Το 8ο OPEN HOUSE Athens διεξηχθή διαδικτυακά στις 24-27 Ιουνίου 2021 μέσω Virtual Tours, που θα πλαισιωθούν από διάφορες παράλληλες δράσεις όπως το OPEN OFFICE.

Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις συνθήκες, τον τρόπο και τον χώρο μέσα στον οποίο εργάζονται. Ένα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Tsolakis Architects.

Το γραφείο μελετών Tsolakis Architects, ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τσολάκη το οποίο διατηρεί από το 2010. Το γραφείο αποκτά την σημερινή του δομή, με τη συμμετοχή της Ελένης Λάγκαρη παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες μελέτης, επίβλεψης και συμβούλου σε όλο το φάσμα και τις κλίμακες των αρχιτεκτονικών έργων.

 
Η έδρα του γραφείου από το 2010 βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στον αριθμό 4 στην Αθήνα, σε ένα νεοκλασσικό κτίριο σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Αποτελεί ενά ιστορικό κτίριο καθώς ο χώρος αυτός φιλοξενούσε τα γραφεία του Άρη Κωνσταντινίδη. Στον ακάλυπτο χώρο του κτίσματος βρισκόταν το εργαστήριο της γλύπτριας Ναταλία Μελά, όπου μέχρι σήμερα βρίσκονται ημιτελή αγάλματα. Το κτίσμα φιλοξενεί περίπου 30 αρχιτέκτονες καθώς και το υποστηρικτικό προσωπικό (λογιστήριο, γραμματεία, προμυθειών κλπ).
 
 
Το γραφείο δραστηριοπιείται σε όλο τον Ελληνικό χώρο και στο εξωτερικό. Η δομή και το μέγεθος του γραφείου, επιτρέπει τον σχεδιασμό και την μελέτη διαφορετικών μεταξύ τους έργων, τόσο σε επίπεδο τυπολογίας, όσο και σε επίπεδο κλίμακας. Η δραστηριότητα του εκτείνεται από την διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, μέχρι έργα μεγάλης κλίμακας και σημασίας. Έτσι οι μελέτες του γραφείου αφορούν ένα μεγάλο φάσμα κτιριακών δομών. Ακόμα, το γραφείο έχει τιμηθεί επανειλημμένα με βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
 
Η έμπνευση ένος project μπορεί να προκύψει από μία ανάγκη, ένα στοιχείο του οικοπέδου ή του χώρου, ένα φυσικό στοιχείο (π.χ. ένα δέντρο) και το γραφείο καλείται να σχεδιάσει μία μορφή που θα επανασυνδέσει τα στοιχειά έμπνευσης και θα επανερμηνεύσει τις σχέσεις αυτών.
 
Η προσέγγιση του γραφείου Tsolakis Architects είναι μεταβαλλόμενη και αποτελεί μία συνεχής αναζήτηση, παράγοντας διαφορετικές παραλλαγές οι οποίες οδηγούν στο τελικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Η πιο σημαντική σχεδιαστική αρχή που ακολουθεί το γραφείο αποτελεί τον ολιστικό σχεδιασμό του έργου, σχεδιάζοντας ένα κτίσμα στο συνολό του. 
 
 
Η πορεία που ακολουθεί ο σχεδιασμός ενός έργου σύμφωνα με τον Γιώργο Τσολάκη είναι το επίπεδο του brainstorming από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, και των αρχικών ιδεών σχετικά με τη κτιριακή δομή. Έπειτα ακολουθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στον πελάτη και το έργο αναλαμβάνει μία ομάδα που διαχειρίζεται την οριστική μελέτη. Τέλος, την υλοποίηση του έργου αναλαμβάνει μία ομάδα αρχιτεκτόνων του γραφείου που διαχείζονται τη μελέτη εφαρμογής. Την πορεία του έργου ακολουθεί και ένας υπεύθυνος του γραφείου που καλείται να διατηρήσει την  ταυτότητα του έργoυ αναλλοίωτη
 
Τα έργα του γραφείου παρόλο που μοιάζουν ετερόκλυτα μεταξύ τους ή διαφορετικά σε μορφολογικό επίπεδο διέπονται από μία “κοινή συνθετική δομή”.
 
Η διάταξη του γραφείου του Γιώργου Τσολάκη είναι κυκλική αποτελόντας μία μορφή που αναφέρεται στις σχέσεις του γραφείου με τους πελάτες, καθώς αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το γραφείο, καθιζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο με στόχο τη συνεισφορά όλων στο έργο. Οι χώροι του γραφείου περιλαμβάνουν τη reception, δύο σχεδιαστικούς χώρους, ένα meeting room με υλικά, ένα χώρο παρουσιάσεων, μία κουζίνα και τους βοηθητικούς χώρους.
 

Η συμβουλή που δίνει ο Γιώργος Τσολάκης στους νέους αρχιτέκτονες είναι η υπομονή και η προσαρμοστικότητα, με βασικό άξονα την ανάγνωση της πραγματικότητας.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.


RELATED ARTICLES