Aires Mateus  designed a white sculpted building that serves as a Meeting Centre in Grândola, Portugal.

Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO

The context in its distances, alignments, proportions, define the mass. The program determines the project.

A meeting centre for large gatherings or small groups.

Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO

The ceiling, in its variations and geometry answers the program. A complete horizontal clearness outlines the space as a whole, which as atmosphere opposes to the weight of the vertical voids.

Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO

The support functions deepen the external and peripheral wall.

The final image is determined by the interaction of internal space and occupied façade.

Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO
Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic
MEETING CENTRE IN GRÂNDOLA © NELSON GARRIDO

Plans & Model:

Meeting Centre in Grândola, Centro de Convívio de Grândola, Aires Mateus, Portugal, 2016, white, sculpted, monolithic

SITE PLAN
DIAGRAM
GROUND FLOOR PLAN
ELEVATIONS
SECTIONS
CONSTRUCTION DETAIL

Facts & Credits:
Project title: Meeting Centre in Grândola / Centro de Convívio de Grândola
Client: Santa Casa da Misericórdia de Grândola
Location:  Grândola, Portugal    
Date of project:  2011 – 2012
Date of construction:  2012 – 2016
Surface/ Building area: 670 m²
Site area: 670 m²
Architects: Aires Mateus / Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus 
Project leader: Jorge P Silva
Collaborators: Marco Campolongo, Matteo Foresti, Előd Golicza
Engineering: Axial / Três Cês
Constructor: Manuel Mateus Frazão
Photo Credits: Nelson Garrido

If you enjoy Portuguese Architecture have a look at Casa Be by Spaceworkers !


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου