MUSEUM OF UNDERWATER ANTIQUITIES / HONORABLE MENTION (2η εξαγορά) / CHARRY C. BOUGADELLIS & ASSOCIATE ARCHITECTS S.A - GEORGES BATZIOS ARCHITECT

Ο αρχιτεκτονικός χώρος διαχωρίστηκε από το Viollet-le-Duc σε δύο στοιχεία: το αρνητικό στοιχείο, δηλαδή τον κενό χώρο, και το θετικό στοιχείο, δηλαδή τα κάθετα και οριζόντια γεωμετρικά στοιχεία που οριοθετούν ένα χώρο ( τοίχοι, πλάκες ). Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτά τα δύο στοιχεία, αυτός που καθορίζει την οντότητα του χώρου, είναι ο άνθρωπος. Με άλλα λόγια, ο αρχιτεκτονικός χώρος δεν υφίσταται χωρίς την παρουσία του ανθρώπου.
Η αλλαγή λειτουργίας του σιλό από βιομηχανικό κτίριο σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, παρουσιάζει ένα δυαδικό πρόβλημα. Από τη μια πρέπει να δημιουργήσουμε έναν αρχιτεκτονικό χώρο για τον άνθρωπο (λειτουργικότητα) και από την άλλη να αναδείξουμε τη βιομηχανική λειτουργία του κτιρίου στον ίδιο παρατηρητή(ανάδειξη). Οι αρχιτέκτονες του παρόντος συναντούν τους αρχαιολόγους του μέλλοντος. Ως αρχιτέκτονες πρέπει να αλλάξουμε την κλίμακα του κτιρίου από την μηχανή στον άνθρωπο χωρίς όμως να προδώσουμε τη μηχανή, γιατί ως αρχαιολόγοι οφείλουμε να την αναδείξουμε σε όλο της το μεγαλείο.
 
Η βαθιά τομή που επιχειρούμε κατά μήκος του κτιρίου επιφέρει τη βέλτιστη επίλυση αυτού του δυαδικού προβλήματος. Αναδεικνύει τη λειτουργία των σιλό, δίνοντάς τους, συγχρόνως, αρχιτεκτονική υπόσταση. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κεντρικού χώρου, που προσκαλεί τον επισκέπτη να φτάσει στην «καρδιά» της συγκεκριμένης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Atrium; Ρήγμα; Βυθός;. Η ερμηνεία επίκειται στο θεατή, στην ευαισθησία και στους φόβους του, στο υποσυνείδητο ή στη λογική. Οι επισκέπτες του μουσείου δημιουργούν τα δικά τους μηνύματα με ενεργητικό τρόπο.
 
Διαχωρίσαμε το βιομηχανικό πάρκο της δεύτερης φάσης σε δυο τμήματα.
Το πρώτο πάρκο είναι στραμμένο προς το λιμάνι, έχει μητροπολιτική ταυτότητα εφόσον απευθύνεται τόσο στα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τον Πειραιά κάθε χρόνο όσο και στους κάτοικους του λεκανοπεδίου. Η μορφή του είναι παράγωγη του κτιρίου των σιλό, ενώ οι ρωγμές εδώ έχουν σαν σκοπό να επαναφέρουν το πάρκο στην ιστορική του ακτογραμμή (Κονώνειο τείχος). Οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την ακτογραμμή αποσυντίθεται και γίνεται άλλοτε υποθαλάσσιο πάρκο και άλλοτε κεκλιμένη πλατεία, ιδανική για διαφορετικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το σιλό γίνεται έτσι ο πόλος του συγκεκριμένου κομματιού της πολιτιστικής ακτής του Πειραιά.
 
Το δεύτερο στη βόρεια πλευρά ανάμεσα στην ακτογραμμή και τη λεωφόρο Κέκρωπος έχει αστικό χαρακτήρα και απευθύνεται κυρίως στους κάτοικους των γύρω περιοχών. Μπροστά από την πόλη και διπλά στο μελλοντικό μουσείο Μετανάστευσης, το καινούργιο πάρκο δανείζεται στοιχεία από την αρχιτεκτονική και την πόλη που το περιβάλλει. Οργανώνεται με βάση το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα που υπάρχει ήδη σε αυτό το τμήμα του αστικού ιστού και παραπέμπει στην ιδέα της μετανάστευσης.





Archisearch - PILOTIPILOTI
Archisearch - ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ
Archisearch - ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ
Archisearch - ΕΚΘΕΣΗΕΚΘΕΣΗ
Archisearch - ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΟ ΠΑΡΚΟΙΠΠΟΔΑΜΕΙΟ ΠΑΡΚΟ
Archisearch - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Archisearch - ΒΥΘΟΣΒΥΘΟΣ
Archisearch - ΒΥΘΟΣΒΥΘΟΣ
Archisearch - ΕΙΣΟΔΟΣΕΙΣΟΔΟΣ
Archisearch - ΕΙΣΟΔΟΣΕΙΣΟΔΟΣ
Archisearch - ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ
Archisearch - ΚΑΤΟΨΕΙΣΚΑΤΟΨΕΙΣ
Archisearch - ΤΟΜΕΣΤΟΜΕΣ
Archisearch - CONCEPTCONCEPT

RELATED ARTICLES