Η ΧΛΟΗ ΚΑΖΑΜΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ LIGHT + BUILDING ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Είχα τη χαρά να βρεθώ και αυτή την χρονιά στην Φρανκφούρτη, στην κορυφαία εμπορική έκθεση για τον φωτισμό και την τεχνολογία κτιρίων, όπου κάθε δύο χρόνια συναντιούνται κατασκευαστές φωτιστικών και συστημάτων ελέγχου για να εκθέσουν τις καινοτομίες τους.

Η έκθεση ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή με αμέτρητα φωτιστικά τόσο αρχιτεκτονικά όσο και διακοσμητικά, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με λαμπτήρες, ηλεκτρολογικό υλικό, συστήματα ελέγχου φωτισμού κ.ά.

Το μότο της έκθεσης για το 2016 ήταν ‘Where modern spaces come to life: digital – individual – networked’, με τους κυρίαρχους του χώρου να παρουσιάζουν λύσεις και τεχνολογίες που αυξάνουν την οικονομική αποδοτικότητα των κτηρίων και κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τον χρήστη. Τα κορυφαία θέματα στο φετινό Light + Building αντικατόπτρισαν απόλυτα τους βασικούς άξονες στους οποίους πλέον κινείται ο αρχιτεκτονικός φωτισμός: Ψηφιοποίηση, έξυπνα κτήρια, τεχνολογίες ασφάλειας και προστασίας, σχεδιασμός με βάση την επίδραση του φωτός στον άνθρωπο – ανθρωποκεντρικός φωτισμός (human centric lighting), ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο την όρασή μας, αλλά και την ενέργεια και τα συναισθήματά μας.

Ο ανθρωποκεντρικός φωτισμός φαίνεται πως είναι το μέλλον της αγοράς και ήδη υπάρχουν φωτιστικά LED  με την δυνατότητα να αλλάζουν θερμοκρασία φωτός από 2700Κ σε 6500Κ με το πάτημα ενός κουμπιού. Με αυτόν τον τρόπο, ο φωτισμός μιμείται της εναλλαγές του φυσικού φωτισμού κατά την διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα ο χρήστης του χώρου να μην είναι αποκομμένος από τον κιρκάδιο ρυθμό του (circadian lighting).

Archisearch - Gobo projectorGOBO PROJECTOR
Archisearch - Buschfeld_SoraaBUSCHFELD_SORAA
Archisearch - Delta light _ wall lightsDELTA LIGHT _ WALL LIGHTS
Archisearch - DGA_Display lightingDGA_DISPLAY LIGHTING
Archisearch - Flos _ Picture lightsFLOS _ PICTURE LIGHTS
Archisearch - MarsetMARSET
Archisearch - Modular _ Warm dimmingMODULAR _ WARM DIMMING
Archisearch - OcchioOCCHIO
Archisearch - TargettiTARGETTI
Archisearch - Wever_DurceWEVER_DURCE

RELATED ARTICLES