Ένα ατμοσφαιρικό πάρτυ και συζήτηση για την αρχιτεκτονική και το φωτισμό σηματοδότησαν το relaunch του ανανεωμένου showroom της FOSS. Lighting design και σενάρια φωτισμού υποβάλλουν το συναίσθημα και δίνουν μία αίσθηση της επίδρασης του φωτός στον ίδιο των άνθρωπο και τις διαδράσεις του με τους άλλους.

-από τη Δανάη Μακρή

Τα φώτα σβήνουν. Ο ήχος της καταιγίδας συνοδεύεται από τις ψυχρές, ακαριαίες λάμψεις μέσα στα σύννεφα. Σταδιακά, η μανία της φύσης υποχωρεί, δίνοντας τη θέση της στο ζεστό φως του ήλιου.

Αναγέννηση

Η κύρια εγκατάσταση στο νέο showroom της FOSS παραπέμπει στα όσα διδασκόμαστε για το φως από τη φύση: κεραυνοί και αστραπές προκαλούν δέος και θαυμασμό. Όμως, το φως και ο ήχος της καταιγίδας λειτουργούν διαφορετικά, ανάλογα με το χώρο και το χρόνο του συμβάντος. Διαφορετικά προσλάμβανε ο πρώτος άνθρωπος την καταιγίδα, εκτεθειμένος στη φύση, διαφορετικά ο σημερινός, υπό την ασφάλεια της στέγης και ειδικότερα αυτή του showroom της FOSS, στο πλαίσιο του event “Perfect Storm”.

Με αφορμή την κύρια φωτιστική εγκατάσταση που προσομοιάζει τα καιρικά φαινόμενα, ο Τάσος Μπιζάκης, Ιδρυτής της FOSS, ο Μάνος Πετρακάκης, Γενικός Διευθυντής και η ομάδα της εταιρείας υποδέχθηκαν φίλους αρχιτέκτονες σε ένα event για την αρχιτεκτονική και τον φωτισμό.

«Το φως δημιουργεί συναίσθημα. Έτσι, η ποιότητα του φωτισμού, μας κινεί να κάνουμε πράγματα, οι ίδιοι για τον εαυτό μας, αλλά και σε επίπεδο συναναστροφής.

Η δε ποιότητα στη σύνθεση του φωτισμού, όπως είναι φυσικό, καθορίζει την ποιότητα των συναισθημάτων.

Συνεπώς, η μελέτη και τα συνακόλουθα σενάρια του φωτισμού ευθύνονται σε κάποιο μεγάλο βαθμό για τα σενάρια της ζωής», είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Τάσος Μπιζάκης. Στη συνέχεια, παρουσίασε έργα από το portfolio της FOSS, όπως το ξενοδοχείο Amanzoe, το One and Only στην Κέα, το Ellinikon Experience Park, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Tatoi Club και το νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Αθηνών.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η γκάμα των συναισθημάτων που καθορίζει το χρώμα, με το θερμό χρώμα να ισοδυναμεί με το ζεστό συναίσθημα και το ψυχρό με την εγρήγορση και την ενεργητικότητα. Αναφέρθηκαν ακόμα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η κοινή λειτουργία των χρωμάτων διαφέρει από τη μεμονωμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κόκκινο του πάθους και της έντασης, σε συνδυασμό με το πράσινο να εκλύει αίσθηση χαλάρωσης και ασφάλειας.

Τη δική του εμπειρία μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους  ο Θωμάς Δοξιάδης, που έχει συνεργαστεί με τη FOSS για το Amanzoe και το Ellinikon Experience Park, μεταξύ άλλων. “ Ένα καλό κτίριο με κακό φωτισμό μπορεί να καταστραφεί, ενώ ένα μέτριο κτίριο μπορεί να «σωθεί» – και οι άνθρωποι βλέπουν, παρατηρούν τα κτίρια κατά κύριο λόγο το βράδυ”, είπε.

« Ο δε φωτισμός του περιβάλλοντα χώρου είναι πολύ δύσκολος γιατί, σε αντίθεση με έναν εσωτερικό χώρο, στον εξωτερικό δεν ελέγχεις αφενός τις συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες και αφετέρου είναι δύσκολο να πετύχεις την ισορροπία με τον εσωτερικό φωτισμό: Ο εσωτερικός φωτισμός πρέπει να υπηρετεί μία λειτουργία, ενώ ο εξωτερικός πρέπει να είναι σχεδόν φυσικός. Τρίτος λόγος που καθιστά δύσκολο τον εξωτερικό φωτισμό είναι ότι τα φυτά μεγαλώνουν, αλλάζοντας την ανταπόκριση του χώρου στο φως», εξήγησε. Όσον αφορά στο Amanzoe υπογράμμισε τις κυρίαρχες θετικές απόψεις των χρηστών σχετικά με το ελληνικό τοπίο και το φωτισμό του. Για το Ellinikon Experience Park τόνισε πως είναι ο πρώτος χώρος που παίρνει την πρώτη χρυσή πιστοποίηση SITES σε όλη την Ευρώπη – και για το φωτισμό.

Ακολούθησε πάρτυ με σενάρια φωτισμού εν δράσει, που υποστηρίζουν τη φιλοσοφία και τη στάση της FOSS απέναντι στο φωτισμό, με βάση το συναίσθημα. « Αν και η γνώση που έχουμε για το φως μετρά αρκετούς αιώνες, είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν γνωρίζουμε. Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από το φως», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην ομιλία.

Στοιχεία έργου

Τίτλος εκδήλωσης: PERFECT STORM
Τοποθεσία: Showroom της FOSS
Kείμενο: Δανάη Μακρή
Δημιουργία Περιεχομένου & Χορηγός Επικοινωνίας:  Archisearch.gr
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Design Ambassador
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη για τη Design Ambassador


RELATED ARTICLES