Έκθεση του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου στο Μουσείο Μπενάκη

at ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Eva Marouli

 

Έκθεση: Κυριάκος Κρόκος 1941 -1998

Εγκαίνια: 24 Μαΐου 2012

Διάρκεια: 25 Μαΐου – 29 Ιουλίου 2012

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς 

Τόπος: Αθήνα

 

Η έκθεση Κυριάκος Κρόκος (1941-1998) είναι αφιερωμένη στο έργο του γνωστού Έλληνα αρχιτέκτονα.

Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941 στη Σάμο. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και πήρε το δίπλωμά του το 1967. Παράλληλα με τις σπουδές του, στο διάστημα 1964-69, εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του καθηγητή Γιάννη Λιάπη. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου έμεινε για ένα χρόνο, ως μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη που τότε ζούσε εκεί. Το 1976 απέκτησε το δικό του εργαστήριο και άρχισε να συμμετέχει με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και να αναλαμβάνει ιδιωτικά έργα. Το 1977 απέσπασε το Α`βραβείο στον διαγωνισμό για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ενώ το 1990 η πρότασή του στον διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης βραβεύτηκε με έπαινο. Το 1996, ο Κυριάκος Κρόκος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην VΙ ΒΙENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εκθέτοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα έργα του. Τον  Ιούνιο του 1998, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του πλούσιο αρχιτεκτονικό, αλλά και ζωγραφικό έργο.

 ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση διατρέχει επιλεκτικά όλο αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό έργο του Κ. Κρόκου. Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, καθώς και φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα, παρουσιάζεται και η ζωγραφική μέσω της οποίας ο Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ορισμένα – εναπομείναντα – από τα στοιχεία (σοβάς, ξύλο και τσιμέντο) που χρησιμοποίησε ο ίδιος για να παρουσιάσει την υλικότητα του έργου του όταν έλαβε μέρος εκπροσωπώντας την επίσημη ελληνική συμμετοχή, στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996.  Στην ενότητα της αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται συνολικά 20 κτήρια και μελέτες, ενώ η ενότητα των ζωγραφικών έργων καλύπτει τη χρονική περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του `60 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του `90.

Στον εκθεσιακό χώρο προβάλλεται το βίντεο με τίτλο «Κυριάκος Κρόκος – αρχιτέκτων και ζωγράφος», το οποίο αποτελεί μια σύνθεση των διαθέσιμων εικόνων και ήχων για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου από τον σκηνοθέτη Γιάννη Τριτσιμπίδα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η σύζυγος του αρχιτέκτονα, Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Λίλη Πεζανού.

 Την έκθεση συνοδεύει ομώνυμη μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Κυριάκου Κρόκου, που επιχειρεί για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του συνολικού έργου του σημαντικού Έλληνα αρχιτέκτονα

Την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού έργου του Κρόκου πλαισιώνουν τρία κείμενα για την αρχιτεκτονική από τους Ανδρέα Γιακουμακάτο, Ηλία Κωνσταντόπουλo και Wilfried Wang, δύο για τη ζωγραφική από τους Αλέκο Λεβίδη και Θανάση Μουτσόπουλο, μία μαρτυρία των Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα και ένα περιγραφικό χρονολόγιο από την Λέτη Αρβανίτη Κρόκου.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, 210 -3453111.

 Ώρες λειτουργίας Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή, Σάββατο 10:00 – 22:00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά.


 


RELATED ARTICLES