To Man on the Moon είναι μια σειρά τριων event γνωριμίας με το υλικό του μαρμάρου και το χώρο των λατομείων, με την επιμέλεια της Design Ambassador και της MARMYK ILIOPOULOS. Μέσα απο δύο ημέρες επισκέψεων και ξεναγήσεων, ξεδιπλώνεται βιωματικά για τους συμμετέχοντες η αφήγηση της αρχαίας ιστορίας του ελληνικού μαρμάρου, καταλήγοντας στο σεληνιακό τοπίο των λατομείων.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση αρχιτεκτόνων, δημιουργών και κατασκευαστών στα πλαίσια του Man on the Moon, μία παραγωγή της Design Ambassador και του Archisearch. Mε άξονα τη γνωριμία και την εκπαίδευση πάνω στη βιώσιμη εξόρυξη μαρμάρου, τη λειτουργία και την αποκατάσταση ενός λατομείου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υλικού, καθώς και την αξία του.

Το event κατέγαψε με το φακό του ο φωτογράφος Spyros Hound, ενώ τα video σκηνοθέτησε ο Kiril Samarits. Συμμετείχαν κορυφαία ονόματα απο το χώρο της ελληνικής αρχιτεκτονικής, της κατασκευής και του design όπως A&M ArchitectsΕπίκυκλος Τεχνική ΚατασκευαστικήKIZI Design Studio, KsestudioMicromega Architecture and Strategies, Moustroufis Architects, OOAK Architects, Pieris ArchitectsScapearchitectureSnøhetta, Urban Soul ProjectVikelas Architects.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η άφιξή μας και η υποδοχή στην πόλη του Ναυπλίου. Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για το Κτήμα Σκούρα όπου έχει προγραμματιστεί το Wine & Marble Pairing, μια μοναδική εμπειρία συνδυασμού γεύσης, υφής και υλικότητας, καθώς και δείπνο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οινοποιείου.

Μέσα σε μια μοναδική ατμόσφαιρα και δοκιμάζοντας τα κρασιά του οινοποιείου ΣΚΟΥΡΑΣ, η εταιρεία ΜΑΡΜΥΚ μας παρουσίασε τη συλλογή μαρμάρων της.

Το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, καθώς και περιήγηση στο Ιερό του Ασκληπιού, στους Ξενώνες, τα Λουτρά, το Τελετουργικό εστιατόριο, το Ωδείο, το Στάδιο, και το Θόλο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν μάρμαρα της ΜΑΡΜΥΚ, ηλικίας εικοσιτεσσάρων αιώνων. Η πορεία κατέληξε στο Άβατον, συζητώντας για το ελληνικό μάρμαρο και την συμβολή του στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. 

Στη συνέχεια, ενημερωθήκαμε από τους ειδικούς για τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας μαρμάρου. Οι υπεύθυνοι της ΜΑΡΜΥΚ μας εξήγησαν τη διαδικασία με την οποία ο όγκος μαρμάρου μετατρέπεται σε τελικό προϊόν καθώς και πως, με άξονα το τελικό προϊόν, παραμετροποιείται η γραμμή παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο ώστε να παράγει εξειδικευμένες λύσεις για κάθε πελάτη, και πως τα μέσα της ψηφιακής εποχής ενσωματώνονται στην παραγωγή μαρμάρου.

   

Μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, και εκπαίδευση σχετικά με τα ελληνικά μάρμαρα, ακολούθησε το ανάλογο γεύμα, με απλές γεύσεις ελληνικών θαλασσινών σε εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας το τοπίο και τον όμορφο καιρό, και στη συνέχεια αναχωρήσαμε προς Ναύπλιο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρίας στα λατομεία της ΜΑΡΜΥΚ στην περιοχή των Διδύμων, κατά την ατμοσφαιρική δύση του ηλίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να αγγίξουμε ένα ιζηματογενές πέτρωμα ηλικίας σχεδόν 170 εκατομμυρίων ετών, λίγο πριν εξορυχθεί με σκοπό την χρήση του σε έργα, για δόμηση ή διακόσμηση. 

Στη συνέχεια, σε μια μοναδική ατμόσφαιρα με μουσική υπόκρουση άριες της Μαρίας Κάλλας, ακολούθησε συζήτηση με βασικούς άξονες την υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη μαρμάρου για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και τον πελάτη, καθώς και τον κύκλο ζωής ενός χώρου λατομείων.

Σχετικά με το υλικό, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές επεξεργασίες και υφές του μαρμάρου, οι μέθοδοι συντήρησης του και η διαχρονική του αξία.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία του βιώσιμου σχεδιασμού και την περιβαλλοντική ευθύνη η ΜΑΡΜΥΚ παρουσίασε το “The zero waste line”. 

  

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την επίσκεψη στο λατομείο και τη συζήτηση, ακολούθησε ένα ιδιαίτερο δείπνο που έκλεισε το μοναδικό αυτό διήμερο, σε ένα κρυμμένο θησαυρό της ορεινής Αργολίδας. Στο γαλλικό εστιατόριο Maryvvone μας προσφέρθηκε μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία ελληνικής ταβέρνας, με γαλλικές πινελιές.


RELATED ARTICLES