Archisearch Talks: Mara Papavasileiou & Alexandros Zomas - Podcast Recap

Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένοι της Κυριακής ήταν η Μάρα Παπαβασιλείου και ο Αλέξανδρος Ζώμας, αρχιτέκτονες, ιδρυτές τους γραφείου Micromega Architecture and Strategies.
O Αλέξανδρος σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, στην Ecole de la Villette στο Παρίσι και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ. Η Μάρα σπούδασε στο ΕΜΠ, στη σχολή της Belleville στο Παρίσι, και ασχολήθηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο με θέματα αστικών και χωροτακτικών στρατηγικών στο Παρίσι. Ο Αλέξανδρος και η Μάρα είναι μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, όπου ο Αλέξανδρος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2014.
Το 2016 κέρδισαν το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό για την Ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, σε συνεργασία με τη Γεωργία Μπουντουράκη, έργο το οποίο συνεχίζουν σε συνεργασία με τη BETAPLAN. Το 2017 κέρδισαν το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό για τα νέα γραφεία της ΔΕΗ στο συγκρότημα του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στο Φάληρο. Το 2019 κέρδισαν, σε συνεργασία με το Γραφείο Τομπάζη, το 1ο Βραβείο για το νέο Σχολείο Pinewood, του Anatolia, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο του γραφείου έχει εκτεθεί, δημοσιευτεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2013 διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Rethink Athens, η άποψή τους για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα είναι: «Μέσω της κρίσης δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για διαγωνισμούς, όμως ελάχιστοι υλοποιούνται. Είναι σημαντικό για νέους αρχιτέκτονες και γραφεία, να χτίσουν ένα portfolio, καθώς το ότι δημιουργείται δημόσιος διάλογος για την πόλη».

Για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» θεωρούν πως: «Είναι θετικό ότι ξεκίνησε συζήτηση και έγινε πείραμα real time γι’ αυτό το ζήτημα. Θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε τα τελικά αποτελέσματα».

Το να στήσει κανείς το δικό του γραφείο είναι απαιτητικό: «Όταν ξεκινήσαμε, δεν ξέραμε τι θα βρίσκαμε μπροστά μας. Από εκεί που απλώς σχεδιάζεις, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όλα τα διοικητικά, διαχειριστικά, λογιστικά θέματα, που σου κόβουν και από τη ροή της δημιουργικότητας. Είναι κάτι που δεν τελειώνει μετά από 8 ώρες».

Για την εξέλιξη του γραφείου, καθώς και τα έργα που προτιμούν να σχεδιάζουν, σημειώνουν: «Δεν υπάρχει τυπολογία που προτιμούμε. Για εμάς έχει ενδιαφέρον να σχεδιάζουμε ολιστικά. Όλα να αποτελούν κομμάτι μια αφήγησης, μιας ιστορίας, που δένει την εμπειρία του χρήστη. Το micromega είναι πώς περνάς από τη μικρή στη μεγάλη κλίμακα».

Για τους νέους πελάτες του γραφείου, και τη διαδικασία σχεδιασμού, αναφέρουν: «Τα έργα έρχονται από διαγωνισμούς, παρουσία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στα social media, σε εκθέσεις, συνέδρια. Το θέμα είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του πελάτη». Συνεχίζουν: «Η διαδικασία κάθε νέου έργου είναι ανάλυση και μετά σύνθεση. Μέσα στην ομάδα, συμμετέχουμε όλοι».

Στους συνεργάτες τους αναζητούν: «Να τους αρέσει αυτό που κάνουν, να προσπαθούν για το καλύτερο, να διευρύνουν τα εργαλεία τους, να προτείνουν, να έχουν όρεξη, ανοιχτούς ορίζοντες, ενδιαφέροντα, γνώσεις. Πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία, εντός και εκτός γραφείου».

Οι μεταπτυχιακές σπουδές της Μάρας ήτανσε σχολή κοινωνικών και πολιτικών επιστημων: «Είχα αποφασίσει να πάρω απόσταση από την αρχιτεκτονική. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορέσω να μιλήσω με ανθρώπους που δεν είμαστε στο ίδιο πεδίο». Συμπληρώνει: «Προτού διαλέξει κάποιος το μεταπτυχιακό του, είναι καλό να δουλέψει, να δει τι είναι η αρχιτεκτονική».

Πιστεύουν πως η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου: «Υπάρχουν μαθήματα σχεδιασμού όλων των κλιμάκων. Αυτό σου δίνει μεθοδολογία, τρόπο σκέψης, εργαλεία».

Ενώ θα άλλαζαν: «Το πιο κατασκευαστικό κομμάτι, που λείπει. Να υπάρχει περισσότερη επαφή με υλικά. Στη σχολή δεν καταλαβαίνεις ότι κάθε γραμμή που τραβάς έχει αντίκτυπο στην κατασκευή και στο κόστος του έργου».

Όσον αφορά τα portfolios, υπογραμμίζουν: «Καταρχάς βλέπουμε το cover letter. Είναι σημαντικό να ξέρεις γιατί θέλεις να πας σε κάποιο γραφείο. Το portfolio να είναι καθαρό, ευανάγνωστο, όχι μεγάλο, να δείχνει τις γνώσεις προγραμμάτων».

Τέλος, οι συμβουλές τους προς του νέους είναι: «Να επενδύεις ποιοτικά το χρόνο στον οποίο ψάχνεις το επόμενό σου βήμα. Η δημιουργικότητα στην αρχιτεκτονική είναι τα ερωτήματα, των οποίων τις απαντήσεις πρέπει να βρεις σχεδιάζοντας».

Ακούστε το podcast με τη Μάρα Παπαβασιλείου και τον Αλέξανδρο Ζώμα εδώ 

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES