Knauf World_Sound matters VOL II
Όλα όσα συνέβησαν στο ετήσιο διαδικτυακό συνέδριο από την Knauf Ελλάδος και την Design Ambassador.

-κείμενο από τη Δανάη Μακρή

Ορισμένες φορές, αυτό που δε φαίνεται αποτελεί τον κρίσιμο καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία ενός έργου. Η ακουστική συνδέεται άμεσα με την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Είναι γνωστό ότι ένα καλά σχεδιασμένο κτίριο με την κατάλληλη ακουστική μπορεί να επηρεάσει προς το καλύτερο την ψυχική υγεία ενός ατόμου, το περιβάλλον και επομένως τη συνολική αίσθηση ευεξίας. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που η αρχιτεκτονική ακουστική και το design του ήχου σταδιακά λαμβάνουν ολοένα και περισσότερη προσοχή.

Στο δεύτερο event Sound Matters από την Knauf Greece και την Design Ambassador, αρχιτέκτονες, acoustical engineers και consultants αλλά και καταξιωμένα στελέχη της Knauf συζήτησαν για τον ήχο, το σχεδιασμό του, τα υλικά και τις νέες μεθόδους. Αυτοί ήταν η Μαρία Πολεμαρχάκη από την ΚNAUF Γυψοποιία, ο Maro Puljizevic από την Knauf Insulation, ο Νικόλας Τραβασάρος και ο Χρήστος Κουφίδης από τους Divercity Architects, oι Acoustical Engineers Γιώργος Χατζηγεωργίου και Χάρης Μωραϊτης, η Μαρία Παπαφίγγου από OOAK Architects, ο Gottfried Schubert acoustics consultant και η Βίλμα Αγραφιώτη από A2 Architects.

Η Μαρία Πολεμαρχάκη μίλησε για την έρευνα της Knauf στα διαπιστευμένα εργαστήρια της εταιρείας στη Γερμανία και στην Πολωνία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Το κίνητρο της Κnauf σήμερα είναι η επιτυχία των αρχιτεκτόνων αύριο».

Αναφέρθηκε στη σημασία των ακουστικών ιδιοτήτων των χώρων, τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον τελικό χρήστη, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για γραφεία, αίθουσες συσκέψεων, σχολεία, ή και ιδιωτικούς χώρους, ενώ εστίασε στην έντονη ζήτηση στην αγορά για καινοτόμες, ευέλικτες λύσεις στον κλάδο της ακουστικής, κάτι το οποίο παρέχει η Knauf.

Το λόγο πήρε ο Marco Puljizevic, ερευνητής στην Knauf Insulation.

Θέμα της ομιλίας του ήταν η ηχομόνωση στις εξωτερικές προσόψεις των κτιρίων, που πλέον αποτελεί κανόνα και για τα νέα κτίρια στην Ελλάδα.

Νέα υλικά καλύπτουν τις παραδοσιακές ανάγκες της μόνωσης, ωστόσο ορισμένα προσφέρουν καλύτερη συμπεριφορά ως προς τον ήχο. «Στον καθημερινό πολυάσχολο κόσμο, οι προσόψεις αποτελούν το χώρισμα μεταξύ των θορυβωδών εξωτερικών χώρων και της ηρεμίας των σπιτιών μας». Γι’ αυτό η κατανόηση του ακουστικού αποτυπώματος της τοποθεσίας του έργου είναι ένα ουσιαστικό βήμα στο σχεδιασμό της πρόσοψης. Τα μονωτικά στρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ηχομόνωσης της πρόσοψης, όπως συμπλήρωσε.

Οι πρώτοι αρχιτέκτονες που πήραν το λόγο στο δεύτερο Sound Matters ήταν ο Νικόλας Τραβασάρος και ο Χρήστος Κουφίδης από το γραφείο Divercity Architects, οι οποίοι μίλησαν για το κτιριακό συγκρότημα γραφείων στη Συγγρού.

Στην ομιλία τους ανέπτυξαν τρία θέματα. Πρώτο, το ζήτημα της εξασφάλισης ακουστικής άνεσης σε άμεση συσχέτιση με την ανάγκη εξασφάλισης κατάλληλων προδιαγραφών: «Σε κτιριακά συγκροτήματα με παρουσία σε μία βασική οδική αρτηρία της πόλης, το ζήτημα εξασφάλισης των προδιαγραφών αποτελεί βασικό ζητούμενο εξαρχής. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις από τους συνεργάτες μελετητές ακουστικολόγους, ώστε να συλλέξουμε τα δεδομένα της περιοχής και στη συνέχεια προτάθηκαν οι απαιτήσεις που θα έπρεπε να εξασφαλιστούν στο σχεδιασμό και την κατασκευή του υαλοπετάσματος της όψης», είπαν. Όπως εξήγησαν, στις όψεις επί της Λεωφ. Συγγρού και της οδού Λαγουμιτζή απαιτήθηκαν υψηλότερου επιπέδου προδιαγραφές, ενώ στις εσωτερικές όψεις, που οι μετρήσεις ήταν ευμενέστερες επιλέχθηκε μία πιο τυπική προδιαγραφή.

Η συνεργασία με τους μελετητές ήταν συνεχής όσον αφορά τις επιμέρους λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της απαιτητικής αυτής όψης με τις επενδύσεις μαρμάρου και το συνεχές υαλοπέτασμα επί 8 ορόφων καθ΄ ύψος και πάνω από 100 μέτρα κατά μήκος. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τη μελέτη, καθότι αν δεν λυθούν τα επιμέρους ευαίσθητα σημεία τελικά μία γενική προδιαγραφή είναι αβέβαιο αν θα αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεύτερο θέμα, το ζήτημα της ακουστικής άνεσης και της σχέσης με το περιβάλλον της πόλης για τα κτίρια των Divercity, το οποίο έχει δύο όψεις. «Επιζητούμε τις βέλτιστες συνθήκες ακουστικής άνεσης για τους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων και ταυτόχρονα οφείλουμε να προστατεύσουμε την πόλη από την ηχητική επιβάρυνση που παράγει το εκάστοτε κτίριο. Για το λόγο αυτό μας απασχολεί πάντα πως θα περιορίσουμε όχι μόνο αισθητικά αλλά και ηχητικά τις εγκαταστάσεις Η/Μ στο δώμα των κτιρίων που σχεδιάζουμε, οι οποίες αναμφίβολα επιβαρύνουν ηχητικά την πόλη, ειδικά σε μεγάλα συγκρότημα κτιρίων, όπως το συγκρότημα κτιρίων στη Λεωφόρο Συγγρού. Αντίστοιχα, στα όρια του οικοπέδου και στους ελεύθερους χώρους του ισογείου μας απασχολεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ευχάριστου μικροκλίματος για τους εργαζόμενους που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα αλλά και αμφίδρομα ακουστική άνεση τόσο για το κτίριο, όσο και για τα κτίρια στα όμορα οικόπεδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί για παράδειγμα μέσω κατάλληλης φύτευσης στα όρια, η οποία έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και εξασφαλίζει χωρικές ποιότητες, συνθήκες βιωσιμότητας, ακουστική άνεση, κτλ.».

Τέλος, βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους Divercity Architects αρχιτεκτονικά ήταν η εξασφάλιση των βέλτιστων ηχητικά συνθηκών στο εσωτερικό των χώρων εργασίας με ταυτόχρονη παρουσία ενδεχομένως 80 ή περισσότερων εργαζομένων σε ανοιχτό χώρο γραφείων. Χρησιμοποίησαν υλικά τα οποία μπορούν να απομειώσουν την αναμετάδοση ήχου, στο δάπεδο και στην οροφή για παράδειγμα, όπου με χρήση επιφανειών κατάλληλων προδιαγραφών επιτυγχάνεται η απαραίτητη ηχομείωση. Επιπλέον, προτάθηκαν ηχομονωτικές επιφάνειες όπου ήταν εφικτό και επέλεξαν εσωτερικά χωρίσματα, υαλοστάσια ή ξηράς δόμησης, με τις κατάλληλες προδιαγραφές που να εξασφαλίζουν τις επιθυμητές συνθήκες.

Μία εις βάθος ανάλυση στη μελέτη του ήχου του κτιρίου γραφείων στη Συγγρού πραγματοποίησαν ο Γιώργος Χατζηγεωργίου και ο Χάρης Μωραϊτης, Acoustical Engineers, οι οποίοι ήταν οι ακουστικοί σύμβουλοι του έργου.

Σχεδίασαν ένα κτίριο με βάση το Leed, το οποίο θέτει ποικίλες και λεπτομερείς προδιαγραφές ως προς τον ήχο. Η καταγραφή του περιβαλλοντικού θορύβου γίνεται ανά δευτερόλεπτο, ενώ αναλύθηκε η στάθμη θορύβου στο εσωτερικό του κτιρίου με υπολογισμούς με βάση ISO ακουστικής, προκειμένου να εξευρεθεί η απαίτηση του υαλοστασίου, η οποία διαφέρει ανά όψη.

Την πολύπλευρη μελέτη τους κατέδειξαν αναφερόμενοι στην ηχομόνωση των δομικών στοιχείων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που ενσωμάτωσαν οι αρχιτέκτονες στα στάδια της μελέτης – κυρίως στη μελέτη εφαρμογής. Προκειμένου να τηρηθούν οι προϋποθέσεις του Leed στην ακουστική των χώρων, έγινε εκτεταμένη ακουστική ανάλυση και πρόβλεψη ακουστικών παραμέτρων ( απαίτηση χρόνου αντήχησης κατά LEED) σε συνεργασία με τους Divercity και επιλέχθηκαν οι κατάλληλες ηχοαπορροφητικές επενδύσεις. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε 3D μοντέλα ακουστικών παραμέτρων. Αναφέρθηκαν ακόμα στην ηχοπροστασία κτιρίου από Η/Μ εγκαταστάσεις και στην προστασία περιβάλλοντος από τη λειτουργία Η/Μ. 

Θέματα ήχου στο πρώτο πολυόροφο κτίριο από ξύλινο φέροντα οργανισμό, το Bear, μοιράστηκε με το κοινό η Μαρία Παπαφίγγου των ΟΟΑΚ Architects.

Όπως είπε, ενώ το ξύλο ως οικοδομικό υλικό έμοιαζε να ανήκει στο παρελθόν, σήμερα με την περιβαντολλογική κρίση να είναι γεγονός, βλέπουμε ξανά μία στροφή στην χρήση του ξύλου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Σε μία προσπάθεια να συμμετάσχουμε στον διεθνή διάλογο περί πόρων αλλά και σε μία προσπάθεια να δείξουμε ότι και στην Ελλάδα είναι εφικτό να κάνουμε το επόμενο βήμα προς πιο βιώσιμα υλικά και κατασκευές αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα κατασκευασμένη στο μεγαλύτερο μέρος της από μασίφ ξύλο CLT», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η σύγχρονη αυτή, βιώσιμη κατασκευή εν τέλη αποσκοπεί στο να ανανεώσει το κτίριο στο σύνολο του, να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του στο μέλλον και να του δώσει μια νέα μοναδική ταυτότητα. «Σίγουρα όμως πολλοί άνθρωποι μαζί σημαίνει και θόρυβος. Μεταξύ των διαμερισμάτων αλλά και στα ίδια τα διαμερίσματα. Στη σύγχρονη κοινωνία μας, ο θόρυβος είναι διάχυτος παντού. Οι ήχοι προέρχονται από το δρόμο και την κυκλοφορία, από άλλους ανθρώπους, από ανεμιστήρες, υπολογιστές και κάθε είδους μηχανές», είπε η Μαρία Παπαφίγγου, ενώ πρόσθεσε πως, μετά την οδική κυκλοφορία, μας ενοχλούν περισσότερο οι γείτονές μας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση περιβαλλοντικής υγείας του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας.

«Και ενώ Το CLT είναι μια τεχνολογία κτιρίων που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής λόγω της βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον φύσης της. Παρουσιάζει και ορισμένες προκλήσεις, ειδικά όσον αφορά τον θόρυβο. Και τον θόρυβο πρόσκρουσης και τον αερομεταφερόμενο θόρυβο. Είναι σημαντικό λοιπόν να βρούμε τρόπους χωρίς βέβαια να περιορίζεται η δημιουργικότητα μας προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων κτιρίων, να βελτιώσουμε την ανακατασκευή τους, να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουν και να αυξήσουμε μαζικά την ποιότητα και την εμπειρία των χώρων που παρέχουν», συμπέρανε. Όσον αφορά στο ίδιο το έργο “Bear”, δηλώνει ότι αποτελέι δημιούργημα της τοποθέτησης του «παλιού» και του «νέου» στο ίδιο σύστημα. « Θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρά το μικρό της μέγεθος, η πολυκατοικία αυτή θα μπει πρώτη σε έναν δρόμο που είναι ήδη, σε μεγάλο βαθμό, προδιαγεγραμμένος και θα γίνει πρότυπο για όλα όσα, αργά ή γρήγορα μέλλεται να ακολουθήσουν και στην Ελλάδα», ολοκλήρωσε.

Ο Gotfried Schubert, στη συνέχεια, μας μίλησε για τον τρόπο που ο ακουστικολόγος αντιμετωπίζει την ακουστική μελέτη, καθώς άλλη είναι η μέτρηση σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον και άλλη στο εργοτάξιο.

Το event ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Βίλμας Αγραφιώτη από το αρχιτεκτονικό γραφείο A2 Architects.

Αναφέρθηκε στο hammam baths του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Palace. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο η ηχομόνωση είναι προϋπόθεση μυσταγωγίας.

«Ο αρχιτέκτονας πρέπει να λάβει υπόψη την απουσία του ήχου από τον ατμό αλλά και την παρουσία του ήχου μέσα από τη συνεχή χρήση του νερού. Οι γυψοσανίδες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν θόλοι που κρύβουν φωτισμό και συνεισφέρουν στη διαχείριση του ήχου, ενώ παράλληλα εξυπηρετούν την ίδια τη χρήση του χαμάμ – καθώς το χαμάμ λειτουργεί με υγρό ατμό και οι θόλοι πραστατεύουν τους χρήστες από τα σταγονίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πέρα από τις Η/Μ εγκαταστάσεις η ηχομόνωση ήταν σημαντική καθώς το χαμάμ βρίσκεται σε ισόγειο χώρο ξενοδοχείου με τεράστια επισκεψιμότητα και σε πολυσύχναστο δρόμο. Η προϋπόθεση χρήσης του μαρμάρου, ένα σκληρό υλικό με αντήχηση, αύξησε τις προκλήσεις για τους αρχιτέκτονες που είχαν να δημιουργήσουν έναν χώρο απόλυτης ηρεμίας και σιγής. Την ατμόσφαιρα ολοκληρώνουν τα παραβάν με κεραμικά πλακίδια που συνέβαλαν στην αίσθηση ιδιωτικότητας στο χώρο του χαμάμ, η «κρυφή» είσοδος και ο μεταβατικός χώρος του σαλονιού που διευκολύνει τη διάβαση από τη χαλάρωση πίσω στους ρυθμούς της καθημερινότητας».


Knauf World_Sound matters VOL II
Everything that happened at the annual web conference by Knauf Greece and Design Ambassador.

-text by Danai Makri

Sometimes, the unseen is a crucial, decisive factor for a project’s success. Acoustics are directly linked to the promotion of health and well-being. It is known that a well-designed building with proper acoustics can have a positive effect on a person’s mental health, on the environment and therefore on the overall sense of well-being. It is not surprising then that architectural acoustics and sound design have been gradually receiving more and more attention.

At the second Sound Matters event by Knauf Greece and Design Ambassador, architects, acoustic engineers and consultants as well as renowned Knauf executives discussed about sound, its design, materials and new methods. Those were Maria Polemarhakis from ΚNAUF Plastering, Maro Puljizevic from Knauf Insulation, Nikolas Travasaros and Christos Koufidis from Divercity Architects, Acoustical Engineers Giorgos Hatzigeorgiou and Haris Moraitis, Maria Papafigou from OOAK Architects, Gottfried Schubert acoustics consultant and Vilma Agrafioti from A2 Architects.

Maria Polemarhakis spoke about Knauf’s research at the company’s credited laboratories in Germany and Poland.

As she characteristically stated, “Knauf ‘s motivation today is the architect’s success tomorrow“. She referred to the importance of the acoustic properties of spaces, both for the manufacturer and the end user, regardless of whether they’re meant to be offices, meeting rooms, schools, or even private spaces, while focusing on the strong market demand for innovative, flexible solutions in the acoustics industry, which Knauf provides.

Maro Puljizevic, researcher at Knauf Insulation, took the floor.

The topic of his speech was sound insulation on the exterior facades of buildings, which is now a rule for new buildings in Greece. New materials cover traditional insulation needs; however, some offer better sound behavior. “In the busy everyday world, the facades are the partition between the noisy outdoor spaces and the tranquility of our homes“. Hence understanding a project’s location and acoustic footprint is an essential step in planning the facade. Insulation layers can help increase the sound insulation of the facade, as he added.

The first architects to speak at the second Sound Matters were Nikolas Travasaros and Christos Koufidis from Divercity Architects, who spoke about the office complex building in Sygrou. In their speech, they developed three subjects.

First, the issue of ensuring acoustic comfort is in immediate correlation to the need for secure suitable specifications: “In building complexes with a presence on a main road artery of the city, the issue of securing the specifications is a key requirement from the outset. Measurements were taken by associate researchers, audiologists, so that we can collect the area’s data and then the requirements that should be ensured in the design and construction of glass curtain on the facade, were suggested” they said. As they explained, on the facades on Syngrou Avenue and Lagoumitzi Street a higher level of specifications was required, while in the internal aspects, where measurements, were more favorable, a more typical specification was chosen.

Collaboration with scholars was continuous concerning the individual details for designing this demanding facade with marble lining and a continuous glass curtain, 8 floors in height and over 100 meters long. This was extremely important for the study, because unless individual sensitive points were resolved, there can be no certainty that a general specification would yield the desired results. Second was the issue of listening comfort and the relationship between the city environment and Divercity buildings, which has two aspects. “We are looking for the best acoustic comfort conditions for the interior spaces of buildings and at the same time we have to protect the city from the sound burden produced by the respective building. It is for this reason we are always concerned with finding ways to limit not only aesthetically but also sonically the E/M installations on the roof of buildings we design, which undoubtedly burden sonically the city, especially in large building complexes, such as the building complex on Syngrou Avenue. Accordingly, at the limits of the plot and in the free spaces of the ground floor we are interested in possibly creating a pleasant microclimate for the employees, ensuring privacy but also two-way acoustic comfort for both the building, as well as for the buildings on the neighboring plots. This can be achieved for example through appropriate border planting, which has multiple benefits and ensures spatial qualities, sustainability conditions, acoustic comfort, etc.”

Finally, an issue that preoccupied Divercity architecturally was ensuring the best sound conditions inside workplaces with the simultaneous presence of possibly 80 or more workers in an open office space. They used materials that can reduce sound relay, for example on the floor and ceiling; by using surfaces of suitable specifications the necessary noise reduction is achieved. In addition, soundproof surfaces were proposed where possible as well as internal partitions, glazing or dry construction, with appropriate specifications to ensure the desired conditions.

An in-depth analysis of the sound study of office building in Syngrou was realized by, Giorgos Hatzigeorgiou and Haris Moraitis, Acoustical Engineers, who were the audio consultants of the project.

They designed a building based on Leed, which sets various and detailed specifications as to the sound. Environmental noise is recorded per second, while the noise level was analyzed at the building’s interior with calculations based on ISO acoustics, in order to find out the requirement of the glass wall, which differs per aspect. They demonstrated their multifaceted study referring to the sound insulation of the structural elements, for which elements measurements were carried out and got incorporated by the architects in the study stages – mainly in the study application. In order to meet the requirements of Leed in premises’ acoustics, an extensive acoustic analysis was carried out and prediction of acoustic parameters (time requirement resonance according to LEED) in collaboration with Divercity and the appropriate sound-absorbing linings, were selected. Everything was mapped to 3D models of acoustic parameters. They also mentioned soundproofing a building from E/M facilities and environmental protection from computer operation.

 Sound issues in the first high-rise timber-frame building, Bear, were shared with the audience by Maria Papafigou of OOAK Architects.

As she said, while wood as a building material seemed to belong to the past, today as the environmental crisis is becoming a fact, we see once again a shift to the use of wood at a global level. “In an effort to participate in the international resource dialogue as well as in an attempt to show that it is possible in Greece to take the next step towards more sustainable materials and construction we decided to carry out the first apartment building in Greece built in large part of solid CLT wood,” she said characteristically. This modern, sustainable construction ultimately aims to renew the building as a whole, to extend its life duration into the future and offer it a new unique identity. “But certainly so many people together mean noise. Between the apartments but also in the apartments themselves. In our modern society, noise is everywhere. The sounds come from the road and traffic, from other people, from fans, computers and all kinds machines“, said Maria Papafigou, while adding that, besides road traffic, we are more bothered by our neighbors, according to Swedish National Board of Health and Welfare’s latest environmental health report.

And while CLT is an increasingly popular building technology because it is sustainable and environmentally friendly, it also presents some challenges, especially regarding noise. Both impact noise and airborne noise. So it is important to find ways without limiting our creativity, to increase the effectiveness of existing buildings, to improve their reconstruction, to reduce the energy they consume, massively increasing the quality and experience of the spaces they provide”, she concluded. As for the “Bear” project itself, she states that it was created by placing the “old” and the “new” in the same system. “We want to believe that despite its small size, this apartment building will be the first to enter a path that is already, to a large extent, predetermined and will become a model for all that sooner or later is to come, in Greece as well“, she concluded.

Gotfried Schubert then spoke to us about the way an audiologist deals with acoustic study, as there are differences between measuring in a controlled laboratory environment and measuring on site.

The event ended with the architectural office A2 Architects and Vilma Agrafioti’s presentation.

She mentioned the hammam baths of Macedonia Palace, the flagship hotel of Thessaloniki. This is a project in which soundproofing is a prerequisite for mysticism. “An architect must take into account the absence of sound from steam but also the presence of sound through continuous water use. Plasterboards were used to create domes that hide lighting and contribute to sound management, while at the same time serving the use of the hammam – as the hammam works with wet steam and domes protect users from droplets,” she said. Beyond the E/M facilities, the sound insulation was important as the hammam is located on a hotel ground floor with great traffic and on a busy road. The condition of using marble, a reverberatingly hard material, increased the challenges for architects who had to create a space of absolute calm and silence. The atmosphere is completed by ceramic tile screens which contributed to a sense of privacy in the hammam area; the “hidden” entrance and transitional living room area ease the process of moving from relaxation back to everyday life rhythm“.

Sound does matter and managing it is a delicate process that requires deep scientific knowledge. A world of research, partnerships and materials produces a world of positive experiences.

More on this will be developed in Sound Matters Vol ΙΙΙ, in 2023.


RELATED ARTICLES