Το 8ο OPEN HOUSE Athens διεξηχθή διαδικτυακά στις 24-27 Ιουνίου 2021 μέσω Virtual Tours, που θα πλαισιωθούν από διάφορες παράλληλες δράσεις όπως το OPEN OFFICE.

Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις συνθήκες, τον τρόπο και τον χώρο μέσα στον οποίο εργάζονται. Ένα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το R.C.Tech.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο R.C.TECH ιδρύθηκε πριν 44 χρόνια και σήμερα αριθμεί μια ομάδα 20 συνεργατών. Ο Νάσος Χαμηλοθώρης, ο Βασίλης Δουρίδας και η Δαμασκώ Παναγιωτοπούλου αποτελούν την πρώτη γενιά του γραφείου και είναι υπεύθυνοι του αρχιτεκτονικού τμήματος, ενώ ο Μάρκος και ο Γιάννης Δουρίδας αποτελούν τη δεύτερη γενιά και ασχολούνται με την κατασκευή.

Το γραφείο βρίσκεται στην Αθήνα με ένα μικρό παράρτημα στα Κύθηρα. Η R.C.TECH αφιερώνει ισότιμη ενέργεια στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Το φάσμα των έργων είναι ευρύ και περιλαμβάνει κατοικίες, κτίρια γραφείων, βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους, ξενοδοχεία και αποκαταστάσεις διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων.

Πηγή έμπνευση για το γραφείο αποτελεί κατά τη διάρκεια της εργασίας οι σημειώσεις ή αναζητήσεις, παρελθοντικές ιδέες ή ακόμη και ιδεές που δεν έχουν σχεδιαστεί ή δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο έργο για να λάβουν χώρα.

Στην αρχή ενός έργου, πραγματοποιείται μία ενδελεχή ανάλυση του έργου και του πελάτη έτσι ώστε να προκύψουν σχεδιαστικές προτάσεις που αναφέρονται σε ανάγκες και σε στοιχεία της ανάλυσης που έχει πραγματοποιηθεί. Ακολουθεί μία διαδικασία επεξεργασίας σε βάθος με αλλαγές και διορθώσεις, όπου επασχεδιάζονται στοιχεία μέχρι να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Τρία βασικά στοιχεία που ακολουθεί το γραφείο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αποτελεί η κλίμακα, η απλότητα και η διαφορετικότητα.

Μία τυπική ημέρα στο γραφείο, συνήθως οι πρωινές ώρες αφιερώνονται στη σύνθεση ή στην επίβλεψη ενός εργοταξίου και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως αφιερώνονται σε διεκπεραιωτικές εργασίες. 

Το γραφείο αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Στο ισόγειο υπάρχει ο χώρος εισόδου και η υποδοχή όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις με εξωτερικούς συνεργάτες και συνεργεία. Στον πρώτο όροφο πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους πελάτες με το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό τμήμα και αποτελεί τον πιο ήσυχο όροφο. Το επόμενο επίπεδο αποτελεί τον χώρο των μελετητών και τον πιο πολυσύχναστο και “κεφάτο” χώρο, όπου υπάρχει και εξωτερικός χώρος. 

Η συμβουλή που θα έδινε ο Γιάννης Δουρίδας σε έναν νέο αρχιτέκτονα θα ήταν να είναι υπομονετικός διότι η διαδικασία εκπόνησης μιας μελέτης αποτελείται από πολλά στάδια και απαιτούνται πολλά βήματα για να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Κεντρική αναζήτηση της ομάδας είναι ο σχεδιασμός που εμπεριέχει συναίσθημα, χιούμορ και ουσία. Η λύση αρχιτεκτονικών προβλημάτων αντιμετωπίζεται με ασυνταγογράφητες πρακτικές, ενώ η πνευματικότητα που κρύβεται στη σχεδιαστική και κατασκευαστική δεξιοτεχνία είναι αρχές που καθορίζουν το έργο της.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.


RELATED ARTICLES