Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία

Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου στη Ρόδο με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 500 σύνεδροι προερχόμενοι από τους χώρους της αρχιτεκτονικής και του design, παρακολούθησαν το διήμερο παρουσιάσεων και εργαστηρίων. Η αρχιτεκτονική και ο τουρισμός ήταν οι δύο κεντρικές έννοιες που διαπραγματεύτηκαν έντεχνα όλοι οι εισηγητές του Συνεδρίου, θέτοντας τις βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο και μία διάδραση μεταξύ των παραπάνω εννοιών που έχει ανάγκη ο τόπος μας να εξελίσσονται από κοινού.
 
Κοινό τόπο μεταξύ των αρμοδίων αποτέλεσε η πεποίθηση πως τα Συνέδρια αυτά λόγω της ευρύτερης σημασίας τους για το Νότιο Αιγαίο και όλη την Ελλάδα, είναι γόνιμο να εξελιχθούν σε διεθνή, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον πλανήτη και αποτελώντας έναν ισχυρό επιστημονικό θεσμό.
 

conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ενώ το συντονισμό της ροής του συνεδρίου ανέλαβαν οι Χριστίνα Ανθούλη, Μαρίνα Ευσταθίου, Ανθούλα Τσιόκα και Μίκα Μιχαλάκη.
Τις παρουσιάσεις, ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, μίλησε για την προοπτική θεσμοθέτησης διεθνών EXPO αρχιτεκτονικής και τουρισμού στο Νότιο Αιγαίου.
 
Στη συνέχεια η Ζέτα Κοτσιώνη και ο Δημήτρης Κολώνης, lead architects στο γραφείο Zaha Hadid Architects, παρουσίασαν έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό, τις υποδομές και την τουριστική ανάπτυξη όπως το Hotel Puerta America στη Μαδρίτη, δίνοντας έμφαση στο σχεδιαστικό ήθος του γραφείου και στην ικανότητα να δημιουργεί ‘προορισμούς’ που από μόνοι τους είναι ικανοί να προσελκύσουν τον επισκέπτη να δοκιμάσει μια διαφορετική εμπειρία.
 
H Μαριάνθη Τατάρη, Associate Director/ Senior Architect στους UN Studio, έκανε μια αναδρομή σε αστικές και αρχιτεκτονικές ιστορίες που αντανακλούν τις προσωπικές εντυπώσεις που αφήνουν τα κτίρια.

Στη συνέχεια, η Λένα Χατζηγεωργίου Λουτσίδη, Διευθύντρια Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) Υπουργείου Τουρισμού μίλησε για τα νέα δεδομένα αδειοδότησης και διακυβέρνησης, ενώ ο Σπύρος Συρόπουλος παρουσίασε μια μελέτη για την αμφίδρομη σχέση αρχιτεκτονικής και τουριστικής ανάπτυξης στην αρχαιότητα.

Η Μαρία Βαφειάδη, ιδρυτής και Managing Director των MKV Architects στην παρουσίαση της εξέτασε το ζήτημα της διεθνούς στιλπνότητας έναντι της τοπικής αυθεντικότητας στο σχεδιασμό πολυτελών ξενοδοχείων.
 
Τη σκυτάλη πήρε η αρχιτέκτονας Φανή Βαβύλη, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία μίλησε για το ρόλο των διεθνών τοποσήμων στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Ρόδου.

Από το επιμελητικό γραφείο DOUBLE DECKER, η Μελίτα Σκαμνάκη και ο Wilhelm Finger παρουσίασαν την ιδιαίτερη προσέγγιση τους στο σχεδιασμό ξενοδοχείων, επεξηγώντας τον όρο hotel curating που διέπει τη φιλοσοφία των έργων του γραφείου.

Τη δεύτερη μέρα, ο αρχιτέκτονας και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αγαπητός Ξάνθης  Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, ο Μιχάλης Μαυρολέων των AM Architects και ο Γιώργος Αναγνωστάκης, ιδρυτής IFI Architectural Lighting works, διεξήγαγαν εργαστήρια πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, φωτισμού και για την αίσθηση του τόπου.
 
conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριοΤα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Το 1o Συνέδριο είχε συνδιοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2015 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, προσελκύοντας 450 συνέδρους. Φέτος, με την στρατηγική συνεργασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας archisearch.gr μεταξύ των ιδιαίτερα επιφανών ομιλητών ήταν εκπρόσωποι απο διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία από όλον τον κόσμο.
 
conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο conference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριοconference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριοconference, rhodes, tourism, architecture, 2o συνέδριο τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέδριο

Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ALUMIL, αργυρός η εταιρεία ΕUROPA, και χάλκινος, η εταιρεία LAFARGE, ενώ πολλές σημαντικές εταιρείες από το χώρο των υλικών στηρίξαν την διοργάνωση όπως οι: ΙDEAL STANDARD, IFI LIGHTING GROUP, LG, MIELE, NEOKEM, CARTECO, AVE, και η έκθεση 100% HOTEL SHOW. Δωροθέτης ήταν η εταιρία APIVITA και χορηγός των transfer η εταιρεία Destination One.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.atcrhodes.gr

Photography Aphroditi Houlaki for Archisearch
Video by Harry Lapsatis for Archisearch
A production of Archisearch.gr & Design Ambassador

 


RELATED ARTICLES