοχεύει να «συντάξει» ένα γλωσσάρι εικόνων που θα αποτελέσει έμπνευση για τα γλυπτά που θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της διαμονής της.

© AMALIA VARGAS, FORMES CONCRÈTES ÉLEVÉE, 2021 | MISE EN FORMES, CENTRE CULTUREL DES FOSES D’ENFER, SAINT-RÉMY SUR ORNE

Σχετικά με το έργο της Amalia Vargas, με τίτλο Écume des flux
Για το πρόγραμμα φιλοξενίας, η Vargas εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση αρχαίων και σύγχρονων επιρροών στα νησιά της Σύρου, της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Το τοπίο κάθε νησιού λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για γλυπτικές φόρμες που αναδύονται από αντικείμενα που βρίσκονται στις ακτές τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα συλλέξει  τέτοια αντικείμενα, αντλώντας έμπνευση από αρχιτεκτονικά μοτίβα, από τις καρυάτιδες έως λεπτομέρειες κτηρίων όπως οι κουπαστές. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το έργο της στοχεύει να οικοδομήσει μια αρχαιολογία, ένα αρχείο της εποχής μας — μια μαρτυρία του διαρκούς διαλόγου μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, καλώντας το κοινό να επανεξετάσει τη σχέση του με τα τοπία και την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών της Μεσογείου.

Βιογραφικά Καλλιτεχνών

Dania Shihab
Γεν. στη Βαγδάτη, Ιράκ
Ζει και εργάζεται στην Βαρκελώνη, Ισπανία

DANIA SHIHAB | ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ

Σαν αρχιτεκτόνισσα ανάγλυφων και νεο-ατμοσφαιρικών ηχοτοπίων, η Dania Shihab εξερευνά τόσο τον ήχο όσο και την ταυτότητα, εστιάζοντας στο πώς η τελευταία έχει κατακερματιστεί στον μετα-αποικιακό κόσμο. Γεννημένη στη Βαγδάτη, μεγαλωμένη στην Τασμανία και τώρα με έδρα τη Βαρκελώνη, κινείται μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων – το άμορφο δημιουργικό της όραμα συνδέεται άμεσα με την εφήμερή της ύπαρξη. Ιδρύτρια της πειραματικής πλατφόρμας Paralaxe Editions, η Dania μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Ισπανίας και των απομακρυσμένων γωνιών της Αυστραλίας, όπου εργάζεται ως γιατρός επειγόντων περιστατικών. Η μουσική της πρακτική, ωστόσο, ασχολείται με τις αρμονίες και τις τονικότητες, συνδυάζοντας επεξεργασμένα φωνητικά θραύσματα, ηχογραφήσεις πεδίου και αναστοχαστικές ατμόσφαιρες. Η Dania έχει κυκλοφορήσει σε δισκογραφικές όπως οι Geographic North, Superpang και Ecstatic. Έχει εμφανιστεί στα Mira, Sonar, Sonic Acts, Arts Santa Monica, Cafe Oto μεταξύ άλλων.

Sarah-Anaïs Desbenoit
Γεν. 1992 στο Παρίσι, Γαλλία
Ζει και εργάζεται στο Παρίσι, Γαλλία

SARAH-ANAÏS DESBENOIT | ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ

Η Sarah-Anaïs Desbenoit αποφοίτησε από την École nationale supérieure d’arts de Paris-Cergy το 2020 προτού ενταχθεί στο Le Fresnoy — Studio national des arts contemporains στην Τουρκουάν. Βάσει μακροχρόνιας έρευνας — που πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος φιλοξενίας στην όαση Tighmert στην έρημο του Μαρόκου και της πρακτικής άσκησης στη Villa Kujoyama στην Ιαπωνία —, το έργο της επικεντρώνεται στους μηχανισμούς εμφάνισης και εξαφάνισης εικόνων και τον αντίκτυπό τους στη μνήμη και στη διαμόρφωση γνώσης. Μέσα από τη δημιουργία μινιατούρων, αλλά και με τη χρήση βίντεο, προβολής και ήχου, η πρακτική της εξερευνά τις έννοιες της ψευδαίσθησης και της εξιδανικευμένης διαταραχής. Προκαλώντας μια διαλογιστική επιβράδυνση, οι οπτικές και ακουστικές εγκαταστάσεις της γίνονται αντιληπτές ως οριακά μέρη όπου υπερτίθενται πολλαπλά στρώματα πραγματικότητας. Το 2022, γύρισε το Phalène, μια ταινία μικρού μήκους 16 mm, που μας βυθίζει σε μια ιστορία που αποτελείται από διαδοχικά ταμπλό-βιβάν, όπου δύο δίδυμες αδερφές βιώνουν μια μυστικιστική εμπειρία. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της πρακτική, η Sarah-Anaïs είναι επίσης μοντέρ, διευθύντρια  κάμερας και βοηθός σκηνοθέτη. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει βίντεο κλιπ για ανερχόμενους μουσικούς και έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες στην οπτικοακουστική παραγωγή για μουσεία και για επώνυμους οίκους υψηλής ραπτικής.

Amalia Vargas
Γεν. 1994 στη Μπαρρανκίγια, Κολομβία
Ζει και εργάζεται μεταξύ της Γένοβας, Ιταλία, και της Ερμπαλούγκα, Γαλλία (Κορσική)

AMALIA VARGAS | ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ

Αλλάζοντας τη χρήση των αντικειμένων, η Amalia Vargas εκφράζει το ενδιαφέρον της για τις εγγενείς αξίες τους: από την υποτίμηση μέσω της εγκατάλειψής τους, έως την επανεκτίμηση μέσω της επαναχρησιμοποίησής τους τροποποιώντας διαρκώς τη χρήση και την εικόνα τους. Περνώντας από την υλοποίηση στην μοναδικότητα, η καλλιτέχνις προσφέρει μια δεύτερη ζωή στα αντικείμενα που χειρίζεται, καθώς και ένα νέο μέλλον. Η Vargas αποφοίτησε το 2018 από την École supérieure d’arts et Médias της Καέν/Χερβούργο. Το 2017 ίδρυσε την collectif OK μαζί με τρεις συνεργάτες της, καλλιτέχνες και φίλους, με στόχο να αντιμετωπίσουν την ατομικιστική ιδεολογία του κόσμου της τέχνης και να προτείνουν τις δικές τους συνθήκες για τη δημιουργία εκθέσεων. Έχει παρουσιάσει το έργο της στο Berlinskej Model στην Πράγα, στο 8. Salon στο Αμβούργο, στο Centre Culturel des Fosses d’Enfer στο Σαιν-Ρεμί, στο DOC! Παρίσι, στη Galerie l’axolotl στην Τουλόν και, πιο πρόσφατα, στο Musée Fabre, στο MO.CO La panacée στο Μονπελιέ, στο La Ferme du Buisson στο Νουαζιέλ και στο FRAC CORSICA στο Κόρτο.


Το «Communities Between Islands» είναι μία συνεργατική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τρεις οργανισμοί της Μεσογείου: η Providenza στην Κορσική (Γαλλία), το Cherimus στη Σαρδηνία (Ιταλία) και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος στη Σύρο (Ελλάδα). Από τον Σεπτέμβρη του 2023 έως το τέλος του 2024, οι τρεις αυτοί οργανισμοί φιλοξενούν εννέα διεθνείς καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με τις τοπικές κοινότητες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εργαστήρια, δημιουργώντας νέα καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από τοπικές θεματικές και ανησυχίες. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της έρευνάς τους σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς (FRAC Corsica, Museo Nivola στη Σαρδηνία και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου) και τους δήμους Bastia, Perdaxius και Σύρου-Ερμούπολης σε κάθε νησί αντιστοίχως.

To Communites Between Islands είναι ένα πρότζεκτ του Creative Europe που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.


The interdisciplinary arts-based research program Communities Between Islands (CBI) announces the launch of its second chapter, titled “Woven By the Currents.” Following the warm reception of the first cycle curated by Archipelago Network, which took place in autumn 2023, this chapter continues the program’s mission to encourage collaboration and interaction among international artists with the local communities of Corsica, Sardinia, and Syros through participatory workshops and public programs. For Chapter #02: Woven By the Currents, Providenza has invited artists Sarah-Anaïs Desbenoit (1992, France), Dania Shihab (1982, Iraq), and Amalia Vargas (1994, Colombia) to explore the interconnectedness of landscapes, narratives, and traditions across these three Mediterranean islands, resulting in projects resonating with these island cultures, utilizing different expressive mediums: sound, video, and photography respectively.

From May 7 to May 16, 2024, the artists visit Syros for the first part of their research, during which they will host a series of workshops open to the public. If you are interested in participating, you may sign up until Friday, May 3 by completing the registration form here. Registrations are confirmed on a first come, first served basis.

Workshop by Dania Shihab

Friday May 10, 5pm, Hermoupolis (location to be announced upon signup)
Participants: up to 15 persons
Duration: approx. 2 hours
Working language: English
Reserve your spot here by May 3

Shihab’s workshop involves the creation of a collective sound piece through audio recording and looping technologies. For the first part of the workshop participants will participate in a listening session, followed by a sound walking tour in Ermoupolis and a group composition exercise.

© DANIA SHIHAB, FOREIGN BODY, 2023 | PHOTO BY MARINA RICHTER

About Dania Shihab’s project, titled Object – Land
By drawing parallels between the bodily displacement of the migrant experience and the geographic displacement of island life, Dania Shihab examines how these realities inform the evolution of new melodic motifs and modes, and how they impact the preservation of traditional music. This process involves collecting field recordings and exploring the topographies of the three Mediterranean islands, focusing on how music practices in both native and immigrant communities are influenced by contemporary culture and the surrounding landscape. After compiling this information, Shihab will use her findings to create a long-form composition.

Workshop by Sarah-Anaïs Desbenoit

Saturday May 11, 12pm, Hermoupolis (location to be announced upon signup)
Participants: up to 15 persons
Duration: approx. 2 hours
Working language: English
Reserve your spot here by May 3

For her workshop, Desbenoit proposes the creation of a collective work through DV captures and sound recordings. After a brief presentation of her research and recording methodologies, the group takes a walk in various locations, making use of video and sound equipment provided. The resulting DV cassettes are then digitized and edited into a collaborative artwork.

© SARAH-ANAÏS DESBENOIT

About Sarah-Anaïs Desbenoit’s project, titled Mermaid Melody
During the residency, Desbenoit investigates local myths relating to women across the islands of Syros, Sardinia, and Corsica. Through a blend of video and sound elements, she explores the beliefs and narratives shaped by the landscapes of these Mediterranean islands. Symbolism embedded within the territories helps to unearth a rich tapestry of myths and legends passed down through generations. Employing a combination of documentary and fictional approaches, Desbenoit aims to stage these recollections, offering audiences a unique perspective on the relationship between humanity and nature in these island landscapes.

Workshop by Amalia Vargas

Tuesday May 14, 5pm, Hermoupolis (location to be announced upon signup)
Participants: up to 15 persons
Duration: approx. 2 hours
Working language: English
Reserve your spot here by May 3

Vargas proposes a photographic experience of capturing outdoors spaces in Syros with a pinhole camera. The workshop will be carried out in three stages: firstly, the construction of the camera, then the outdoor shots, and finally the development of the images. Vargas is interested in traditional and typical architecture that represents the island, with the aim of compiling a glossary of images that will inspire the sculptures she imagines to create during her residency.

© AMALIA VARGAS, FORMES CONCRÈTES ÉLEVÉE, 2021 | MISE EN FORMES, CENTRE CULTUREL DES FOSES D’ENFER, SAINT-RÉMY SUR ORNE

About Amalia Vargas’s project, titled Écume des flux
For her residency project, Vargas delves into the interplay of ancient and modern influences across the islands of Syros, Sardinia, and Corsica. Each island’s landscape serves as a source of inspiration for sculptural forms that emerge from objects found on their shores. During her voyage, she meticulously collects such found objects, drawing inspiration from architectural motifs such as caryatids and balusters. Through this process, her work aims to construct an archaeology, an archive of our time—a testament to the enduring dialogue between humanity and the natural environment, inviting the audience to reconsider their relationship with the landscapes and cultural heritage of the Mediterranean islands.

Artists’ Bios

Dania Shihab
b. 1982 in Baghdad, Iraq
Lives and works in Barcelona, Spain

DANIA SHIHAB | PHOTO COURTESY OF THE ARTIST

An architect of textured, neo-ambient soundscapes, Dania Shihab explores both sound and identity, focusing specifically on how the latter has fractured in a post-colonial world. Born in Baghdad, raised in Tasmania and now based in Barcelona, she moves between cultures and continents, her amorphous creative vision directly tied to her transient existence. The founder of experimental outpost Paralaxe Editions, Dania divides her time between Spain and the remote corners of Australia, where she works as an emergency doctor. Her musical practice, however, is preoccupied with harmonics and tonality, weaving together manipulated vocal fragments, processed field recordings and meditative atmospheres. Dania has released on labels such as Geographic North, Superpang and Ecstatic. She has performed at Mira, Sonar, Sonic Acts, Arts Santa Monica, Cafe Oto amongst others.

Sarah-Anaïs Desbenoit
b. 1992 in Paris, France
Lives and works in Paris, France

SARAH-ANAÏS DESBENOIT | PHOTO COURTESY OF THE ARTIST

Sarah-Anaïs Desbenoit graduated from the École nationale supérieure d’arts de Paris-Cergy in 2020 before joining Le Fresnoy — Studio national des arts contemporains in Tourcoing. Underpinned by long-term research—pursued in particular during a residency at the Tighmert Oasis in the Moroccan desert and an internship at Villa Kujoyama in Japan—, her work focuses on the mechanisms of appearance and disappearance of images and their impact on memory and cognition. Through the creation of miniatures, but also through the use of video, projection and sound, her practice develops around the question of illusion and sublimated disorder. Inducing a meditative slowing down, her visual and aural installations are conceived as liminal places where several layers of reality are superimposed. In 2022, she made Phalène, a short film shot in 16 mm, which plunges us into a tale composed of a succession of tableaux vivants in which twin sisters go through a mystical experience. Parallel to her artistic practice, Sarah-Anaïs is also an editor/grader/camera operator and assistant director. She also directs video clips for emerging musicians and assists various artists in audiovisual production for museums and for haute couture brands.

Amalia Vargas
b. 1994 in Barranquilla, Colombia
Lives and works between Genoa, Italy and Erbalunga, France (Corsica)

AMALIA VARGAS | PHOTO COURTESY OF THE ARTIST

By changing the use of objects, Amalia Vargas articulates an interest in their intrinsic values, which fluctuate between devaluation through abandonment and revaluation through reuse, modifying uses and perceptions. From actualisation to singularisation, she offers a second life to the objects she manipulates, as well as a metamorphosed future. Amalia Vargas graduated with honors in 2018 from the École supérieure d’arts et médias of Caen/Cherbourg. In 2017, she founded the collectif OK together with three comrades, artists and friends, with the aim to counter the individualistic ideology of the art world and to propose their own conditions for exhibitions. Her work has been presented at Berlinskej Model in Prague in a solo exhibition, at 8. Salon in Hamburg, at the Centre culturel des Fosses d’Enfer in Saint-Rémy-sur-Orne, at DOC! Paris, at the Galerie l’axolotl in Toulon and, more recently, at the Musée Fabre, the MO.CO La panacée in Montpellier, at La Ferme du Buisson in Noisiel and at the FRAC CORSICA in Corte.

“Communities Between Islands” is a collaborative initiative involving Providenza in Corsica, France; Cherimus in Sardinia, Italy; and Archipelago Network in Syros, Greece. From September 2023 to the end of 2024, these three Mediterranean organizations host nine international artists who collaborate with local communities through residencies and workshops, creating novel artistic commissions inspired by local thematics and concerns. The participating artists will present the outcome of the residencies in collaboration with local art institutions (FRAC Corsica, Museo Nivola in Sardinia, and the Syros International Film Festival) and the municipalities of Bastia, Perdaxius, and Syros-Ermoupolis on each respective island.

Communities Between Islands is a Creative Europe project funded by the European Commission, and realized with the support of the Goethe-Institut Athen and the J.F. Costopoulos Foundation.


RELATED ARTICLES