ReMap3 ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ - ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:00-22:00

To ReMap3 ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου (17:00) με ένα πυκνό πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων ανοικτό για το κοινό. Η φετινή διοργάνωση –τρίτη στην ιστορία του θεσμού- ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα της, καθώς γίνεται σημείο συνάντησης για περισσότερους από 250 καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο, αλλά και για την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα του Κεραμεικού -Μεταξουργείου, οι οποίοι συμμετέχουν στα 30 ανεξάρτητα projects, και στις 25 εκθέσεις από Ελληνικές και ξένες διακεκριμένες γκαλερί .

Χαρακτηριστικό και του φετινού προγράμματος είναι η παρουσία πολλών νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο αλλά και φορέων που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει την μέχρι τώρα δυναμική του ReMap που έχει πλέον καθιερωθεί ως μια πλατφόρμα ανάδειξης αξιόλογων νέων καλλιτεχνών και φορέων στην διεθνή σκηνή της σύγxρονης τέχνης.

Οι 50 και πλέον εκθέσεις που φιλοξενούνται στο ReMap3 προτείνουν στους επισκέπτες μια διαφορετική περιήγηση στη γειτονιά του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, η οποία εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πολιτιστική γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνυπάρχουν η νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Kunsthalle Athena, οι γκαλερί The Breeder και Ρεβέκκα Καμχή, o Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS Contemporary Visual Culture (ATOPOS CVC), το Ε.Δ.Ω, οι Frown Tails, το XYZ Outlet, αλλά και μεγάλος αριθμός θεατρικών σκηνών όπως η νέα πειραματική σκηνή Συνεργείο, αλλά και το διεθνώς καταξιωμένο Θέατρο Άττις που βρίσκεται στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι αυτοί οι φορείς συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ReMap3 και συνυπάρχουν για τις 6 εβδομάδες της διάρκειάς του, με τις υπόλοιπες εκθέσεις του ReMap3 που στεγάζονται προσωρινά σε αναξιοποίητους χώρους της γειτονιάς, διαφορετικούς από τους «κλασικούς» εκθεσιακούς χώρους των μουσείων, φουάρ, ή γκαλερί, όπως διαμερίσματα της δεκαετίας του 70, νεοκλασικά κτήρια, αυλές, κενά οικόπεδα ή και μπαλκόνια της περιοχής.

Παράλληλα με το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα, πλήθος performances, δημιουργικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της περιοχής, καθώς η «βόλτα» στο ReMap3 εξακτινώνεται απο την Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Ιερά οδό μέχρι το ινδικό εστιατόριο Noor στην οδό Δεληγιώργη και από την αρχή της οδό Ιάσονος (μετρό Μεταξουργείο) μέχρι την οδό Αγησιλάου. Οι δράσεις και τα performances ξεκινούν την ημέρα των εγκαινίων του ReMap3 (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 17:00-22:00) σε διαφορετικά σημεία της περιοχής.

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου (18:00-2:00) εγκαινιάζεται το “Ντέρτι Humanism – το κινηματογραφικό παράρτημα”, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, σε όλους τους διαθέσιμους χώρους προβολής της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48).

Με μια μάλλον παρεκκλίνουσα προσέγγιση στο θέμα της ταυτότητας, το Ντέρτι Humanism επιχειρεί να πλησιάσει το, διαρκώς επείγον, θέμα της συνύπαρξης. Με την ελπίδα να διευρύνει περαιτέρω τη σχετική συζήτηση, το, Ντέρτι Humanism – το κινηματογραφικό παράρτημα, είναι η σύντομη εμπειρία του Ντέρτι Humanism στην περιοχή του κινηματογραφικού φαντασιακού. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μέσα από τον ίδιο τον χαρακτήρα, την ιστορία και την συλλογή της, γίνεται η κατάλληλη πλατφόρμα για αυτού του είδους το εγχείρημα, και συνεργάζεται με την επιμελήτρια του Ντέρτι Humanism, Νάντια Αργυροπούλου για την υλοποίησή του. Φορείς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και ιδιώτες, έχουν συμβάλει σε αυτό το μικρό `κυνήγι θησαυρού`.
 

Ταινίες λιγότερο και περισσότερο παράδοξες, και από διάφορα χρονικά και ιστορικά/ καλλιτεχνικά περιβάλλοντα, όπως, Οι περιπέτειες του Βιλλάρ του Ζόζεφ Χέπ, η Μονή Δαφνίου (από τα πρώτα art film στην Ελλάδα) του Άγγελου Προκοπίου, Το Διάλειμμα του Ρενέ Κλαίρ, Το Πανηγύρι του Αι Γιώργη του Ιάκοβ Προταζάνοφ, η Αλληγορία του Κώστα Σφήκα, ο Μπαλαμός του Σταύρου Τορνέ, ο Ορέστης του Βασίλη Φωτόπουλου αλλά και ταινίες του Χρήστου Βακαλόπουλου, της Εύας Στεφανή, της Αντουανέτας Αγγελίδη, ντοκουμέντα για τον Εμπειρίκο, τον Γονατά κ.α. αλλά και γλυπτά-σπαράγματα από παλιές ταινίες, story borads και αρχεία κάθε είδους γύρω από κινηματογραφικές εμπειρίες στο cinematheatrestudio του ισογείου, θα δημιουργήσουν έναν άτλαντα απροσδόκητων σχέσεων, με άξονα το Ντέρτι Humanism. Η έκθεση στον μικρό εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης θα διαρκέσεις μέχρι τις 25/9.

Στην Πλατεία Αυδή, θα λειτουργεί ο κεντρικός χώρος πληροφοριών του ReMap3, στην αυλή μιας παλιάς κατοικίας. Ο υπαίθριος χώρος έχει σχεδιαστεί από το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο ANTONAS OFFICE, με την ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ και θα λειτουργεί επίσης ως «κύτταρο» εργασίας και μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα που επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει. Στον χώρο αυτό θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο internet και ένα προσωρινό βιβλιοπωλείο τέχνης, και όπως ισχύει για τις εκθέσεις του ReMap3, η είσοδος είναι ελεύθερη. Tα έπιπλα και ο εξοπλισμός του ReMap3 info point είναι ΙΚΕΑ.

To Σάββατο 1 Οκτωβρίου, τα Παιδικά Προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μετακομίζουν για μια μέρα στο Info Point του ReMap3 με δημιουργικές δράσεις για παιδιά 3-5, 6-9 και 10-12 ετών από τις 12.30 έως τις 16.00. Οι δημιουργικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν έχουν στόχο να γνωρίσουν στα παιδιά και στους γονείς μια γειτονιά που διαμορφώθηκε για να καλύψει τις ανάγκες κατοικίας και εργασίας που προέκυψαν την εποχή που η Αθήνα αναπτυσσόταν. Στην αυλή του σπιτιού μνήμες από τη ζωή της γειτονιάς θα ζωντανέψουν μέσα από εργαστήρια ζωγραφικής, κολλάζ, κουκλοθέατρο και αφηγήσεις. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 τα προγράμματα επιστρέφουν στο Μουσείο, στο νεοκλασικό κτήριο του Μεγάρου Σταθάτου.

To ReMap είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης ανοικτό για το κοινό, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου (ΚΜ) σε συντονισμό με την Μπιενάλε της Αθήνας.

Διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ReMapKM που ιδρύθηκε με αποκλειστικό στόχο την επιμέλεια, παραγωγή, δημιουργία και προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων, με έμφαση στην συνύπαρξη της Ελληνικής και της Διεθνούς τέχνης στο κέντρο της Αθήνας και αφετηρία την περιοχή του Κεραμεικού- Μεταξουργείου (ΚΜ).

Στόχος είναι η συνεισφορά στην δημιουργία μιας σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας, με την ενεργή συνδρομή της σύγχρονης τέχνης, όταν αυτή αναπτύσσεται μέσα στον ιστό της πόλης, καθιστώντας την προσιτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Το ReMap3 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Athens Every Week.

Στο πρόγραμμα του ReMap3 συμμετέχουν: Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα
Archisearch - REMAP 3REMAP 3

RELATED ARTICLES