Τζαμί και ισλαμικό κέντρο στα Τίρανα / BIG / Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός / 1ο βραβείο

Οι αρχιτέκτονες BIG, οι αρχιτέκτονες τοπίου Martha Schwartz Landscape, το γραφείο στατικών μελετών και κατασκευής  Buro Happold , οι Speirs & Major,οι Lutzenberger & Lutzenberger, και οι Global Cultural Asset Management είναι η νικήτρια ομάδα που θα κατασκευάσει ένα κέντρο πολιτισμού με έκταση 27.000μ2 στην Αλβανία που θα περιλαμβάνει ένα τζαμί, ένα ισλαμικό κέντρο και ένα μουσείο θρησκευτικής αρμονίας. 

Η πρόταση επιλέχθηκε μεταξύ πέντε αρχιτεκτονικών γραφείων: τους ισπανούς Andreas Perea Ortega Architects,τους γάλλους Architecture Studio (που ολοκλήρωσαν πρόσφατα το κτήριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα), τους Ολλανδούς SeARCH και το γραφείο της Zaha Hadid με έδρα στο Λονδίνο.

 Οι BIG μας εξηγούν την ιδέα τους:

Η Αλβανία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών μεγάλων θρησκειών: του Ορθόδοξου Χριστιανισμού,του Καθολικισμού και του Ισλάμ. Με την πρόσφατη ολοκλήρωση δύο νεών ναών, και οι τρείς θρησκείες έχουν πλέον απο έναν νέο τόπο λατρείας. Το κτηριακό συγκρότημα δεν θα αξιοποιηθεί μόνο απο την μουσουλμανική κοινότητα των Τιράνων και των γύρω περιοχών: θα εκπαιδεύσει το ευρύτερο κοινό για τις Ισλαμικές αξίες και θα λειτουργεί ώς ένας φάρος για την θρησκευτική ανοχή.

Πρόκεται για την σύνθεση  δύο βασικών παραμέτρων / περιοριορισμών του αγωνοθέτη: της απαίτησης για ένταξη στον υφιστάμενο αστικό ιστό των Τιράνων και τον προσανατολισμό του κυρίως τοίχου του τζαμιού προς την Μέκκα. Με την περιστροφή της οροφής του τζαμιού, οι BIG προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στο παραπάνω ζήτημα. Ταυτόχρονα δημιουγούνται τρεις πλατείες, η μεγαλύτερη εκ των  οποίων λειτουργεί ως μια υπαίθρια επέκταση του χώρου λατρείας του τζαμιού. Με αυτή την χειρονομία, ο τόπος λατρείας περιλαμβάνει αντί να αποκλείει, και οι πολίτες μπορούν να μοιραστούν την σκιά του δημόσιου χώρου που δημιουργείται ανάμεσα στα κτήρια.

Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση εσωτερικούΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση εσωτερικούΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση του εσωτερικού του τζαμιούΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση του εσωτερικού του τζαμιούΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση της δευτερεύουσας πλατείαςΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση της κύριας πλατείαςΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - συνθετικά διαγράμματαΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Archisearch - διάγραμμαΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Archisearch - διάγραμμα χαράξεωνΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΑΡΑΞΕΩΝ

The Mosque and Islamic Center of Tirana from BIG on Vimeo.

δείτε εδώ το video


RELATED ARTICLES