Το “Disrupt Athens” είναι η πρώτη Ελληνική έκδοση του Διεθνούς “Disrupt Symposium”, το οποίο έχει ιδρύσει η Sara Kolata. Μια διοργάνωση από τους Design Ambassador, το ARCHISEARCH.gr & τη Sara Kolata. Το “Disrupt” είναι μία πρώτη απόπειρα συζήτησης για το Business και την Αρχιτεκτονική, ένα κομμάτι που απασχολεί και τα νέα γραφεία, αλλά και τα γραφεία που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται και έχουν να αλλάξουν πολλά πράγματα στην δομή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα σε νέα, περισσότερα και καλύτερα έργα.

Το πρώτο πάνελ του συμποσίου ασχολήθηκε με το θέμα της Διαχείρισης μεγάλων ομάδων με τους ομιλητές να καλούνται να τοποθετηθούν σε ερωτήματα που αφορούν πρακτικές βιώσιμης επαγγελματικής ανάπτυξης για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, στρατηγικές διαχείρισης απότομων αλλαγών, Ταμειακών Ροών & Κερδοφορίας. Πώς αποκτά ένα αρχιτεκτονικό γραφείο τα έργα που θέλει; Πώς οργανώνονται επιτυχημένες ομάδες εργασίας ενώ το γραφείο μεγαλώνει; Οι μεγαλύτερες προκλήσεις και πώς να τις ξεπεράσετε.

Το πάνελ απαρτίζεται από τους Μαρία Τσαφτάρη, URBAN SOUL PROJECT (85 Αρχιτέκτονες), Γιώργο Τσολάκη, TSOLAKIS ARCHITECTS (50+), Δημήτρη Καραμπατάκη, K-STUDIO 50+ Αρχιτέκτονες) με οικοδεσπότη τη Σάρα Κολάτα, Ιδρύτρια του Disrupt Heecontium και το Danadkri Makpos. της Archisearch & the Design Ambassador.

How-To / Managing Big Offices

Πώς μεγαλώνουμε και διαχειριζόμαστε την αλλαγή;

Δημήτρης Καραμπατάκης, K Studio

Πώς μεγαλώνεις την ομάδα σου; Καταρχάς, για να απαντήσεις στο πως, πρέπει να απαντήσεις γιατί θέλεις να μεγαλώσεις την ομάδα σου. Αναλόγως με τον λόγο που θες να μεγαλώσεις, τότε το πως ακολουθεί. Εμείς, ο λόγος που θέλαμε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας, είναι γιατί πιστεύουμε ότι το τελικό προϊόν που σχεδιάζουμε είναι αρκετά σύνθετο. Έχει πολλά επίπεδα, πολλά διαφορετικά ταλέντα και έχει συμπεριλάβει ένα μεγάλο scope of work. Από Master planning, Architecturing, Interior Design, FFNE, OSNE. Και για να μπορείς να προσφέρεις κάτι τόσο σύνθετο και ενημερωμένο και βαθύ, δεν μπορείς παρά να έχεις μια μεγαλύτερη ομάδα, στην οποία να μπορείς να έχεις τα ειδικά ταλέντα, αλλά και επίσης να υπάρχει συντονισμός.

Άρα ήταν μια άσκηση συντονισμού ταλέντου.

Το πως μεγαλώνεις, είναι κυρίως να μπορείς να συντονίσεις αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους, με τρόπο που τελικά δε θα γυρνάει ο ένας και ο άλλος γύρω από τον εαυτό τους, αλλά μαζί να μπορούν να προχωράνε μπροστά. Αυτό θέλει μία συγκεκριμένη δομή. Χρειάζονται συστήματα που μπορούν να δώσουν έναν ωραίο ρυθμό και μία διαδικασία σε όλους μας, ώστε να μπορούν όλοι να είναι in tune.

Μαρία Τσαφτάρη, Urban Soul Project

Κατ’ αρχάς πρέπει να θέλεις να μεγαλώσεις. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ως Αρχιτέκτονας, ότι θα ήθελες να ανοίξεις ένα γραφείο μεγαλύτερο των 10 ατόμων, το οποίο ενδεχομένως να είναι μία βασική πρώτη κατηγορία. Ο λόγος ήταν ότι θέλαμε να ασχοληθούμε με μεγαλύτερα έργα. Ο σκοπός μας και η επιθυμίας μας είναι ότι τα μεγάλα, είτε είναι σε μπάτζετ, είτε σε έκταση, είτε σε scope, έρχονται και μπορούν να τα διαχειριστούν μόνο το μεγάλα γραφεία.

Δεν μπορούν τα μικρά γραφεία να διαχειριστούν μεγάλα έργα.

Ο τρόπος με τον οποίο από την αρχή αρχίσαμε να ετοιμάζουμε μέσα μας και γύρω μας, ήταν ότι αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε και να στήσουμε ομάδες, με αντικείμενα σχεδιασμού πολύ συγκεκριμένα και θεματικά αντικείμενα. Το άλλο σημαντικό πράγμα που θέλαμε και κάναμε εξ’ αρχής, ήταν να έχουμε μία Administration ομάδα.

Γιώργος Τσολάκης, Tsolakis Architects

Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και εσύ πρέπει να θέσεις το στόχο σου με βάση το πρόγραμμα που εκτιμάς ότι θα έρθει μπροστά σου. Το πιο σημαντικό είναι να οργανώσεις ομάδες μέσα στο γραφείο σου, οι οποίες θα έχουν υπευθυνότητα και κατανόηση του προβλήματος, ώστε να κάνουν τη δουλειά σχεδόν μόνοι τους χωρίς να σε απασχολούν. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταννοήσεις την κάθε σου κίνηση, γιατί θες να μεγαλώσεις το γραφείο σου.

Εμείς πιστεύουμε ότι το γραφείο πρέπει να μεγαλώσει, γιατί θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα έχει μόνο μεγάλα έργα.

Έργα που θα έχουν ανάγκη μόνο μεγάλα γραφεία. Και αυτή είναι λογική ανάπτυξης.

Βασικά συστατικά για επιθυμητά projects/πελάτες

Δημήτρης Καραμπατάκης, K Studio

Έχουμε δύο πράγματα τα οποία βλέπουμε, για το αν μας ταιριάζει το έργο ή όχι.

Ένα είναι το profitability και το άλλο είναι το marketing value. Αυτά είναι τα δύο φίλτρα μας για το αν θα πάρουμε αυτό το έργο ή όχι.

Αυτοί οι δύο πυλώνες έχουν κι άλλες δύο συνιστώσες. Στο profit, έχει να κάνει με το αν μπορεί να αυξήσει τον τζίρο μας, άρα να αυξήσει και τη διαδικασία ή λειτουργία μας και να μας δώσει τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε, να κάνουμε diversify και το άλλο είναι το pure profit. Το Marketing έχει πάλι δύο παρακλάδια. Το Marketing προς πελάτες και το Marketing προς ανθρώπους που θέλουμε να προσκαλέσουμε και να προσελκύσουμε για να δουλέψουν στο γραφείο. Άρα είναι πρότζεκτ που βλέπουμε ότι θα μας δώσουν Marketing Value σε πιθανά νέα έργα και επίσης σε πιθανούς νέους συνεργάτες.

Κριτήρια Επιλογής Έργων

Μαρία Τσαφτάρη, Urban Soul Project

Στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι στο γραφείο ελκύεις τις δουλειές που δείχνεις ότι μπορείς να κάνεις. Ότι δείχνει το portfolio, το site σου, οι δημοσιεύσεις σου. Αυτό που δείχνεις προς τα έξω ότι κάνεις και θέλεις να κάνεις. Οπότε στην πραγματικότητα, αν αποσιωπήσεις κάποια έργα, με έναν τρόπο ενδεχομένως να σταματάνε να σου έρχονται. Ή και όχι, αν αποφασίσεις ότι θέλεις να τονώσεις ένα κομμάτι του γραφείου, το οποίο μέχρι στιγμής είναι ίσως πιο σιωπηλό, δεν έχει φανεί ακόμη, υπάρχουν τρόποι να το δείξεις προς τα έξω, να το δημοσιεύσεις παραπάνω, να δείξεις έργα και λοιπά.

Διαγωνισμοί & Έργα

Γιώργος Τσολάκης, Tsolakis Architects

Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς που αφορούν το δημόσιο χώρο της της πόλης και την αστική κλίμακα, όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η Μαρίνα Αλίμου, ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων σε κεντρικούς δρόμους, το γήπεδο ζωής για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι έργα τα οποία πλέον επηρεάζουν την πόλη. Είναι έργα που θα είναι η μελλοντική ταυτότητα της πόλης. Έργα που θα κληθούν να δώσουν το στίγμα της εποχής. Έργα που θα κληθούν να δώσουν το στίγμα το δικό σου. Κι αυτό το στίγμα είναι η νίκη μας απέναντι στην λήθη του απείρου. .

Διαχείριση Ομάδων

Δημήτρης Καραμπατάκης, K Studio

Ο συντονισμός είναι το βασικό πράγμα για να μπορέσεις να αλλάξεις κλίμακα.  Υπάρχει μία διαδικασία σκέψης, η οποία δεν έχει σκοπό το αποτέλεσμα να έχει μία συγκεκριμένη αισθητική. Αντιθέτως προσπαθούμε να έχουμε την διαδικασία, την πορεία, η οποία είναι πολύ πιο εξελικτική και πολύ πιο δυναμική σαν διαδικασία. Αν μπορείς να φτιάξεις τη δική σου διαδικασία, να την καταλάβεις καλά, να τη μεταφέρεις στους υπόλοιπους συνεργάτες, τότε δε θα χρειαστείς micromanagement.

You inspire, you nudge!

Μαρία Τσαφτάρη, Urban Soul Project

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ισχυροποιηθούν οι ενδιάμεσοι άνθρωποι μεταξύ των Directors, των Partners και των παιδιών που δουλεύουν στο γραφείο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μου στόχος και για το επόμενο χρονικά διάστημα. Θεωρώ ότι το Operations του γραφείου, ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί και το παρακολουθούν άνθρωποι που δεν είναι Αρχιτέκτονες, αλλά Δικηγόροι, Λογιστές, άνθρωποι που έχουν κάνεις άλλες σπουδές και ουσιαστικά κάνουν monitor αυτόν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν ουσιαστικά δύο κόσμοι, που είναι ο κόσμος του design, που είναι μία μεγάλη ομάδα του γραφείου, με τον κόσμο του Λογιστηρίου, που είναι η χρηματοροή και ο τρόπος με τον οποίο διατηρείται και επιζεί ένα γραφείο.

Γιώργος Τσολάκης, Tsolakis Architects

Η διαχείριση τόσο του σχεδιασμού όσο και της χρηματοροής είναι η επιτυχία του γραφείου.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε κι έναν τρίτο παράγοντα: τη διαχείριση του λάθους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι λάθη γίνονται καθημερινά. Όσο κάνεις δουλειές, τόσο θα γίνονται και λάθη. Η δουλειά μας ποια είναι; Να μην ντύσουμε τα λάθη με ένα μανδύα φόβου, αλλά με έναν μανδύα δημιουργίας. Επιπλέον πρέπει να ακολουθήσουμε αυστηρά το σύστημα, το οποίο πρέπει να είναι απλό και να έχει ένα χαρακτηριστικό: να μεταβάλλεται διαρκώς. Να προσαρμόζεται ουσιαστικά στον κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Το περιεχόμενο επιμελείται από κοινού η Design Ambassador & το Archisearch.gr. Σχεδιασμός Παραγωγής από τον Βασίλειο Μπαρτζώκα του Design Ambassador & το ARCHISEARCH.gr & τη Sara Kolata ιδρύτρια του Disrupt Symposium.

 


RELATED ARTICLES