Στη νέα στήλη του Archisearch Design Talks, η Άννα Μαρία Μιχαήλ γράφει για τις σύγχρονες εκθέσεις και εκδηλώσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική και το design σε διεθνές επίπεδο. Ο τίτλος λειτουργεί ως αναλυτικό εργαλείο για την παραγωγή της σειράς, και κατέχει διττή σημασία, αφενός παρουσιάζοντας τις επίκαιρες συζητήσεις για το design, και αφετέρου αναγνωρίζοντας πως αυτές με τη σειρά τους ενσματώνουν, αναπαράγουν και αντανακλούν τις εκάστοτε κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές.

Το Dutch Design Week πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ design στην Ολλανδία, και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, οργανώνοντας και φιλοξενώντας εκθέσεις, διαλέξεις, βραβεία, συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο Eindhoven, μία πόλη συνυφασμένη κατ’εξοχή με την τεχνολογία και το design.

Tο 1ο Dutch Design Week το 1998, έθεσε τα θεμέλια για ένα από τα πιο πειραματικά φεστιβάλ στο πεδίο του design, παρουσιάζοντας πρότζεκτ νέων και ανερχόμενων σχεδιαστών. Υποσχόμενοι απόφοιτοι σχολών design, έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και τις εφαρμοσμένες ιδέες τους στο φεστιβάλ, καθώς η πόλη είναι η έδρα μίας από τις πιο δημοφιλείς σχολές παγκοσμίως στο πεδίο του design, το Design Academy Eindhoven.

MX3D © TIMGEURTJENS
GRADUATIONSHOW2018, DESIGN ACADEMY ©CLEOGOOSSENS

Το φετινό DDW, που πραγματοποιήθηκε στις 20-29 Οκτωβρίου, συμπεριλάμβανε 2,600 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα κοινό που ξεπέρασε τους 355,000 επισκέπτες από όλη την Ολλανδία και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 100 σημεία στην πόλη.

Η συνολική εμπειρία θα μπορούσε να περιγραφεί μέσα από τρεις λέξεις. Dutch, Design και Week, τρεις λέξεις, αρκετές για να μεταδόσουν μία γενική εικόνα της έκθεσης.

Dutch

Μεγάλο μέρος των συμμετοχών προέρχονται από το ολλανδικό περιβάλλον, αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι MVRDV, καλλιτέχνες όπως ο Bart Hess, και πανεπιστήμια που ασκούν επιρροή και ορίζουν τον πεδίο κατά μεγάλο βαθμό τόσο στην Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, το σύνολο των εκθεμάτων και των δημιουργών καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το διεθνές φάσμα. Σύμφωνα με τους συντελεστές, στόχος δεν είναι να προωθηθεί το ολλανδικό στυλ ως μία ετικέτα που αφορά μία συγκεκριμένη ομάδα σχεδιαστών ή συγκεκριμένη αισθητική, αλλά να αντικατοπτρίσει μια κουλτούρα και στάση χαρακτηριστική για την Ολλανδία και τον ολλανδικό λαό. Ως εκ τούτου το Dutch Design Week, δεν αφορά μόνο το ολλανδικό κοινό, δεν απευθύνεται μόνο στο ολλανδικό κοινό, και δεν προέρχεται μόνο από ολλανδικό κοινό – αφορά μία στάση που εξ’ορισμού δεν αναφέρεται σε μία εθνικότητα.

MANIFESTATIONS © TOMMY KOHLBRUGGE
IMAGE ARCHAEOLOGY © RALPH ROELSE

Design

Η προσέγγιση μίας έννοιας τόσο ευρείας, μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά εύκολη και μονόδρομη. Το σύνολο της έκθεσης, αποτελείται από διαφορετικές ερμηνείες γύρω από την έννοια του σχεδιασμού, που προσεγγίζεται από διαφορετικές οπτικές κάθε φορά. Παρόλο που κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρεται κάθε φανταστικός κλάδος και πτυχή του σχεδιασμού, η έμφαση δίνεται στο πείραμα, και την καινοτομία. Ιδιαίτερη βαρύτητα κάθε χρόνο δίνεται στην παρουσίαση και την προώθηση νέων ταλέντων. Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων που παρουσιάστηκαν αυτή τη χρονιά αφορούσε τις τεχνολογικές καινοτομίες, και τις δυνατότητες που μπορεί να επιφέρει η χρήση της τεχνολογίας στη παραγωγή της καθημερινής ζωής. Το 3d printing, οι έξυπνες συσκευές και η τεχνητή νοημοσύνη απασχόλησαν αρκετά τους δημιουργούς που συμμετείχαν στο φετινό DDW. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός οτι το φετινό βραβείο κοινού στο Dutch Design Awards απονεμήθηκε στη πρώτη σιδερένια γέφυρα “MX3D Bridge” που κατασκευάστηκε εξ’ολοκλήρου από 3d printer ρομπότς, μία συνεργασία σχεδίου και υλοποίησης των Joris Laarman Lab και ΜΧ3D. Με μικρή διαφορά ψήφων, οι επισκέπτες του Dutch Design Week επέλεξαν να βραβεύσουν ένα πρότζεκτ το οποίο σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία περίοδο νέων σχεδιαστικών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε η πλειοψηφία των δημιουργών, με μία διάθεση πιο κριτικής προσέγγισης στο πως η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας. Η έκθεση “Robot Love”, “Τrajectories”, και “Manifestations-Will the future Design Us”, “Home Smart Home” είναι κάποια από τα παραδείγματα όπου οι συμμετέχοντας επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της τεχνολογίας πιο κριτικά, βάζοντας τον επισκέπτη να βρεθεί αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα κι ερωτήματα ως προς τη σχέση του ανθρώπου με την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Παρ’όλα αυτά ο στόχος του φετινού φεστιβάλ ήταν να διαδώσει ένα πιο θετικό και αισιόδοξο πνεύμα οτι οι σχεδιαστές μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο. Επιχείρησε να παρακινήσει τις δημιουργικές λύσεις, να προάγει την ευθύνη του σχεδιαστή ως ζωτικής σημασίας στις αποφάσεις για το πως θα μοιάζει ο κόσμος. Το DDW επικεντρώνεται στο σχεδιασμό του μέλλοντος και στο μέλλον του σχεδιασμού. Στόχος είναι να επικοινωνήσει το μήνυμα πώς οι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο διαμορφώνουν ένα θετικό μέλλον. Αρκετά φιλόδοξο, στα όρια του ουτοπισμού. Το φετινό θέμα “if not us, then who?” είναι ένα κάλεσμα προς τη βιομηχανία του design να είναι πιο συνειδητοποιημένη σε ό,τι αφορά το αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργίες. Υπάρχει μία ρομαντική διάθεση στην ιδέα οτι το design, το “καλό” design μπορεί να βελτιώσει, να σώσει τον κόσμο, οτι οι designers κρατάνε στα χέρια τους τις λύσεις για ένα καλύτερο αύριο. Αν όχι εμείς, τότε ποιος;

HOME SMART HOME © RUUD BALK
TRAJECTORIES © CLEO GOOSSENS

Week

Η πρώτη εκδοχή του DDW, ήταν το Design Day, διαρκούσε μόνο μία μέρα, κατά την οποία στόχος ήταν οι νέοι σχεδιαστές να γνωρίσουν εκπροσώπους της βιομηχανία. Μετά την επιτυχία του Design Day, εξελίχθηκε σε εβδομάδα design. Το DDW αυτή τη στιγμή διαρκεί 9 μέρες, κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα. Το ενδιαφέρον αυτών των εννέα ημερών είναι το πως δίνουν μία διαφορετική χροιά στην πόλη,η οποία ενεργοποιείται με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Με περισσότερα από 100 σημεία εκθέσεων, η πόλη ξαφνικά αποκτάει ένα διαφορετικό χαρακτήρα, πιο ζωντανό, και αναμφισβήτητα πολύμορφο και διεθνές.

Μία τόσο μεγάλη έκθεση, τόσο χωρικά όσο και σε περιεχόμενο, είναι εύκολο να προκαλέσει σύγχυση, καθώς δεν υπάρχει μία συμπαγής εικόνα του τι πρεσβεύει. Είναι σε θέση όμως να δημιουργήσει ερωτήματα, κι αυτό είναι πάντα θεμιτό. Δεν είναι σίγουρο όμως εάν παρέχει και τις απαντήσεις, που τόσο φιλόδοξα επιχειρεί να δώσει. Αυτό που σίγουρα μένει είναι οτι δεν είναι μόνο Dutch, δεν είναι μόνο Design, δεν είναι μόνο Week.

THANK YOU FOR THE SUN © TOMMY KOHLBRUGGE
KETELHUISPLEIN © OSCAR VINCK

RELATED ARTICLES