Κυκλοφόρησε ο νέος τόμος (43/2012) της ετήσιας επιθεώρησης Θέματα Χώρου+Τεχνών. Στον τόμο περιλαμβάνονται:
• Ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής με την παρουσίαση έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
• Αφιέρωμα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική των Βορείων χωρών (Δανία-Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία), με επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.
• Το τμήμα των εικαστικών τεχνών με την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και άλλων καλλιτεχνικών γεγονότων.

Ο τόμος αρχίζει με την παρουσίαση πρόσφατων έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όπως το Oριζόντιο σπίτι των SPARCH, Eξοχική κατοικία στη Μονεμβασιά των Μ. Αγγελίδη, Λ. Γαλατά και Π. Παπαδάκη, Δύο κατοικίες στην Άνοιξη Αττικής και εξοχική κατοικία στην Πάρο των REACT, Κατοικία στην Εκάλη του γραφείου Ποτηρόπουλος Δ+Λ αρχιτέκτονες, Κατοικία στην Εκάλη και κατοικία στην Άνδρο των KLAB, Κατοικία σε οικόπεδο με διατηρητέο κτίριο στην Κηφισιά του Ν. Σμυρλή, Κατοικίες PINGI+II στην Αντίπαρο και εξοχική κατοικία στην Άνδρο της Κ. Τσιγαρίδα, Τριώροφο κτίριο δύο κατοικιών στο Ψυχικό και δύο βιοκλιματικές κατοικίες στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας των Σ. Καρακώστα και Μ. Πομόνη, Διώροφη κατοικία στον Διόνυσο των Γ. και Α. Βοζάνη, Κατοικία στου Φιλοπάππου της Ε. Ζερβουδάκη, Κατοικία στην Κάρυστο των Σ. Ξενόπουλου και Ε. Χατζηνικολάου, Κατοικία στο Χαλάνδρι των ΜΟΒ, Δυο κατοικίες στο Σκουτάρι της Μάνης του Κ. Βαρδάκου, Κατοικίες διακοπών, Πύργος Καλλίστης στη Θήρα των PALIMPSEST, Προσθήκη ορόφου σε κατοικία στη Φιλοθέη των Ι. Ρήγου και Ε. Τσιριγώτη, Μονοκατοικία στη Νέα Μάκρη και μονοκατοικία στο Πόρτο Ράφτη των Γ. Αποστολάκου και Γ. Παυλίδου-Αποστολάκου, Μονοκατοικία στην Κυπαρισσία της Λ. Μάντζιου, Πολυκατοικία στην Αγία Φύλα, Λεμεσός του Μ. Μαρίνου, Κατάστημα κοσμημάτων των Γ. Σκούρτη και Ε. Σταυροπούλου, και Grand Holiday των ΑΜΚ. Το τμήμα αυτό τελειώνει με το άρθρο της Α. Κατσάκου «Η ‘μεταμόρφωση’ της Ζυρίχης. Συλλογική κατοικία και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί».
 
Το δεύτερο τμήμα του περιοδικού είναι ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική των Βορείων χωρών: Δανία-Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία, με επιμέλεια του Α. Γιακουμακάτου που έχει υπογράψει και το εισαγωγικό άρθρο του αφιερώματος.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, στις όλο και πιο ευημερούσες Βόρειες χώρες και παρά το διαρκώς επαπειλούμενο τέλος του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, η αρχιτεκτονική είναι μια συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική κατάκτηση. Στην υπόληψη και την ακμή της αρχιτεκτονικής δεν συμβάλλει μόνο η ποιότητα της κοινωνίας των πολιτών και η συλλογική αποδοχή κοινών κανόνων διαχείρισης του χώρου, αλλά και ‘εσωτερικοί’ παράγοντες· η εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι ένα συχνότατο φαινόμενο καταρχάς για τα δημόσια έργα, τα περιοδικά αρχιτεκτονικής διατηρούν άριστο επίπεδο, τα μουσεία αρχιτεκτονικής αποτελούν ζωντανή πραγματικότητα για όλες τις χώρες της περιοχής».
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται σημαντικά αρχιτεκτονικά γραφεία των χωρών αυτών με αξιόλογα έργα, όπως Συγκρότημα κατοικιών 8, Κοπεγχάγη των BIG-BJARKE INGELS GROUP, Κατοικία στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, Μουσείο Τέχνης Kalmar και Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Malmö στη Σουηδία των Tham & Videgård, Γυάλινο σπίτι, Träslövsläge, Σουηδία των Unit Arkitektur AB, Έπαυλη Vetro, Kirkkonummi, Φινλανδία των P. Helin και M. Helineva, Ναυτικό κέντρο νέων, Κοπεγχάγη των PLOT = BIG + JDS, Φοιτητική εστία Tietgen, Κοπεγχάγη και Βασιλικό Θέατρο, Κοπεγχάγη των Lundgaard & Tranberg, Ξενοδοχείο Juvet των Jensen & Skodvin, Κτίριο γραφείων Kuggen, Lindholmsplatsen, Göteborg, Σουηδία και πολυκατάστημα K:fem, Vällingby, Στοκχόλμη των Wingårdh Arkitektkontor AB, «Τυποποιημένο» γραφείο, Tapiola, Espoo, Φινλανδία των P. Helin και P. Verhe, Επιστημονικό κέντρο Svalbard, Νορβηγία των Jarmund/Vigsnæs, Η νέα βιβλιοθήκη στο Turku, Φινλανδία των JKMM, Ναυτικό κέντρο Vellamo, Kotka των Lahdelma & Mahlamäki, Θαλάσσια λουτρά στο Kastrup, Δανία των White Arkitekter, Περίπτερο της Δανίας στην Expo της Σανγκάης, 2010, των BIG, και τέλος, Πολιτιστικό κέντρο Bærum, Sandvika, Νορβηγία και η Εθνική Όπερα της Νορβηγίας των Snøhetta.
 
Στο τελευταίο τμήμα του περιοδικού (εικαστικές τέχνες) παρουσιάζονται οι εκθέσεις: «Διοχάντη. Ελευσίνα 2010», «Γιάννης Σπυρόπουλος», «Ανεύρετοι νήσοι», «Γιάννης Κουνέλλης», «Μανώλης Μπαμπούσης. Σκελετοί», «Στέλλα Μπακατσή. Μέσα από τον φακό 2003-2009», «Ό,τι ή κάτι για το καλλιτεχνικό βιβλίο», «Άρις Γεωργίου. Βαθμηδόν» και, τέλος, «Τα ξεχασμένα σπίτια» του Κ. Κουρεμένου.
Archisearch - ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ+ΤΕΧΝΩΝ 43/2012ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ+ΤΕΧΝΩΝ 43/2012
Archisearch - ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ+ΤΕΧΝΩΝ 43/2012ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ+ΤΕΧΝΩΝ 43/2012
Archisearch - ΔΙΟΧΑΝΤΗ. ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2010  |  DIOHANDI. ELEFSINA 2010ΔΙΟΧΑΝΤΗ. ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2010 | DIOHANDI. ELEFSINA 2010
Archisearch - Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ | NORWEGIAN NATIONAL OPERA ΑΡΧΙΤΕΚΟΤΝΕΣ | ARCHITECTS: SNOHETTAΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ | NORWEGIAN NATIONAL OPERA ΑΡΧΙΤΕΚΟΤΝΕΣ | ARCHITECTS: SNOHETTA
Archisearch - ΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΣΠΙΤΙ | THE HORIZONTAL HOUSE SPARCH ARCHITECTSΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΣΠΙΤΙ | THE HORIZONTAL HOUSE SPARCH ARCHITECTS

RELATED ARTICLES