Η μέθεξη όλων των αισθήσεων και η ανάγκη για νέους φυσικούς τρόπους δόμησης στην αρχιτεκτονική | Συνέντευξη του Ερμή Αδαμαντίδη στη Λήδα Δεληγιάννη

Για την «ηδονή» που προσφέρει η τέχνη της αρχιτεκτονικής, την μέθεξη όλων των αισθήσεων – κι όχι μόνον της όρασης | εικόνας – σε κάθε δημιούργημά της αλλά και τους πειραματισμούς «με νέους τρόπους φυσικής δόμησης» και βιώσιμα υλικά όπως το ξύλο, μιλήσε με τον ιδρυτή των Not a Number Architects, Ερμή Αδαμαντίδη, η Λήδα Δεληγιάννη.

“Χρειάζεται η πίστη της πολιτείας στη δύναμη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να δημιουργεί χώρους – τοπόσημα”.

-Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη

ERMIS ADAMANTIDIS

Ανοίγοντας την ιστοσελίδα της Not a Number Architects φαίνεται ότι η εικόνα έχει κάποια ιδιαίτερη δύναμη για εσάς. Αναμφισβήτητα το κτίριο είναι και εικόνα. Ποιες άλλες ιδιότητες όμως έχει για εσάς; Τι είναι το κτίριο στις σύγχρονες πόλεις ή και την περιφέρεια;

Εάν υποθέσουμε πως η αρχιτεκτονική όπως και οι άλλες τέχνες του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει ηδονή τότε ένας τρόπος είναι σίγουρα μέσα από την εικόνα της. Επειδή όμως η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο εικόνα τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ στραβά εάν αυτή γίνει αυτοσκοπός. Αντίστοιχα η γνωριμία μας με ένα κτίριο μόνο μέσα από την εικόνα του είναι πάντα λειψή. Προσπαθούμε μέσα από την εικόνα του να φανταστούμε πως είναι να κινούμαστε μέσα σε αυτό, την κλίμακά του, τις υφές των υλικών ή ακόμα και την μυρωδιά τους, πως εισχωρεί το φυσικό φως μέσα του αλλά και πως οι διαφορετικές ποιότητες του φωτός μέσα στη μέρα και μέσα στον χρόνο μπορεί να το μεταλλάσουν.

Η αρχιτεκτονική λοιπόν ως εμπειρία δεν μπορεί να αποκοπεί από τις έννοιες του χώρου και του χρόνου και ως τέτοια καθολική εμπειρία απαιτεί την συμμετοχή όλων των αισθήσεων.

Ποια κτίρια βλέπετε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών/αγοραστών στη χώρα μας; Και τι ζητούν από εσάς οι πελάτες σας σε επίπεδο δημιουργίας και δημιουργικών παρεμβάσεων (ανακαινίσεις κ.ά.);

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για νέες κατοικίες και τουριστικές υποδομές. Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω της έντονης κινητικότητας και μιας νέας ευελιξίας στον τρόπο εργασίας τα όρια ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Έτσι και οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα προσπαθούν να είναι ευέλικτες συνδυάζοντας δομές βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας κατοίκησης ή ακόμα και υβριδικές δομές με χαρακτηριστικά διαμοιρασμού.

Ποιες κτιριακές υποδομές (κάθε κλίμακας) πιστεύετε ότι λείπουν από την Ελλάδα;

Οραματίζομαι ένα εξελιγμένο δίκτυο υπερσύγχρονων σιδηροδρόμων ως έναν πιο βιώσιμο τρόπο μετακίνησης που να ενοποιεί όλα τα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και με αυτά των γειτονικών χωρών με τους αντίστοιχους σταθμούς ως κτίρια με έντονη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα.

JUICE BAR CABIN IN BUCHAREST. PHOTOGRAPHY: COSMIN DRAGOMIR

Ομολογώ ότι μου τράβηξε το ενδιαφέρον η δουλειά για την επέκταση του μεγάλου τεμένους Al Haram στην Μέκκα. Και αναρωτιέμαι αν παρεμβάσεις σε αντίστοιχα κτίσματα στην Ελλάδα, θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσαν να αποδειχτούν ορόσημα για την κατασκευαστική και αρχιτεκτονική δημιουργία αλλά και να προσφέρουν ευκαιρίες οικονομικής αξιοποίησης.

Αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι η πίστη της πολιτείας στην δύναμη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να δημιουργεί χώρους-τοπόσημα που συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν παλαιότερα ιστορικά κτίρια καθιστώντας τα ζωντανούς οργανισμούς και κομμάτι του δημόσιου χώρου.

Δεύτερον θα πρέπει να ακολουθείται η κατάλληλη διαδικασία μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός στην ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Τρίτον θα πρέπει να υπάρχουν οι πόροι ώστε μια τέτοια παρέμβαση να γίνεται μόνο με όρους υψηλής ποιότητας στην μελέτη, την τελική υλοποίηση αλλά και την μετέπειτα συντήρηση του ιστορικού συνόλου.

CORE AGORA. PHOTOGRAPHY: ATHINA SOULI

Τι να περιμένουμε από τους  Not a Number Architects στο άμεσο μέλλον;

Σχεδιάζουμε το πρώτο Autograph Collection ξενοδοχείο της Marriott στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με βασικό στοιχείο σύνθεσης την βυζαντινή ιστορία της πόλης και δημιουργώντας μια μοναστική εμπειρία στους κοινόχρηστους χώρους.

Παράλληλα πειραματιζόμαστε με νέους τρόπους φυσικής δόμησης και συγκεκριμένα κατασκευές εξ ολοκλήρου αποτελούμενες από ξύλο και ενταγμένες σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στα Καρπάθια Όρη.

O Ερμής Αδαμαντίδης είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Property Awards 2021, των μεγαλύτερων βραβείων για το property & development στην Ελλάδα που διοργανώνει η BOUSSIAS με τη στρατηγική συνεργασία του Archisearch.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε και στο ηλεκτρονικό newsletter Build 


RELATED ARTICLES