Την Τετάτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής. 

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε (early bird & φοιτητικό στα 25 ευρώ). Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!

Αναζητούμε έναν βιώσιμο τρόπο φυσικής κατοίκησης στον πλανήτη. Λαχταρούμε τις πρωταρχικές αρχές της συνύπαρξης, ενώ καθένας αγωνίζεται για την ατομικότητα. Μπαίνουμε στον άγνωστο και αβέβαιο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξερευνούμε ψηφιακούς κόσμους φτιαγμένους από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Η θεματική της φετινής ΕΣΩ, με τίτλο “MULTIVERSE”, γεφυρώνει περαιτέρω τις θεωρίες για την εν εξελίξει αλλαγή με την πρώιμη πρακτική, στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του design και των τεχνών, και τα αποτελέσματά της.

O Γιώργος Μπάτζιος θα είναι ένας από τους ομιλητές του ΕΣΩ 2023. Η ομιλία του θα έχει τίτλο “Architecture and the Machine”.

Ο Γιώργος Μπάτζιος είναι Αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Georges Batzios Architects. H φιλοσοφία του επικεντρώνεται στη δημιουργία ζωντανών, αρχιτεκτονικών έργων που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα ανθρωπολογικών αναγκών περισσότερο από μία σχεδιαστική ιδέα.

Έχει ακολουθήσει διεθνή καριέρα σχεδιάζοντας και καθοδηγώντας πολυεπιστημονικές ομάδες σε μεγάλης κλίμακας διεθνή έργα, όπως το 53w53 MoMA Tower στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, Art and Technology Quarter στη Σεγκόβια, η Φιλαρμονική του Παρισιού, ο διεθνής διαγωνισμός του Rethink Athens σε συνεργασία με παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες όπως οι Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Martha Schwartz and Partners, Fr-ee Fernando Romero μεταξύ άλλων. Τα τρέχοντα έργα περιλαμβάνουν το Confex Park στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το γραφείο Kengo Kuma and Associates, το West Waterfront, και το East Urban Center του Δήμου Καλαμάτας,

Διαγωνισμός κτιρίου γραφείων της περιφέρειας Αττικής.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου προσφέρει τη δυνατότητα, με χρήση τεχνολογικών μέσων, να σηματοδοτήσει τη λειτουργία του, ως τοπόσημο, στην πόλη της Ελευσίνας. Το νέο κτίριο ενσωματώνει τις αρχές του Βιοκλιματικού σχεδιασμού στους τομείς του φυσικού φωτισμού, του αερισμού, της φύτευσης και των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

H πρόταση του γραφείου για το το κτίριο της περιφέρειας Αττικής ξεφεύγει της αρχιτεκτονικής επίλυσης ενός κτιριολογικού προγράμματος. Στόχος και ευθύνη της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν η διαμόρφωση ενός καινούργιου εκσυγχρονιστικού μοντέλου στη σχέση πολίτη | πολιτείας.
Αυτή η σχέση υπερβαίνει κάθε μορφολογικής επίλυσης του κτιρίου. Το ερώτημα είναι ουσιαστικό και καθορίζει την καθημερινότητα του πολίτη στην αλληλεπίδραση του με την πολιτεία, μια σχέση που έχει διαστρεβλωθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Συμβολικός Παραλληλισμός μεταξύ εννοιών πολιτικής | αρχιτεκτονικής

Κοινωνία-Ιδεατό στερεό_Το κτίριο, σαν εν δυνάμει όγκος προς εκμετάλλευση, συμβολίζει την ανθρώπινη φύση, την κοινωνική συμπεριφορά της καταναλωτικής κοινωνίας.

Κράτος-Ορθολογισμός_Το κτίριο, συμβολίζει την επιθυμία του κράτους να εκσυγχρονίσει τις δομές του, να πάρει θέση κι άποψη για την επίδραση που έχει ένα δημόσιο κτίριο στην πόλη.

Το κτίριο αυτό αυτονομείται από τους δρόμους που το περιβάλλουν ακολουθεί την δική του λογική, την αυστηρότητα και την λιτότητα ενός εξαιρετικά οικονομικού κανάβου, και την λειτουργικότητα που αυτός επιτρέπει, αποκτώντας παράλληλα την βαρύτητα του δημόσιου κτιρίου στην κλίμακα όμως του περιβάλλοντος αστικού ιστού.

Δημοκρατία-Διαφάνεια_Η δημοκρατία είναι ελευθερία, ισότητα κι αλληλεγγύη.

Στο επίπεδο του δρόμου και του περιβάλλοντα χώρου το κτίριο ανοίγεται σε άμεση σχέση και συνέχεια του αστικού τοπίου. Ένα συνεχές διάφανο υαλοστάσιο περιβάλλει το κτίριο στο επίπεδο του ισογείου, αφήνοντας να εκτίθεται όλη η εσωτερική του δομή, οι ραδινές κολώνες, τα υάλινα ελαφρά χωρίσματα των γραφείων.

Στο επίπεδο του πολίτη το κτίριο είναι διαφανές, διαυγές, ειλικρινές και τίμιο. Το κέλυφος του ορόφου, φαίνεται να αιωρείται, με την επεξεργασία των όψεων.

Διάλογος-Forum_Στην ανθρώπινη φύση υπάρχουν χαρακτηριστικά όπως η ανταγωνιστικότητα αλλά υπάρχουν κι άλλα όπως η συντροφικότητα η συνεργασία κι η αλληλεγγύη.

Το εσωτερικό του κτιριακού όγκου διασπάται, αφαιρούμενου ενός παραλληλεπίπεδου τμήματος, δίνοντας την θέση του σε ένα φυτεμένο περίκλειστο αίθριο.

Η πλατεία, κοινόχρηστη – δημόσια, η αυλή, οικία – φιλόξενη, συμβολίζει την ευρύχωρη άποψη και την βαρύτητα που δίδεται από ένα εκσυγχρονισμένο κράτος στην παρουσία του διαλόγου στα σπλάχνα του, στην καθημερινότητα του. Το κτίριο ανοικτό, λιτό, ξεκάθαρο αγκαλιάζει και προστατεύει τους πολίτες.

Δημόσια διοίκηση-Δημόσιος χώρος_Ένα δημόσιο κτίριο ανεξάρτητα από την κλίμακα του, τη θέση του ή τη σημασία του, θα πρέπει να καθορίζει και να επηρεάζει άμεσα κι έμμεσα τον αστικό ιστό και να  αναδεικνύει την προοπτική της πόλης.

Στην πλευρά του κτιρίου προς την πόλη, η εσωτερική πλατεία βρίσκει διέξοδο κι επεκτείνεται έως τον δρόμο, σε έναν ενιαίο δημόσιο αστικό χώρο. Στη βόρεια όψη, που ακολουθεί το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο με τις υπόλοιπες, τα υαλοστάσια αφήνουν την θέση τους στις κολώνες, αυτή τη φορά σε όλο το ύψος τους, ακόμα πιο ραδινές κι ανάλαφρες,  που στην στέψη τους φέρουν την συνέχεια του δώματος με την μορφή πέργκολας.

Ο χώρος αποκτά επιπλέον βαρύτητα, σηματοδοτεί και ιεραρχεί τις κινήσεις. Ο χώρος αποκτά την ποιότητα ενός αστικά σχεδιασμένου χώρου, που προσθέτει αξία στην κύρια οδική αρτηρία και που είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει θετικά τουλάχιστον τα όμορα οικοδομικά τετράγωνα.

Οι βασικές αρχιτεκτονικές συνθετικές αρχές, όπως αυτές αναλυτικά παρουσιάστηκαν παραπάνω, οδήγησαν στο σχεδιασμό του κτιρίου γύρω από ένα κατάφυτο εσωτερικό αίθριο. Οι κτιριακοί όγκοι διατάσσονται σε σχήμα Π, και ακολουθούν τη γεωμετρία του οικοπέδου και των γειτονικών ιδιοκτησιών, επιτυγχάνοντας την ομαλή ένταξη της νέας κατασκευής στο υφιστάμενο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική επίλυση, οργανώνει το κτιριολογικό πρόγραμμα με γνώμονα την τυπολογική προτυποποίηση γραφείων ομοειδών διοικητικών βαθμίδων και παρέχει ενιαίους γραφειακούς χώρους. Ο σχεδιασμός του κτιρίου προσφέρει τη δυνατότητα, με χρήση τεχνολογικών μέσων, να σηματοδοτήσει τη λειτουργία του, ως τοπόσημο, στην πόλη της Ελευσίνας. Το νέο κτίριο ενσωματώνει τις αρχές του Βιοκλιματικού σχεδιασμού στους τομείς του φυσικού φωτισμού, του αερισμού, της φύτευσης και των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σχέδια

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Georges Batzios Architects

Έτος 2018

Επιφάνεια 12.000 m2

Τύπος έργου Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κτίριο γραφείων

Διάκριση 2ο βραβείο

Τοποθεσία Ελευσίνα


RELATED ARTICLES