Project 11, is a small apartment in the area of Pangrati. Its 49m2, arose from a continuous property interchange that Athenian modern buildings went through in the second half of the 20th century. Thus, spaces that were formerly used for the function of an undivided apartment, developed apart.

-text by the authors

Throughout the apartment renovation, the floor plan had to be reformed in a new and connective way, in order to accommodate its new residents: a new main room was created, separating the old living room, leaving a small and flexible space for the new lounge.

The main room is now reformed, offering privacy by connecting with the lounge through a circular inner window and retaining its direct relation with the apartment’s balcony. This way, natural light can enter the main room and after it can pervade the living room. The kitchen is in direct contact with the lounge area, demonstrating visual and functional continuity. It is formed as an extension, through a longitudinal booth, that ends in a lounge office.

The apartment reconsideration, based on minimum intervention, is aimed at flexible ways of interfering in space and time. Therefore, the reuse and showcasing of the construction material is essential to the premise, highlighting the temporal scent of the Athenian post-war buildings: colorful mosaic floor pattern, concrete columns, wooden floor patterns and details kept untouched, with the proper technical process and the new materials selected in order to complement them.

Also, on those structural components that were rearranged, in order to develop this new spatial relation, marble surfaces were placed, illuminating the apartment’s old structure. A new diverse floor pattern of marble, wood and colorful mosaic signs was created. In this matter, architectural interference appears as an “event”, despite a flattening process· pursuing simplicity through design, without binding prospective use of space and time.

Facts & Credits
Project title Project 11
Typology Renovation
Location Pangrati, Athens, Greece
Year 2020-2021
Status Completed 2021
Area 49 m2
Design, Construction & Supervision Orestis Sakellariou -Cyclades road | architecture | research
Photographer Ioanis Loukis


Το project 11 αποτελεί ένα μικρό διαμέρισμα στην περιοχή του Παγκρατίου. Τα 49τμ του, προέκυψαν μέσα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές κτήσεων, που φύλασσε το μέλλον της αθηναϊκής πολυκατοικίας, κατακερματίζοντας τα διαμερίσματα της. Έτσι, οι χώροι που παλαιότερα προορίζονταν για τη λειτουργία ενός ενιαίου οροφοδιαμερισματος, αναπτύσσονταν πλέον αυτόνομα με περιορισμένη λειτουργικότητα.

Συνεπώς, μέσα από την ανακατασκευή του διαμερίσματος, η κάτοψη έπρεπε να αναδιαμορφωθεί με έναν νέο και συνεκτικό τρόπο, ικανό να φιλοξενήσει τις ανάγκες των νέων χρηστών του: δημιουργήθηκε ένα νέο δωμάτιο, χωρίζοντας τον παλαιό χώρο του σαλονιού, αφήνοντας έναν πιο μικρό και ευέλικτο χώρο για το νέο καθιστικό.

Ο χώρος του δωματίου διαμορφώνεται πλέον με την απαραίτητη ιδιωτικότητα, διατηρώντας την σχέση του με το καθιστικό με ένα εσωτερικό παράθυρο-φινιστρίνι, ενώ παράλληλα συνδέεται με το μπαλκόνι του διαμερίσματος. Με αυτό τον τρόπο, το φυσικό φως μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο και ύστερα να διαχυθεί στο σαλόνι. Η κουζίνα διατηρεί μια άμεση σχέση με τον χώρο του καθιστικού, αναπτύσσοντας μια οπτική και λειτουργική συνέχεια. Διαμορφώνεται ως προέκταση του, μέσα από έναν διαμήκη πάγκο, που καταλήγει στο γραφείο του καθιστικού.

Η επανανοηματοδότηση του διαμερίσματος, βασίστηκε πάνω στην ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, αναζητώντας τρόπους ευέλικτους στο χρόνο και τον χώρο. Έτσι η επανάχρηση και ανάδειξη των υλικών κατασκευής αποτέλεσε τη βασική συνθετική λογική. Αναδεικνύοντας τα ίχνη μιας ακολουθίας στιγμών της αθηναϊκής μεταπολεμικής πολυκατοικίας: τα πολυχρωμα μωσαϊκά πατώματα, οι κολώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα ξύλινα πατώματα σε σχήμα ψαροκόκαλου, καθώς και οι ξύλινες λεπτομέρειες του σπιτιού διατηρήθηκαν ανεπηρέαστα, με την απαραίτητη τεχνική επεξεργασία, ενώ τα νέα υλικά κατασκευής επιλέχθηκαν υποστηρικτικά στα ήδη υπάρχοντα.

Ακόμα, στα οικοδομικά στοιχεία που αναδιαμορφώθηκαν για να αναπτυχθεί η νέα σχέση των χώρων, τοποθετήθηκαν μαρμάρινες επιφάνειες, αναδεικνύοντας την παρελθούσα διάρθρωση του διαμερίσματος. Διαμορφώνοντας στο πάτωμα ένα νέο ακανόνιστο κολάζ από επιφάνειες μαρμάρου, ξύλου και πολύχρωμων μωσαϊκών. Έτσι η αρχιτεκτονική παρέμβαση, μοιάζει περισσότερο με ένα “συμβάν”, παρά σαν μια σαρωτική αλλαγή· επιδιώκοντας μέσα από τη συνθετική απλότητα να μη σταθεί δεσμευτική απέναντι στο μελλοντικό χώρο και χρόνο.

Facts & Credits
Τίτλος έργου Project 11
Τυπολογία Ανακαίνιση διαμερίσματος
Τοποθεσία Παγκράτι, Αθήνα, Ελλάδα
Έτος κατασκευής 2020-2021
Κατάσταση Completed 2021
Χώρος 49 m2
Σχεδιασμός, κατασκευή και επίβλεψη Orestis Sakellariou -Cyclades road | architecture | research
Φωτογραφίες Ioanis Loukis


RELATED ARTICLES

Μυστήριο 57 - Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας: ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Patrick Bouchain | 18 - 22 Οκτωβρίου 2021