Inside Stories #3_TAKA+PARTNERS | Η νέα πρόταση κατοίκησης σε οργανωμένους υπαίθριους χώρους με το Outdoor edge living project

Interiors Awards 2022! Τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και του interior design επιστρέφουν για ακόμη μια χρονιά, με την υπογραφή της BOUSSIAS και του Archisearch. Κορυφαίοι, καταξιωμένοι και καινοτόμοι δημιουργοί, που αποτελούν την Επιτροπή των βραβείων, μας μιλούν στα Inside Stories για την εμπειρία τους, τα έργα τους αλλά και το ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως τον βιώνουμε όλοι μας.

Πώς ένα residential project ξεκινά αλλά και καταλήγει στο wellbeing των ανθρώπων που θα ζήσουν σε ένα σπίτι; Ποια η σημασία της επιλογής των κατάλληλων υλικών σε κάθε πρότζεκτ; Και πώς μπορούμε να κάνουμε rethinking στον τρόπο κατοίκησης – ειδικά μετά την εμπειρία της COVID19 – ώστε και οι υπαίθριοι χώροι να γίνουν χώροι διαβίωσης; Για όλα αυτά συζήτησε η Λήδα Δεληγιάννη με την Ασπασία Τάκα, ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου TAKA + PARTNERS.

-Συνέντευξη στη Λήδα Δεληγιάννη

Έχετε σημαντική εμπειρία – μεταξύ άλλων – στα residential projects. Λόγω της σημασίας που έχει το σπίτι για όλους μας, καθένας μας έχει το όραμα και τα θέλω του για τον προσωπικό αυτό χώρο μας. Πώς μετουσιώνετε το όραμα αυτό σε αρχιτεκτονικό έργο;

Η αρχιτεκτονική μας ματιά δεν ακολουθεί στεγανά, εμπνέεται από ανθρώπους, τοπία, μορφές, επαναπροσδιορίζεται, μεταλλάσσεται και αποζητά την εργονομία και την υψηλή αισθητική. Στοχεύει στην καλή ψυχική υγεία των χρηστών της και στην ισχυρή ταυτότητα που καθιστά κάθε έργο μας μοναδικό σε βάθος χρόνου. Βασική αρχή μας είναι να ξεκινάμε το κάθε έργο σαν να πιάνουμε στα χέρια μας έναν λευκό καμβά, να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τα δεδομένα του κάθε project, και μαζί με τους πελάτες μας να πλάθουμε την ιστορία γύρω από αυτό. Στόχος μας είναι τα συναισθήματα που θα προκαλέσουμε στους πελάτες μας, να είναι αυτά τα οποία θέλουμε και εμείς, η ευεξία, η ικανοποίηση και η χαρά. Ωστόσο, η ομάδα μας δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην υλοποίηση, του εκάστοτε έργου. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, η πρόταση που βλέπει ο πελάτης να είναι αυτό που θα πάρει και στο τέλος. Γι’ αυτό είμαστε πολύ δυνατοί στην ανάλυση των αναγκών του πελάτη και εδώ εντοπίζουμε την αφετηρία για τον ορισμό του “wellbeing”: σκεφτόμαστε πρώτα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του· πως θα είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος μέσα σε αυτό που δημιουργούμε. Θέλουμε να του δώσουμε αυτό που ονειρεύεται, και αυτή είναι ίσως η δραστηριότητα που αναδεικνύεται σε πιο σημαντική και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής μας διαδικασίας. Στήνουμε νέα concept, αναβαθμίζουμε υφιστάμενους χώρους, σχεδιάζουμε νέα περιβάλλοντα και ελκυστικούς τρόπους ζωής, στοχεύουμε στην καινοτομία και στη φρεσκάδα της πρώτης ιδέας! Στόχος μας παραμένει η δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας και ενός μοναδικού χαρακτήρα σε κάθε έργο. Η πρωτοτυπία και η διαφορετικότητα διατηρούνται στην πρώτη γραμμή των αναζητήσεών μας.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ, CREATIVE DIRECTOR & FOUNDER TAKA + PARTNERS

Ποιες αρχές και ισορροπίες σας καθοδηγούν; Ποια είναι τα υλικά του μέλλοντος και με ποια κριτήρια επιλέγετε τα κατάλληλα υλικά για κάθε πρότζεκτ;

Η επιλογή των κατάλληλων υλικών για κάθε project είναι μία ξεχωριστή διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να επηρεάσει ριζικά το αποτέλεσμα. Το κάθε ένα υλικό μπορεί να είναι τεχνικά και αισθητικά θεμιτό αλλά πρέπει στο σύνολό τους να προσφέρουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Κατά τη γνώμη μου, ο κάθε επαγγελματίας οφείλει να είναι ενημερωμένος για τα νέα υλικά και τις εφαρμογές τους. Στα γραφείο μας διαθέτουμε μεγάλη βιβλιοθήκη υλικών η οποία ενημερώνεται συνεχώς, με την ομάδα να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στοχευμένα στις ανάγκες του εκάστοτε project.

 Η αρχιτεκτονική ασχολείται με το κτίσμα, που είναι κάτι το σταθερό. Ποιος ο ρόλος της σε μια ταχέα μεταβαλλόμενη παγκόσμια πραγματικότητα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά);

Η αρχιτεκτονική από τη φύση της εξελίσσεται, ακολουθώντας και υπηρετώντας τις ανθρώπινες ανάγκες. Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτή η πρωτόγνωρη πραγματικότητα δημιούργησε νέες ανάγκες και συνθήκες τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οπότε είναι σημαντικό να εξελίσσεται σύμφωνα με τις αλλαγές που προκύπτουν καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως να προπορεύεται. Εμείς μέσω της αρχιτεκτονικής οφείλουμε να καλύπτουμε τις εκάστοτε ανάγκες και να εξετάζουμε ταυτόχρονα σενάρια για εν δυνάμει μεταβολές.

Τι αναμένουμε να δούμε από εσάς στο άμεσο μέλλον σε επίπεδο έργων αλλά και συνεργασιών;

Στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθούν διάφορα projects που δουλεύουμε αυτή την περίοδο, μικρής και μεγάλης κλίμακας, όπως το έργο OUTDOOR EDGE LIVING PROJECT που βρίσκεται στην Ίο. Πρόκειται για ένα έργο 12 πολυτελών σουιτών, του οποίου ο σχεδιασμός προσαρμόζεται, εναρμονίζεται αλλά και ταυτόχρονα εμπνέεται από την πλαστικότητα κι αυστηρότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Παράλληλα δίνεται μεγάλη έμφαση στην υπαίθρια διαβίωση· ενός νέου τρόπου κατοίκισης σε οργανωμένους υπαίθριους χώρους. Σχετικά με τον εσωτερικό σχεδιασμό, η ιστορικότητα του κυκλαδικού πολιτισμού καθρεπτίζεται και αποδίδει σε αυτόν αρχιτεκτονικές μορφές, όπως οι κάμαρες και φόρμες που εμπνέονται από την κυκλαδίτικη τέχνη. Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, το γραφείο μας έχει χτίσει συνεργασίες, σχέσεις ζωής θα μπορούσα να πω, που εξελίσσονται μέρα με τη μέρα. Όσο σημαντικό είναι για εμάς το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, άλλο τόσο σημαντικό είναι και μία επιτυχημένη συνεργασία. Αναζητούμε και προσκαλούμε καινοτόμες ιδέες, επενδύσεις και ενδιαφέροντα projects, που θα απογειώσουν τη δημιουργικότητά του γραφείου μας και θα μας οδηγήσουν σε νέα ελκυστικά περιβάλλοντα!

Η Ασπασία Τάκα είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2022
που διοργανώνει η BOUSSIAS με την στρατηγική συνεργασία του Archisearch

Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στο enewsletter BUILD


RELATED ARTICLES