H Design Ambassador διοργανώνει για άλλη μια φορά το event “Kitchen theory” για την ανάδειξη της φιλοσοφίας και των προϊόντων της Gruppo Cucine. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση και η γνωριμία του κοινού με της νέες συλλογές της εταιρείας, καθώς ακολουθεί και μια μοναδική Wine Experience Design εμπειρία. Αυτή τη φορά, καλεσμένος είναι ο Ιταλός αρχιτέκτονας Massimo Iosa Ghini που θα μιλήσει για τα χαρακτηριστικά τόσο του ιταλικού σχεδιασμού όσο και του ιταλικού τρόπου ζωής και φιλοξενίας.

Το event “Kitchen theory” πραγματοποιείται με επιτυχία από την Design Ambassador για την Gruppo Cucine, προκειμένου να εισάγει το κοινό των αρχιτεκτόνων στις νέες συλλογές του οίκου, μέσα από τη λογική της σκηνοθεσίας ενός γεύματος και της εξέλιξης της κουζίνας γύρω από τον τόπο, το χρόνο και τον άνθρωπο.

Στην τρίτη διοργάνωση του “Kitchen theory” παραμένουν σταθεροί πρωταγωνιστές οι συλλογές της Gruppo Cucine, η τεχνολογία γύρω από την εφαρμογή τους στην αρχιτεκτονική και το θρυλικό Wine Experience Design, μία νοητή περιπλάνηση σε τόπους της Ιταλίας, από το βορά ως το άκρο του νότου, το νησί Παντελερία, με οδηγό το κρασί, το φαγητό γύρω από ένα τραπέζι, την κουβέντα και τα συναισθήματα – βασικά συστατικά της αυθεντικής ιταλικής φιλοξενίας.

Νέος καλεσμένος του event θα είναι ο Ιταλός αρχιτέκτονας Massimo Iosa Ghini που θα μιλήσει για το σχεδιασμό, τα υλικά, τον ιταλικό και το διεθνή τρόπο ζωής.

The Italian master

Ο Massimo Iosa Ghini θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στη διεθνή σκηνή του design. Έχει αποφοιτήσει από το Politecnico di Milano και έχει εργαστεί στην ιταλική αρχιτεκτονική και σχεδιαστική πρωτοπορία από το 1985. Ίδρυσε το πολιτιστικό κίνημα Bolidismo και ήταν μέλος της ομάδας Memphis του Ettore Sottsass. Το 1989 άρχισε να εργάζεται σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Inspiration Gallery στο Axis Building, στο Τόκιο, και η Οσάκα του απένειμε το Κλειδί της πόλης.

Ξεκίνησε το γραφείο του Iosa Ghini Associati το 1990. Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται στο Μιλάνο, τη Μπολόνια, τη Μόσχα και το Μαϊάμι αναπτύσσοντας έργα για μεγάλους ομίλους και διεθνείς developers. Σχεδιάζει κατοικίες, εμπορικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους μουσείων, εγκαταστάσεις πολιτισμού, χώρους και κατασκευές δημόσιων μεταφορών και αλυσίδες καταστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Πολλά από τα σχέδιά του βρίσκονται σε διεθνή μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο Roscoe, το ADI Compasso D’Oro, το Good Design Award του Chicago Athenaeum και άλλα. Το 2013 η Τριενάλε του Μιλάνου πραγματοποίησε μια αναδρομική έκθεση της 30χρονης καριέρας του. Το Fondazione Marconi και το Marconi Institute for Creativity του απένειμαν το 2015 το Premio Marconi per la Creatività ως αναγνώριση των δημιουργικών του ταλέντων.

Σχετικά με το “Kitchen theory”

Στις αρχές της δεκαετίας του’90 ο Marc Bretillot μίλησε για “μαγειρικό σχεδιασμό”, που ξεπερνούσε την παρουσίαση του πιάτου και έφτανε μέχρι τη σκηνοθεσία του χώρου που θα πραγματοποιούνταν το γεύμα. Η αρχιτεκτονική έχει να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενορχήστρωση της απόλαυσης των αισθήσεων που προσφέρει ένα καλό φαγητό.

Το event “Kitchen theory” από την Design Ambassador για την Gruppo Cucine ενορχηστρώνει και προτείνει συναισθήματα από τον κόσμο της κουζίνας, στη αρχιτεκτονική. Κάθε session περιλαμβάνει μία περιήγηση σε ατμόσφαιρες και νέα μοντέλα της Gruppo Cucine, σε συνδυασμό με wine and food tasting.

“Oι πρόοδοι του πολιτισμού πάνε μαζί με αυτές της κουζίνας” έλεγε η Fannie Meritt Farmer.

Η διαφορά της αρχιτεκτονικής με την μαγειρική είναι ότι η πρώτη αντιμετωπίστηκε ως επιστήμη από τα πρώτα της βήματα ενώ η δεύτερη άρχισε να αντιμετωπίζεται επιστημονικά από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Αν και από το 1621 ο Robert Burton έλεγε “η μαγειρική έγινε τέχνη, μια ευγενής επιστήμη”(απόσπασμα από την “Ανατομία της μελαγχολίας”).

Έτσι σιγά-σιγά, η κουζίνα μετατράπηκε από χώρο τροφής και ικανοποίησης της αίσθησης της πείνας, σε τοποθεσία έκφρασης συναισθημάτων και τα οποία πλέον μοιράζονται και γίνονται αντικείμενο επικοινωνίας στο τραπέζι. Για αυτό άλλωστε ο όρος μαγειρική τέχνη ξεπερνά τα όρια της κουζίνας, συγκεντρώνοντας το σύνολο των αρχών που εφαρμόζονται στην κουζίνα, όπως: η παρουσίαση, η επιλογή των ιδιαίτερων υλικών ακόμα και το είδος των σκευών που θα επιλεγούν, παίζουν ένα ρόλο στη διαμόρφωση της “μαγειρικής τέχνης”.

Για αυτό ο χώρος της κουζίνας δεν έχει μόνο “εκτελεστές” αλλά και σκεπτόμενους δημιουργούς όπως ο Ferran Adria ή ο Heston Blumental για να αναφέρουμε λίγους. Όταν για παράδειγμα, ο Ferran Adria μιλάει για ένα πιάτο βάζει σε πρώτη θέση το συναίσθημα, το ταξίδι των αισθήσεων που προκαλεί και εν συνεχεία το concept ή την ιδέα που κρύφτηκαν πίσω από αυτό.

Το kitchen theory, ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους, της αρχιτεκτονικής και της μαγειρικής που έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν.

BOOK YOUR SEAT: https://bit.ly/3MEDMQ2 


RELATED ARTICLES