Συμμετέχουν οι ομάδες: 3 in a box, designpark, domoaggregato, Ε.Δ.Ω., G, k2 design, π6, Sereal Designers, Some Τhink Creative Group, this is amateur, this heart is a pipebomb.

Τι είδους χώρα θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2022; Θα επηρεάσει η κρίση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας; Πως θα αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και πως θα αντιλαμβάνονται την Ελλάδα φίλοι, σύμμαχοι, παρατηρητές και ανταγωνιστές στο εξωτερικό το 2022; Πως μπορούμε από την πλευρά μας να επηρεάσουμε τον τρόπο που μας βλέπουν; Μέσα στο αφηγηματικό πλαίσιο «Ελλάδα 2022» τα δημιουργικά γραφεία παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή του μέλλοντος μας. Στο Design Walk 2012 τίποτα δεν μένει στο απυρόβλητο. Οι designers ασκούν κριτική στο σήμερα, προτείνοντας ένα διαφορετικό μέλλον, φιλόδοξο, έξυπνο, αισιόδοξο, εξωστρεφές και με χιούμορ. «Το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Το ζήτημα είναι καθαρά υπαρξιακό. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον αν πρώτα δεν το φανταστούμε».

Το Design Walk, το πρωτότυπο διετές φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη οπτική επικοινωνία και το ελληνικό graphic design, επιστρέφει στις 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου 2012 με την καθιερωμένη βόλτα του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 11 creative studios ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και πηγαίνουν αντίθετα στο αρνητικό ρεύμα της εποχής παρουσιάζοντας τη δική τους δημιουργική και ανατρεπτική πρόταση για την Ελλάδα του 2022.

3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2012
Παρασκευή 18:00–22:00
Σάββατο & Κυριακή 12:00–19:00
www.designwalk.gr

Διοργάνωση: «Design Walk» Πολιτιστική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (www.designwalk.gr)
Αφηγηματικό πλαίσιο: Σόλων Σασσών (www.solonsasson.com)
Επικοινωνία: Ολυμπία Αϊβάζη (6978 441007) / Μιχάλης Γεωργίου (210 3223636) / Ρένα Χρυσικοπούλου (210 3216050) / [email protected]

Λίγα λόγια για το Design Walk
Το Design Walk είναι μια πολιτιστική και εκπαιδευτική βόλτα στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας,
μια δημιουργική εμπειρία, ένα όχημα προβολής του σύγχρονου Ελληνικού design. Διοργανώθηκε για πρώτη
φορά το 2007 στη γειτονιά του Ψυρρή, μια περιοχή με έντονες αντιθέσεις και μοναδική γεωγραφική θέση, στην
οποία είχε συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων designer και δημιουργικών γραφείων. Η ιδιαίτερη
αυτή συγκυρία έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία του Design Walk: κάθε δύο χρόνια, στις αρχές Φεβρουαρίου
και για τρεις ημέρες, τα δημιουργικά γραφεία με έδρα την περιοχή του Ψυρρή ανοίγουν τις πόρτες τους στο
κοινό για να παρουσιάσουν αυτόνομες εκθέσεις με έργα σχεδιασμένα αποκλειστικά για τη διοργάνωση αυτή.
Περισσότερες πληροφορίες www.designwalk.gr

Οι Εκθέσεις

3 IN A BOX – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα προϊόντα εθνικής/γεωπολιτικής εξωστρέφειας συνεισφέρουν πια στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν απ’ τις δυναµικές εξαγωγές 112 δις ευρώ ετησίως. Το σχέδιο Helios, το σχέδιο Franchising (in Atlantic Ocean) Aegean Islands και το πρόγραµµα Υ.Κ.Υ. (Υποθαλάσσιων Κοιτασµάτων Υδρογονανθράκων) ζωογονούν και τονώνουν την εθνική οικονοµία. Οι Γερµανοί, επωφεληµένοι από τα ελληνικά φωτοβολταϊκά, επιστρέφουν – σε µία κίνηση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – τις κατοχικές αποζηµιώσεις. Το 2022 στις διεθνείς αγορές οι χρηµατιστές φοράνε eau de parfum “Αθηναϊκής Συµµαχίας”.

Βύσσης 1 & Αιόλου, T: 210 3316123, www.3inabox.gr

DESIGNPARK – ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το “κατ’ εικόνα και καθ’ οµοίωσιν” ήταν ούτως ή άλλως από καταβολής θρησκείας, γενετικός φουτουρισµός. Το 2022 ξανατίθεται η εσωτερική αγωνία: Ανάγκη, πίστη ή επανεφεύρεση του µέσα Θεού; “Εγώ Ειµί Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλην εµού” φαντάζει πια σαν παλίµψηστο θεϊκών εαυτών που συνθέτουν µέσω της πολλαπλότητάς τους τον Έναν, όλοι οι πιστοί “εις σάρκαν µία”. Ποιος όµως θα είναι Αυτός; Και πόσοι οι ένθεοι desperados του Ενός; Ο Θεός φαντάστηκε ποτέ το νόηµα της θρησκείας; Είναι ο Θεός η πιο µεγαλειώδης ενωτική ιδεοληψία ηλικίας 2.022 ετών;

Κτενά 1, T: 210 3317947, www.designpark.gr

DOMOAGGREGATO – ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

“omg!!! lfmao!!! wtf!!!! Οι γνώριµες τηλεπερσόνες στη µητρική τους γλώσσα. Η αιώνια µετεφηβική µεγαλοστοµία του συστηµικού Ποµπού. O Γκι Ντεµπόρ λάµπει µε νέον µατζέντα φωτοστέφανο µέσα απ’ τις πολλαπλές αναγνώσεις του ν-ινφοµανιακού συρµού. Οι προσοµοιωτές ευχαρίστησης τεχνητό βούτυρο σε ψηφιακό παντεσπάνι. Το µήνυµα µεγεθύνει την κβαντική του υπερδύναµη στον παγκόσµιο επιταχυντή παρανοΐων. Ή µήπως όχι; Ο παρωχηµένος ευδαιµονισµός µπορεί και να οδηγήσει σε νέες διαδροµές στωϊκών ενδοσκοπήσεων. To (τηλε)κοντρόλ της ευτυχίας είναι ένα χέρι µπροστά.

Αγαθάρχου 9, T: 694 7787961, www.behance.net/domoaggregato

Ε.∆.Ω. – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιδανικά, το 2022 ο Κηφισός και ο Ιλισσός θα έχουν καταπιεί την άναρχη ρυµοτοµία και η ερυθρελάτη θα κάνει ροµαντική σκιά στα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας. Αν όµως το περιβάλλον αφορά µόνο κάποιους ροµαντικούς εναλλακτικούς, πως επαναπροσδιορίζεται η αρχέγονη δύναµη της φύσης; Μήπως η κυριαρχική µανία είναι ρανίδα στον ωκεανό; Μήπως το φυσικό ένστικτο επιστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισµό στο υγρό, προεµβρυϊκό στάδιο, απορροφώντας τον στην Κοίλη Γη ή ξαναγεννιώντας τον, διαπλανητικά πιο σοφό, σε ένα Bigger Bang;

Προφήτου Δανιήλ 18, T: 210 6124994, www.e-d-w.gr

G – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε αντίστιξη µε την ελυτική ρήση “Eάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα στο τέλος σου µένουν µια ελιά, ένα αµπέλι και ένα καράβι”, ο τουρίστας φαντασιώνεται µεµοραµπίλια µε αττικό φως, Παρθενώνα, απέραντες παραλίες, διονυσιακές νύχτες και ό,τι ανέλπιστα νεωτερικό του προσφέρεται. Το τρισδιάστατο αναµνηστικό που παίρνει µαζί του είναι αποκαλυπτικό. Είναι το πρώτο που αποδίδει τα Αιώνια ∆ίπολα αυτής της χώρας σε ζεύγη του Τότε/Τώρα, Ιδανικό/Ρεαλιστικό, Αρχαίο/Σύγχρονο, Παραδοσιακό/Τεχνοκρατικό. Tα προφητικά λόγια καλύπτουν σε ένα ηχητικό logo-µάσκα την ένδοξη πόλη: «Ο τουρισµός είναι η πιο ισχυρή βιοµηχανία της Ελλάδας» και ένα διττής οπτικής «προϊόν» αποτυπώνει το µέλλον.

Μιαούλη 6, T: 210 3223636, www.georgiougavrilakis.com

K2 DESIGN – ΠΑΙΔΕΙΑ

Στην πρώτη δηµοτικού “Μαθήµατα Ευγονικής Αθανασίας για 6χρονα”. Στη δεύτερη δηµοτικού “Η γλυκιά κατάρα της αιωνιότητας – Μαθήµατα ∆ιαχείρησης Άπειρου Χρόνου” Στο µέλλον υπάρχει µόνο άπειρο µέλλον. Η παιδεία – δια βίου µάθηση οφείλει να πάρει θέση ως µοναδικό εφόδιο – “κτήµα ες αεί”. Το διαβατήριο της πνευµατικής αιωνιότητας κρίνεται απαραίτητο, ώστε οι επόµενες γενιές να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όλα τα βασίλεια της γνώσης. Η παιδεία είναι ή δεν είναι η αµβροσία των αθανάτων; Και η ψυχή µε τι άλλο τρέφεται; Η απάντηση στο επανασχεδιαµένο αλφαβητάρι του µέλλοντος.

Βερανζέρου 34, T: 210 522 3000, www.k2design.gr

Π6 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡOΤΥΠΑ

Οι θέσεις των ιστορικών διίστανται. H επίσηµη εκδοχή των Αντικρατικών, θέλει την 25η Μαρτίου 2022, ηµέρα εορτασµού της 201ης επετείου της ένδοξης απελευθέρωσης από τους Τούρκους, στο Θωρηκτό Αβέρωφ, να συνδέεται µε την εξαφάνιση των τότε κοινωνικών προτύπων από µία Οµάδα Ρεφορµικών Προβοκατόρων και την “υποχρεωτική προφυλάκισή” τους σε ένα νησί-πλατώ. Σε µια στιγµή, όλα τα πρότυπα που κυριαρχούσαν στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας εξαφανίζονται, φήµες ισχυρίζονται στην µακρινή ατόλη του Lost. Στο εργαστήριο των ιστορικών θαυµάτων, ήδη εκκολάπτονται οι νέες γενιές ηγετών.

Μελανθίου 8, T: 210 3216050, www.pi6.gr

SEREAL DESIGNERS – ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

∆έκα χρόνια µετά, τα κατευθυνόµενα ανθελληνικά τζάκια έχουν εξαλειφθεί από µία αναδυόµενη αστική τάξη τεχνοκρατών/διανοούµενων. Με αίτηµα την πραγµατοποίηση της Πλατωνικής Πολιτείας σε νέα ανταγωνιστικά πλαίσια, η διακυβέρνηση χτίζεται πάνω σε παρελθοντικά πρότυπα για να δοµήσει ένα φαντασιακά πλούσιο µέλλον. Οι απολιτίκ, οι τυχοδιώκτες, οι ατάλαντοι, οι φιλάργυροι και οι υλιστές έχουν εξοριστεί όλοι ως αντεθνικοί πολιτικοί κρατούµενοι σε Φυλακές Υψίστης Λήθης.

Μιαούλη 19, T: 210 3215102, www.sereal.net

SOME THINK CREATIVE GROUP – TΕΧΝΟΛΟΓIΑ

Πόσο ακόμα θα αναζητάμε το μέλλον μας σε δια-γαλαξιακούς καμβάδες και αστρικούς προτζέκτορες; Η ανα-
ζήτηση του Τεχνολογικού Δισκοπότηρου μπορεί επιτέλους να παύσει, αρκεί απλά να κοιτάξουμε «Beyond the Valley».
Η σύγκλιση αστικού/αγροτικού χώρου μέσω του διαδικτύου πρόκειται να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία
του μέλλοντος, αναδεικνύοντας νέους πρωταγωνιστές. Ο Παρασκευάς, η κα. Κική και πολλοί άλλοι, είναι
απλά τα avatars της νεοελληνικής κουλτούρας του μέλλοντος: ανακάλυψε την ιστορία τους και αφέσου στο
απρόβλεπτο!

3ης Σεπτεμβρίου 25, T: 210 5240 940, www.somethink.gr

ΤHIS IS AMATEUR – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜOΣ

Έχεις έναν ερυθρόµορφο αµφορέα µε αυλητρίδες να σου δώσω µια second hand χρυσή πόρπη; Η προοµηρική οικονοµία του 860 π.Χ. είναι εδώ. DIY online πωλήσεις, οι ψηφιακοί ανταλλακτικοί εµπορικοί δρόµοι είναι οι νέοι δρόµοι του vintage µεταξιού. Το 2022 “ο θάνατος του µετακαπιταλιστικού εµποράκου” είναι γεγονός, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν µετατραπεί σε υπερχειλισµένες αποθήκες stock αγαθών. Το εµπόριο έχει συρρικνωθεί και τα βασικά παράγονται σε µπαλκόνια-θερµοκήπια, σε ατελιέ-κοινόβια, σε αποθήκες-κολλεκτίβες. To τέλος του advanced marketing, χωρίς ρετούς, product styling και στοχευµένο καταναλωτικό κενό.

Πρωτογένους 6, T: 210 3239136, www.thisisamateur.com

ΤHIS HEART IS A PIPEBOMB – ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑ

Ένα αλλοιώτικο down town που δεν αποπνέει πια το ανοίκειο άρωµα από φόβο, ζόφο και εξωτικά µπαχάρια, σε συνδυασµό µε εκείνο το πολιτισµικά καθυστερηµένο παιχνίδι “διαφορετικών” φυλών. Ποιος θα αναλάβει την ελληνική renaissance ονείρων “made in Bangladesh”; 3 ιστορίες µέσα απο 9 προσωπογραφίες. Τότε, τώρα και σε µια δεκαετία απ’ την ηλεκτρονική εκπνοή του κειµένου. Βλέµµατα που ζητάνε την αλλαγή στο περίεργο/awkward βλέµµα του “άλλου” πίσω απ’ το προστατευµένο παρµπρίζ, πρόσωπα που θέλουν να αποτινάξουν την ταυτότητα του “φορέα δηµόσιου κινδύνου”. Με πλακάτ στα χέρια, ανεστραµµένα κάτοπτρα του “ξένου” που κρύβουµε µέσα µας.

Προφήτου Δανιήλ 18, Τ: 210 6124994, www.thisheartisapipebomb.blogspot.com

Παράπλευρες Ενέργειες

ΕΚΘΕΣΗ, KΟΛΛΕΓΙΟ ΒΑΚΑΛΟ ΑRT & DESIGN – ABOUT:

concept : design : inter/national
10 χρόνια Master of Arts Βακαλό
Σε πείσµα των καιρών, κόντρα στην κοινοτοπία του δυσοίωνου, το µέλλον θα είναι αποτέλεσµα µεθοδικού σχεδιασµού (design), βασισµένου σε εµπνευσµένες και εφαρµόσιµες ιδέες (concept), φέρνοντας σε δηµιουργική επαφή το ιδιωτικό και το δηµόσιο, το τοπικό και το παγκόσµιο (inter/national). Παρουσίαση 25 επιλεγµένων έργων.

Μιαούλη 18, T: 210 3314480, www.about-art.gr, www.vakalo.gr


ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ [GREEK FILM ARCHIVE]

Ένας ανοιχτός, δηµιουργικός διάλογος 11 short films-documentaries µε τα 11 creative studios, σε µία επίκαιρη εθνική αφήγηση του παρόντος, µε παράλληλη τοποθέτηση στις πιθανές προοπτικές. Από την οµάδα “The Prism GR2011” και τον φακό 14 φωτορεπόρτερ-multimedia αφηγητών, που κατέγραψαν, σε διάστηµα 16 εβδοµάδων, την Ελλάδα του 2010–2011. Είσοδος ελεύθερη.

Πρόγραµµα Προβολών: Media Wars, Yinka, Από µακριά, Πεδίο µάχης, Aναστενάρηδες, Αγρύπνια, Μαρία, Τα γράµµατα στον τοίχο, Ολική παραχώρηση, Μια φορά και έναν καιρό, Λόκαλ: καβαλάρηδες στην καταιγίδα
∆ιάρκειες ταινιών: 6΄–12΄

Hµέρες / ώρες εναλασσόµενων Προβολών:
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, 17:00–19:00

Είσοδος ελεύθερη
Tαινιοθήκη της Ελλάδoς, Iερά Οδός 48, Τ: 210 3609695, www.theprism.tv

DESIGN WALK MEETING POINT – ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ [TRANSISTOR] CAFE-BISTROTHEQUE

Στο µπαρ “Τρανζίστορ” απολαύστε απ’ το πρωί καφέδες, λουκούµια, τορτίγιες, µωσαϊκά σε συνδυασµό µε εκπλήξεις, αντεγκλήσεις, αντιρρήσεις, παράλληλους µονολόγους, ιδεολογικές κόντρες και φορµαλιστικές υπερβολές. Το βράδυ, cocktails, βιολογικά κρασιά, long drinks για όσους έχουν µείνει απ’ το πρωΐ.

Πρωτογένους 10, T: 210 3228658, [email protected]

“SUNSUNDAY NIGHT IS RIGHT” PARTY – SIX D.O.G.S

Στο SIX D.O.G.S, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, οι Thodoris (from amateurboyz) & Oh Yeah, δίνουν ένα “SunSunday night is right” closing party, στις 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Είσοδος ελεύθερη
Αβραμιώτου 6–8, T: 210 3210510, www.sixdogs.gr

RELATED ARTICLES