Βασίλης Μπογάκος. Αρχιτεκτονική | Παναγιώτης Τσακόπουλος

Το Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Παναγιώτη Τσακόπουλου το οποίο ανιχνεύει και παρουσιάζει το έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα Βασίλη Μπογάκου. Η μονογραφία κυκλοφορεί σε μια δίγλωσση έκδοση επιμελημένη από την Ιωάννα Κωστίκα από τις εκδόσεις Ποταμός


.Ο Βασίλης Μπογάκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα (1932) και αποφοίτησε από το Α ´ Γυμνάσιο της πόλεως (1950). Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (1951-56). Από το 1956 μέχρι το 1958 συμμετείχε στην ομάδα αρχιτεκτόνων του Υπουργείου Οικισμού για την ανοικοδόμηση της Σαντορίνης, με τους αρχιτέκτονες Κ. Δεκαβάλλα, Β. Γρηγοριάδη, Σ. Κονταράτο και Ν. Σαπουντζή. Διετέλεσε επί διετία επιμελητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ υπό τον καθηγητή Κ. Κιτσίκη. Από το 1958 διατήρησε αρχιτεκτονικό γραφείο μέχρι το 2011. Εκτός από το κύριο αρχιτεκτονικό έργο ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό άλλων αντικειμένων όπως έπιπλα , χρηστικά αντικείμενα, εσωτερικές διακοσμήσεις κατοικιών, σκαφών αναψυχής , εσωτερικές διαρρυθμίσεις καταστημάτων τραπεζών, κ.ά.



Το όνομα του Βασίλη Μπογάκου έχει συνδεθεί με τη γενιά της μεταπολεμικής νεωτερικώτητας στην Ελλάδα και τους ιδεολογικούς, τεχνολογικούς και μορφολογικούς κώδικες του δυτικού μοντερνισμού. Η αρχιτεκτονική του ωστόσο χαρακτηρίζεται από αναζητήσεις και πειραματισμούς προς διαφορετικές κατευθύνσεις, από συγκλίσεις και αποκλίσεις από τον διεθνιστικό κανόνα. Δίπλα σε έργα, στα οποία οι δεθνιστικοί συντακτικοί κώδικες κυριαρχούν, συναντάμε μελέτες και υλοποιήσεις που επιλέγουν την υλικότητα του μπρουταλιστικού ύφους ή την ευαίσθητη ένταξη στο παραδοσιακό περιβάλλον ή αντίθετα, την τεχνολογική εκφραστικότητα και βέβαια μια γραφιστική εκδοχή της πλαστικότητας που δίνει στην επιφάνεια του τοίχου «τη δική της δόνηση–μέχρι το σημείο να ανταγωνιστεί την ίδια την αρχιτεκτονική γραφή».


 

Το βιβλίο Βασίλης Μπογάκος. Αρχιτεκτονική στοχεύει στην επανατοποθέτηση του αρχιτέκτονα στην ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή και με τη δίγλωσση έκδοση του φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το έργο του και σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. Το εισαγωγικό κείμενο γράφτηκε από τον François Loyer, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός του βιβλίου είναι της Ιωάννας Κωστίκα | finedesign. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ και είναι παραγωγή της Reflections Architects’ Files.


Η φωτογράφιση του βιβλίου έγινε από το φωτογράφο Κωνσταντίνο Καζολέα.


για το συγγραφέα –O Παναγιώτης Τσακόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1957. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (1981) και στην Ecole d’Architecture de Paris-La Villette (1985). Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre (1986) και το ερευνητικό του έργο έχουν ως αντικείμενο την Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας του 19ου αιώνα. Μέλος από το 2002 του Γραφείου αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού  Ark-sign στην Αθήνα. Από το 2007 η έρευνά του εστιάζει στην Ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ελληνικές Κατασκευές (2007-).


B. ΜΠΟΓΑΚΟΣ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, 1971
Β. ΜΠΟΓΑΚΟΣ, Σ. ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ, Ν. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ, Π. ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ,

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,

1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, 1961-62
ΜΠΟΓΑΚΟΣ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗΣ, ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΔ. ΣΤΡ. ΚΑΛΛΑΡΗ, Π. ΨΥΧΙΚΟ, 1972
ΜΠΟΓΑΚΟΣ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗΣ, ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΔ. ΤΖΑΒΕΛΛΑ 4, ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ, 1968
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΓΑΚΟΣ, ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1961
B. ΜΠΟΓΑΚΟΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ KONTOKALI PALACE HOTEL, ΚΕΡΚΥΡΑ, 1968-72,

RELATED ARTICLES