Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.
Το σημερινό επεισόδιο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας Επίκυκλος.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Κυριακή το Archisearch Talks φιλοξένησε τη Σοφία Βυζοβίτη, αρχιτέκτονα, συγγραφέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Delft. Έχει διακριθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς όπως το ARES και το Europan 5.  Έργα της έχουν εκτεθεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, του Rotterdam και στην Ελλάδα.  Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του TUDelft, στην Ακαδημία Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Tilburg και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Μικροκατοικία, Folding Architecture, Supersurfaces, Products and fashion, Soft Shells.

Έχοντας στο ενεργητικό της εφαρμογές αρχιτεκτονικής μικρής κλίμακας, όπως το Iolas Shelter και το Simplicity, θεωρεί πως η αξία της ερευνάς στην αρχιτεκτονική είναι ανυπολόγιστη: «Η έρευνα μπορεί να γεννήσει έρευνα, γενεαλογία σκέψης, να εφαρμοστεί στην πράξη άλλων ανθρώπων».
Ενώ την ίδια απασχολεί: «η ιδέα της ελάχιστης πράξης αρχιτεκτονικής που υποστηρίζει τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την κατασκευή».

Η θέση της για το επίπεδο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, έχοντας διδάξει στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι: «Ο Βόλος υποδέχτηκε προσωπικότητες από το διεθνές προσκήνιο της αρχιτεκτονικής. Είναι δύσκολο να κρατηθεί αυτό το επίπεδο, θέλει πολλή ενέργεια και νομική υποστήριξη».
Ενώ για την κατάλληλη περίοδο για τις μεταπτυχιακές σπουδές ενός αρχιτέκτονα σημειώνει: «Κάποτε το μεταπτυχιακό ήταν η πιο δόκιμη μέθοδος για να βγεις από την Ελλάδα σε ένα επαγγελματικό πεδίο. Πλέον συνιστώ στα παιδία να κάνουν πρακτική μέσα από τα προγράμματα Erasmus placement, και να κάνουν μεταπτυχιακά όταν είναι πιο κατασταλαγμένα» και συμπληρώνει πως: «Είναι μεγάλο όφελος να δουλέψει κανείς εκτός Ελλάδος και να επιστρέψει φέρνοντας τα δίκτυα και τις γνώσεις που έχει αποκομίσει».

Για τη δυνατότητα συνδυασμού του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα με την έρευνα σε διδακτορικό επίπεδο αναφέρει: «Είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά. Για ένα μικρό διάστημα, ίσως μπορεί να συνδυαστεί, αλλά όταν πρόκειται να στοιχειοθετηθεί το διδακτορικό πρέπει να αφοσιωθείς σ’ αυτό».

Στα portfolios των νέων αρχιτεκτόνων αναζητά: «Αρχικά συνοχή στο ύφος. Το portfolio να έχει μια αρχιτεκτονική θέση. Η συνολική εικόνα είναι πολύ σημαντική, καθώς και η τεκμηρίωση».

Τέλος τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της συμμέτοχης σε διαγωνισμούς, προγράμματα πρακτικών, αναφέρει: «Δείχνουν ότι ο υποψήφιος έχει ένα outlook προς την αρχιτεκτονική σκηνή, ενημερώνεται, τον ενδιαφέρουν τα κοινά, έχει κάνει συνεργασίες που έχουν τεκμηριωθεί».

Ακούστε το podcast με τη Σοφία Βυζοβίτη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES