Στην πρώτη διαδικτυακή ομιλία, τo Ladies Wine and Design Athens συνεργάστηκε με το Archisearch.gr  προκειμένου να συζητηθεί ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού εν μέσω της νέας πραγματικότητας που έχει ξεσπάσει στη ζωή μας, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ιδεών Pandemic Architecture που διοργανώνεται από το Archisearch και την Design Ambassador.
– Διαβάστε παρακάτω την ανασκόπηση της συζήτησης από την Κωνσταντίνα Περιβολάρη
 
Ξεκινώντας με το καλωσόρισμα της Ιουλιέττας Καμπάση, υπεύθυνης του τμήματος Ladies Wine and Design Athens, τον λόγο έδωσε στην πρώτη ομιλήτρια Τίνα Μαρινάκη, Αρχιτέκτονα και Αρχισυντάκτρια του Archisearch.gr. Η Τίνα ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα, στατιστικά και μέτρα που ισχύουν σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του Covid-19 αναφέροντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι απομονώνονται μέσα στην κατοικία τους, ο ολικός χώρος συρρικνώνεται και η δυνατότητα του “Μένουμε Σπίτι” γίνεται η νέα συνθήκη ζωής.» Συνέχισε με μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά τις προσπάθειες βελτίωσης συνθηκών υγιεινής των πόλεων δίνοντας έμφαση στη μοντέρνα πολεοδομία με τον μεγάλο οραματιστή νέων λειτουργικών πόλεων Le Corbusier αλλά και στις μεταπολεμικές προτάσεις της Team Ten και των μεταβολιστών. Κλείνοντας την παρουσίασή της έθεσε κάποια ερωτήματα ως προς την αναζήτηση νέων τυπολογιών κατοίκησης, εργασίας, αναψυχής και τουρισμού προκειμένου να δώσει το λόγο στις υπόλοιπες ομιλήτριες.

ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ ΚΑΜΠΑΣΗ
 
ΤΙΝΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Η Λυδία Καλλιπολίτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε κάποιες σκέψεις ως προς την πυκνότητα των πόλεων, προτείνοντας τον σχεδιασμό πρωτοκόλλων κατοίκησης και τη δημιουργία κανόνων αξιοποίησης των χώρων. Έτσι οδηγήθηκε και στον προβληματισμό της αντίληψης αυτών των χώρων, θεωρώντας ότι οι νέες τεχνολογίες και η προβολή της ταυτότητάς μας, θα δημιουργήσει μια νέα χωρική αντίληψη σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως « η συνεκτικότητα του ιστού έχει εξαφανιστεί, είναι σε ένα background και υπάρχουν αιωρούμενοι χώροι, σπίτια, δωμάτια, κρεβατοκάμαρες από τα οποία όλοι επικοινωνούμε».

ΛΥΔΙΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ

Σε συνέχεια αυτών των σκέψεων, η Σοφία Βυζοβίτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισήμανε ότι η συνθήκη της πανδημίας πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τη συνθήκη της κλιματικής αλλαγής και ότι οι πόλεις πρέπει να θωρακιστούν σε επερχόμενες πολυδιάστατες καταστροφές. Εξέφρασε όμως και τον προβληματισμό της ως προς την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων η οποία οδηγεί σε μια πλήρη στεγανοποίηση του χώρου και στην παγίωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Εξαιτίας αυτού, θεωρεί σημαντικό να ξανασκεφτούμε την τοπικότητα της μικρής εμβέλειας, δηλαδή μαζί με το “Μένουμε Σπίτι” να σκεφτούμε και το “Μένουμε Γειτονιά” και πως μπορούν να επινοηθούν και υποστηριχθούν τρόποι συνύπαρξης στους δημόσιους χώρους.

ΣΟΦΙΑ ΒΥΖΟΒΙΤΗ
Ως προς το γεγονός ότι η πανδημία οξύνει τις κοινωνικές διαφορές, η Μάρθα Τσίγκαρη, συνεργάτης με το γραφείο Foster+partners στην ομάδα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές λύσεις για να εξισορροπηθεί αυτό το χάσμα, από τη δημιουργία μίας μάσκας μέχρι τη δημιουργία νέων δομών πόλεων και οτιδήποτε μεταξύ αυτών των ακραίων σε κλίμακα καταστάσεων. Τόνισε ότι το κύριο χαρακτηριστικό όλων των λύσεων πρέπει να είναι η προσαρμοστικότητα η οποία θα επιτευχθεί μέσω νέων υλικών και τεχνολογιών λέγοντας ότι «οι νέες τεχνολογίες μπορούν κάποια πράγματα που θεωρούμε αδύνατα να τα κάνουν δυνατά και παράλληλα μπορούν να εξελιχθούν για το ευρύτερο κοινό και να αποτελούν λύσεις αρκετά οικονομικές».
ΜΑΡΘΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ

Τις σκέψεις της εξέφρασε και η Μαριάνθη Τατάρη, Senior Architect/Associate Director στο UNStudio, η οποία συμφώνησε με το μεγάλο εύρος των λύσεων και τη σημαντική συμβολή της τεχνολογίας σε αυτές, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι  «οι προτάσεις που θα είναι πιο δυνατές είναι αυτές που θα βάζουν την ανθρώπινη φύση στο κέντρο, που σχεδιάζουν για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις αισθήσεις». Βέβαια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την σημαντικότητα της δουλειάς των σχεδιαστών αυτήν την περίοδο, η οποία είναι να σκεφτεί το επόμενο στάδιο και πάνω από όλα να βρει πρακτικές λύσεις.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΑΤΑΡΗ
 

Το κοινό που παρακολούθησε το πρώτο διαδικτυακό event της κοινότητας Ladies, Wine & Design Athens, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση μέσω ερωτήσεων, τις οποίες με περίσσια χαρά απάντησαν οι ομιλήτριες στο τέλος. Ύστερα από μια εποικοδομητική συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους, κοινωνικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο η καινοτομία, η προσαρμοστικότητα και η οικονομία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ανοίξει έναν διάλογο και να δημιουργήσει μία δεξαμενή σκέψης, αναζητώντας ιδέες για το μέλλον. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής μπορείτε να δείτε εδώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση εδώ.


RELATED ARTICLES