Το Experience Park στο Ελληνικό σχεδιασμένο από την doxiadis+ μας μαθαίνει να συμβιώνουμε με το περιβάλλον

Δίνοντας ζωή στους στόχους της ΛΑΜΔΑ Development και στο προσωπικό όραμα του Οδυσσέα Αθανασίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+ σχεδίασε το Experience Park στο Ελληνικό ως ένα πάρκο διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε με πυρήνα τη Συμβίωση ανθρώπου-φύσης σε αρμονική συνύπαρξη και αγαστή συνεργασία.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Με αφορμή το άνοιγμα του Experience Park στο Ελληνικό, ο Θωμάς Δοξιάδης ιδρυτής των doxiadis+ εξηγεί: “Το Experience Park έχει στον πυρήνα την έννοια της Συμβίωσης, δηλαδή την ικανοποίηση των αναγκών τόσο του ανθρώπου όσο και της φύσης, ώστε και οι δύο “κόσμοι” να είναι υγιείς και να αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης, εξασφαλίζοντας έτσι τη μελλοντική ευημερία του πλανήτη. Βασίζεται στις αρχές που από το 1999 πρεσβεύει το γραφείο μας, της Οικολογίας, της Βιοφιλίας, και του Σχεδιασμού για τον Άνθρωπο. Έχουμε επενδύσει όλη την εξειδικευμένη μας γνώση και εμπειρία, και όλη μας την αγάπη, στον σχεδιασμό αυτού του Πάρκου.”

Το Experience Park έκτασης 75 στρεμμάτων, περιλαμβάνει πάνω από 500 δέντρα και 50.000 φυτά, τέσσερις πλατείες, και τέσσερα διαφορετικές περιοχές πρασίνου. 

Το πάρκο διατηρεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα όμορφα στοιχεία του αεροδρομίου, τόσο τα φυσικά όσο και τα δομημένα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαλόγου, ανάδειξης, και ανακάλυψης των επιμέρους χαρακτηριστικών του. Είναι Σχεδιασμένο για τον Άνθρωπο, προσβάσιμο σε όλους με χώρους κατάλληλους για όλες τις ηλικίες, και με γεωμετρίες που καλλιεργούν την επαφή μεταξύ των ανθρώπων.

Η μοναδικότητα του έργου, είναι εμφανής από τη διαχείριση του εδάφους, το οποίο διατηρείται και εμπλουτίζεται για να γίνει πιο γόνιμο, ενώ τα φυτά και τα δέντρα παραμένουν και συμπληρώνονται με ιθαγενή που φανερώνουν την ομορφιά της Αττικής φύσης. Τα παλιά δάπεδα διατηρούνται σε μεγάλο μέρος και αναδεικνύονται με φροντίδα, ενώ κομμάτια που αφαιρούνται μετατρέπονται σε μικρές εκπλήξεις. Τέλος, μικρά, νέα κτίρια κατασκευάζονται από ελαφρά και οικολογικά υλικά μειώνοντας έτσι τις εκπομπές άνθρακα από την κατασκευή του πάρκου.

Ο Θωμάς Δοξιάδης συμπληρώνει: “Προετοιμαζόμαστε για την κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα από την κατασκευή του πάρκου μέσω της μέγιστης δυνατής επαναχρησιμοποίησης, και φροντίζοντας αυτό να είναι λειτουργικό και σε θερμότερο κλίμα.»

Εκπλήξεις  περιμένουν τους επισκέπτες, με κορυφαίες το στοιχείο νερού, μελετημένο σε συνεργασία με την FONTANA Fountains και μια παιδική χαρά χωρίς όμοια.  Καλωσορίζουμε στην ζωή της Αθήνας το Experience Park στο Ελληνικό!

Σχετικά με τη doxiadis+

Για περισσότερα από 20 χρόνια, η doxiadis+ δημιουργεί έργα βασισμένα στη φιλοσοφία της συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση (forming symbiosis), συνδυάζοντας την κληρονομιά της ελληνικής κλασικής σκέψης με τις πρωτοποριακές ιδέες του σήμερα. Ιδρύθηκε το 1999 από τον Θωμά Δοξιάδη, Αρχιτέκτονα-Αρχιτέκτονα Τοπίου ASLA, B.A. MArch, MLA Harvard University και αναλαμβάνει έργα Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Με βασική αξία το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, η εταιρία δραστηριοποιείται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή οπού εργάζεται στο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Experience Park
Τυπολογία  Αρχιτεκτονική τοπίου
Τοποθεσία  Ελληνικό, Αττική, Ελλάδα
Αρχιτεκτονική – Αρχιτεκτονική τοπίου  doxiadis+ 
Συντριβάνι  Fontana Fountains 
Παιδική χαρά  Kompan 
Φωτισμός  Foss 
Πελάτης   Ellinikon Lamda Development 
Event planning and lighting  Yard Projects
Φωτογραφία  Courtesy of doxiadis+ 


RELATED ARTICLES