ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ / AΘΗΝΑ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΗ / ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ

Τα Εξάρχεια της αμφισβήτησης, το Κολωνάκι της αριστοκρατίας, η Ομόνοια του περιθωρίου, η Κυψέλη των μεταναστών, η Καισαριανή των προσφυγικών, η Κηφισία της αποκέντρωσης, ο Ασπρόπυργος της βιομηχανικής ζώνης, το Παλαιό Φάληρο της μνήμης, η Ακαδημία Πλάτωνος του ένδοξου παρελθόντος, η Εκάλη της ελίτ, το Ίλιον της άρνησης, το Πέραμα των ναυπηγείων , το Ολυμπιακό Χωριό της νεανικής κυριαρχίας, ο Γέρακας της άναρχης ανάπτυξης.

Ιστορικές και νέες συνοικίες της Αθήνας αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο μέσα από ένα εννοιολογικό παιχνίδι με τις λέξεις που τις χαρακτηρίζουν αρχιτεκτονικά και κοινωνιολογικά, τους ανθρώπους που τις κατοικούν και τη θέση που διεκδικούν στον νέο πολιτισμικό χάρτη μιας πόλης που αρνείται πεισματικά να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα ισορροπώντας διαρκώς ανάμεσα στο βαρύ παρελθόν, το μετέωρο παρόν και το αβέβαιο μέλλον της.

Τρεις νέοι σκηνοθέτες – ο καθένας με το προσωπικό του βλέμμα – ανακαλύπτουν τη λέξη – κλειδί της κάθε συνοικίας, ανατρέπουν τις προφανείς δυναμικές τους, επανδιαπραγματεύονται την εικόνα που τους έχουν προσδώσει οι «αστικοί μύθοι» και «ξεκλειδώνουν» όσα κρύβονται πίσω από τη συναρπαστική καθημερινότητα των κατοίκων της, ολοκληρώνοντας με τον πιο διαυγή τρόπο την εκ νέου χαρτογράφηση μιας γνωστής «άγνωστης» πόλης.


14 λέξεις – κλειδιά αποκωδικοποιούν μια γνωστή «άγνωστη» Αθήνα

Κολωνάκι / Οι σκάλες
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Μήλιου

Οι σκάλες που οδηγούν στον Λυκαβηττό, τα κλιμακοστάσια των πολυτελών κατοικιών, το Κολωνάκι ως το κατεξοχήν σκαλοπάτι σε μια ζωή που κοστολογεί ακριβά την ταξική ανέλιξη.

Εξάρχεια / Οι τοίχοι
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος

Μια πόλη μέσα στην πόλη, τα «αυτόνομα» Εξάρχεια ζωντανεύουν μέσα από τα συνθήματα και τα γκράφιτι στους τοίχους τους, τις παραταγμένες σαν τείχη αντίπαλες ομάδες τους και την διάχυτη από φως και πνεύμα καθημερινότητα.

Καισαριανή / Το κατώφλι
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος

Αλλοτε ένα κατώφλι για τη νέα ζωή των προσφύγων, η Καισαριανή παραμένει ακόμη και μετά την άναρχη οικιστική της ανάπτυξη μια «γειτονιά», η πρώτη που συναντάς και η πρώτη που διασχίζεις πριν βρεθείς στον Υμηττό.

Ασπρόπυργος / Η αποθήκη
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Μήλιου

Οικοδομικά υλικά, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, μάρμαρα… δεν υπάρχει τίποτα που να μην «φυλάσσεται» στις τεράστιες αποθήκες του Ασπρόπυργου, στη Δυτική πλευρά μιας πόλης που στρέφει σπάνια το βλέμμα της στο χωμάτινο σκηνικό του, σαν κομμάτι μιας Αγριας Δύσης μέσα στο Αττικό τοπίο.

Ολυμπιακό Χωρίο / Ο φράχτης
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Μήλιου

Το Ολυμπιακό χωριό είναι η πιο νέα κοινότητα της πόλης. Ένας τόπος περιφραγμένος και ταυτόχρονα ελεύθερος, σαν ένα ξεχασμένο «χωριό» τόσο κοντά και τόσο μακριά από εκεί που χτυπάει η καρδιά των νέων που ψάξουν συνεχώς διέξοδο. Το οικιστικό πείραμα μιας υποτιθέμενα πρότυπης γειτονιάς που αποδομείται και καταρρέει εκ των έσω.

Εκάλη / Τα τείχη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαϊτανίδης

Οι περιφραγμένες επαύλεις της Εκάλης, το ύψος και το βάθος της απομόνωσης μέσα και έξω από το εσωτερικό των κατοικιών μιας περιοχής που αναμετριέται συνεχώς με την «αποκλειστικότητα» της μορφολογίας της και το φόβο των «απ’ έξω» εισβολέων.


Κηφισιά / Το σαλόνι
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος

Η βασίλισσα των βορείων προαστίων μοιάζει άλλοτε με μια αρχοντική επαρχία και άλλοτε με έναν κόσμο άπιαστο για τον πληθυσμό του κέντρου, με τα σαλόνια της, δημόσια και ιδιωτικά να δίνουν χρώμα στον ετερόκλητο ανθρωπολογικό της χάρτη.

Ιλιον / Η αλάνα
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος

Αλλάζοντας όνομα, το Ιλιον δεν άλλαξε στο ελάχιστο τον χαρακτήρα του, φτιαγμένο από μια ζωή σχεδόν εξωτική για τους αστούς και πολύτιμη για τους κατοίκους των πρώην Νέων Λιοσίων με κέντρο τις ανοιχτές αλάνες, εκεί όπου τα παιδιά παίζουν ακόμη ποδόσφαιρο και οι άνθρωποι συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Ακαδημία Πλάτωνος / Η αυλή
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαϊτανίδης

Η αρχαιότερη συνοικία της Αθήνας, ένας τόπος ιερός όσο και πεισματικά μεταμοντέρνος, μια αυλή που άλλοτε έσφυζε από πράσινο, ζει σήμερα ανάμεσα στο ένδοξο παρελθόν και το τσιμεντένιο της παρόν.

Κυψέλη / Το υπόγειο
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Μήλιου

Από τα καταφύγια πολέμου των μεγαλοαστικών αρχοντικών στα κατηλλειμένα κτίρια αφρικανών μεταναστών δίπλα στα υπόγεια κομμωτήρια σκύλων. Μια «εκσκαφή» στην πιο παλιά νέα συνοικία του κέντρου της Αθήνας.


Γέρακας / Το οικόπεδο
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαϊτανίδης

Μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής, ο Γέρακας είδε πληθυσμούς να συρρέουν μετά τη δημιουργία της Αττικής Οδού, έγινε με το ζόρι προάστιο της Αθήνας και συνεχίζει να εκπλήσσει με τις διαφορετικές πτυχές μιας ζωής στο μεταίχμιο της ανάπτυξης και της παραδοσιακής ζωής.

Παλαιό Φάληρο / Το παράθυρο
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος

Αλλοτε το μέρος που έφτασαν οι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη για να βλέπουν την θάλασσα, το Παλαιό Φάληρο παραμένει έστω και μετά την καταπάτηση της παραλιακής ένα ανοιχτό παράθυρο στην Αθήνα των Νοτίων προαστίων, εκεί όπου το καλοκαίρι διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες.


Πέραμα / Η ταράτσα
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαϊτανίδης

Το δυτικό άκρο της πόλης, κέντρο παραγωγής ενέργειας και εργατικού δυναμικού, το Πέραμα ζει στο περιθώριο του αστικού πολιτισμού, διεκδικώντας την καλύτερη πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και την υπόλοιπη Αττική.


Ομόνοια / Οι στοές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαϊτανίδης

Το πιο νευραλγικό σημείο της Αθήνας, εκεί όπου συναλλαγές, εμπορικές και ανθρώπινες επιβιώνουν μέσα στο σκοτάδι των αμέτρητων στοών και των υπόγειων σταθμών του μετρό και του σιδηροδρόμου, στο ίδιο σημείο και το περιθώριο που άλλοτε κρύβεται και άλλοτε παραμένει στο φως.


Οι «Μικροπόλεις» θα προβάλλονται από την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 22.00 στην ΕΤ1

Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Μήλιου, Γιάννης Γαϊτανίδης, Θωμάς Κιάος
Εκτελεστής Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Σενάριο: Νατάσσα Σέγκου
Καλλιτεχνικός και Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Σταυρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος, Γιάννης Βαλεράς, Παντελής Μαντζανάς, Manu Tilinksy
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης, Τόλης Αποστολίδης, Αρτεμις Αναστασιάδου
Ηχος: Ορέστης Καμπερίδης, Γιάννης Σκανδάμης/DNA lab
Μουσική και τίτλοι: Αφοί Κωνσταντινίδη
Παραγωγή: ΕΡΤ 2011

Ανακαλύψτε τις «Μικροπόλεις» στο Internet:

Blog: http://mikropoleis.tumblr.com
Facebook: https://www.facebook.com/mikropoleis
Twitter: twitter.com/mikropoleis

Archisearch - ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ / AΘΗΝΑ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΗ / ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ / AΘΗΝΑ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΗ / ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ

RELATED ARTICLES