4ο συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού | Ρόδος_4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΑΣ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ 36 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-Δελτίο τύπου

Σημαντική πανελλαδική επιστημονική συμμετοχή συγκεντρώνει το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα λάβει χώρα στη Ρόδο στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Το Συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για τις 24 και 25 Οκτωβρίου του 2020 και είχε αναβληθεί λόγω του lockdown. Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Μετά την αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν 36 εισηγήσεις, με αναμενόμενα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το συνέδριο θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα τόσο ψηφιακής (live streaming), όσο και φυσικής παρακολούθησης με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Α. ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

Μπορείτε να παρακολούθησετε το συνέδριο, διαδικτυακά, μέσω youtube εδώ

Β. ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ:

Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο δια ζώσης, μπορείτε να εγγαφείτε εδώ

Εγγραφείτε έγκαιρα στο τμήμα ή στα τμήματα του συνεδρίου που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε:

Α. Σάββατο 10:30 – 14:30   και Β. 17:30 – 21:00

Γ. Κυριακή 10:30 – 14:30.

Κατά την προσέλευσή σας στο ξενοδοχείο είναι απαραίτητη η προσκόμιση εκτύπωσης της εγγραφής και η επίδειξη των απαραίτητων υγειονομικών βεβαιώσεων. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργος Χατζημάρκος «Χαιρετίζω την διεξαγωγή του 4ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, ένα συνέδριο, στη εδραίωση του οποίου,  ως θεσμό που προάγει και αναδεικνύει τη σχέση και την αλληλεπίδραση τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέβαλε από το ξεκίνημά του, ως συνδιοργανωτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στον βαθμό που ένας τόπος αναγνωρίζεται και ταυτίζεται με την αρχιτεκτονική του τοπίου του και του δομημένου περιβάλλοντός του, είναι προφανής η άρρηκτη σχέση τουρισμού και αρχιτεκτονικής, που το συνέδριο, κάθε χρόνο πραγματεύεται, αναδεικνύοντας τις αναρίθμητες πτυχές και παραμέτρους της. Η αρχιτεκτονική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτιστικού και πολιτισμικού επιπέδου ενός τόπου. Είναι αυτή που διαμορφώνει το place branding. Από την άλλη, ο τουρισμός είναι η κυρίαρχη κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Η “συμπόρευση” και αλληλεπίδραση  αρχιτεκτονικής και τουρισμού με τρόπο  που θα βελτιώνει τις τουριστικές υποδομές τόσο προς όφελος του τουρισμού όσο και  προς όφελος των μόνιμων κατοίκων του τόπου, είναι το ζητούμενο και, προς αυτή την κατεύθυνση, το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού έχει πολλά να προσφέρει. Συγχαίρω για μια ακόμη φορά τον  Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου για την πρωτοβουλία του.»

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ Αντώνης Καμπουράκης αναφέρει «Το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που πλέον έχει γίνει θεσμός για τα νησί μας και  θα διεξαχθεί και εφέτος για τέταρτη φορά, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Ρόδο μας στο βαθμό που προάγει τον δημόσιο διάλογο για δύο τομείς στενά συνυφασμένους, με έντονη επίδραση στην διαμόρφωση της τουριστικής μας ταυτότητας.  Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα του συνεδρίου να ανοίξουν νέους αρχιτεκτονικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς ορίζοντες. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές του, τον δραστήριο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου,  για την προσπάθεια του να διοργανώσει ένα τόσο σημαντικό συνέδριο στο νησί μας. Οι 36 επιστημονικές διαφορετικού χαρακτήρα εισηγήσεις, αποτελούν το βαρόμετρο για την σίγουρη επιτυχία του.»

Η κ Φανή Βαβύλη, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων τονίζει: «Η συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. Οι 36 εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν έχουν όλες το ξεχωριστό τους ενδιαφέρον σε μια ολιστική προσέγγιση και μιας πολυδιάστατης εικόνας στη διάδραση Τουρισμού και Αρχιτεκτονικής. Έχει ήδη αποσταλεί αλληλογραφία επιβεβαίωσης προς τους προκριθέντες ομιλητές, προκειμένου να ετοιμάσουν τις τελικές τους εισηγήσεις.»

Από την πλευρά του, ο κ Δημήτρης Ξυνομιλάκης, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δηλώνει: «Η Αρχιτεκτονική είναι Πολιτισμός και η πορεία της, όπως θα καταγραφεί τα επόμενα χρόνια, θα είναι ένας αγώνας αναζήτησης, αντιπαράθεσης,  διαλόγου, με διακριτά τα σημάδια μιας κρίσης που θα τροφοδοτήσει  ριζικές αλλαγές. Πολιτισμός και Τουρισμός θα συνεχίσουν να είναι με τρόπο εμφατικό η αιχμή του δόρατος για την οικονομία του τόπου μας. Ο χώρος διαμονής, οι μετακινήσεις, ο δημόσιος χώρος, το στυλ των κατασκευών, είναι θέματα που θα συζητηθούν, θα προβληματίσουν και εν τέλει θα διαμορφώσουν την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμήματος Δωδεκανήσου κ Αντώνης Γιαννικουρής αναφέρει: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΣΑΔ κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, έχουμε θέσει από κοινού ψηλά τον πήχη, ώστε τα πολύτιμα συμπεράσματα των εισηγήσεων να αποτυπωθούν και να αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον της διάδρασης μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού. Συγχαρητήρια στον ΣΑΔ για την πρωτοβουλία και την αφοσίωσή του στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε από κοινού τις νέες μας συνεργασίες, οι οποίες θα αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.»

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου επισημαίνει: «Είναι χαρά μας που οι σιωπηρές και εντατικές προσπάθειες τριών ολόκληρων ετών, με στόχο την εξέλιξη και τη δημιουργία ουσιαστικών Συνεδρίων, θα στεφθούν με επιτυχία. Η συνεργασία μας με τους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς σε Πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο, είναι καθημερινή πλέον τους τελευταίους μήνες, ενώ το ερχόμενο διάστημα θα κορυφωθούν οι οργανωτικές προετοιμασίες του Συνεδρίου. Κάθε εισήγηση που θα παρουσιαστεί, κατέχει το δικό της νόημα, εμπεριέχει τη δική της αξία, ενώ θα αποτελέσει πολύτιμο λίθο για τα όσα θα ακολουθήσουν.»

Σημειώνεται επίσης, ότι μεταξύ των εισηγήσεων, ενεργή συμμετοχή θα έχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, με εισηγητές τους κκ Βενέρη Πάνο – Αναστασίου Τάσο, Δράκο Στέφανο – Σαρρή Άννα αντίστοιχα. Αναλυτικά οι προκριθείσες εισηγήσεις:

Αθανασιάδου Ελένη, Βενέσης Ηλίας, Οικονόμου Θάνος: Από το Μονοπάτι της Ποίησης μέχρι τη Μεταμόρφωση. Σχεδιάζοντας στο τοπίο της Καλλιράχης Θάσου.

Αναγνωστίδου Εφη: Πρόταση ανάπτυξης αγροτουριστικού – πολιτιστικού κέντρου στον πρώην αγροτικό οικισμό Λινοποτίου Κω

Αναγνώστου Μαρία, Βανδώρος Αλέξιος: Η σημασία του Αρχιτεκτονικού Τουρισμού στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ανάπτυξη της Αθήνας

Αναστασίου Τάσος, Βενέρης Πάνος: Περιηγητικά δίκτυα διαδρομών Πολιτιστικού ενδιαφέροντος από την απανάχρηση και ανάδειξη στην Εθνική πιστοποίηση. Το παράδειγμα των Κυκλάδων.

Αρχάκη Στελλα, Μασμανίδου Αγγελική, Τσίχλη Ελένη: Η επιβεβλημένη λευκότητα στο Αιγαίο, και ο μύθος του ελληνικού καλοκαιριού

Γέροντα Χρυσαφίνα: Towards an integrated approach for tourism landscape analysis and evaluation. The case study of Lindos on the island of Rhodes (Greece).

Γιάγκου Ανδρέας, Τσακαλίδου Βενετία: Ο επαναπροσδιορισμός της Νεκρής Ζώνης της Κύπρου ως πυρήνα υβριδικού τουρισμού

Γιαλλούσης Στυλιανός: Παραθεριστική κατοικία στη θέση ‘’Πούντα Αφιάρτη’’ στην Κάρπαθο

Γιαννακόπουλος Νικόλαος: Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας. Υποδομή πολιτισμού στον δημόσιο χώρο της πόλης

Δέλγα Σοφία, Λέγκα Καρολίνα: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση λιμένα πόλης: Νέος Σταθμός Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

Δημόπουλος Γιώργος, Κονταξάκης Δημήτρης, Συμεωνίδου Ιωάννα, Τσινίκας Νίκος: Η συμβολή των ελαφρών και μεταφερόμενων κατασκευών στον τουρισμό στη μετά-Covid εποχή

Διμέλλη Δέσποινα: Ο εναλλακτικός τουρισμός ως εργαλείο αναβίωσης μειονεκτικών περιοχών: Η περίπτωση του Οροπεδίου του Λασιθίου

Δρακος Στέφανος, Σαρρή Άννα: Τα μνημεία ως αντικείμενο ενδιαφέροντος του Δήμου Ρόδου. Το μνημειακό όραμα της Δημοτικής Αρχής Ρόδου του Αντώνη Β. Καμπουράκη

Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες, Ελευθερία Νικολούδη: Το ξενοδοχείο ως αντανάκλαση του άυλου πνεύματος του προορισμού.

Κανταρζής  Μιχαήλ, Λιονάκη Ελένη: Βιωματικός τουρισμός – πρόκληση για την ανάδειξη του ορεινού όγκου της Κω.

Κουζή Τώνια: Τουρισμός & σχεδιασμός: η πραγματικότητα της επαρχιακής Ελληνικής Πόλης μέσα από τη ματιά νέων αυτοδιοικητικών.

Μανούσου-Ντέλλα Κατερίνα: Το Μανδράκι της Ρόδου. Ο διαχρονικός μετασχηματισμός του ζωτικού χώρου της πόλης γύρω από ένα αρχαίο λιμάνι.

Μάτζαρης Στέλιος: Η διαδρομή μέσα στο χώρο του Varos Village Boutique Hotel & The Varos Residences. Λήμνος

Μιχαηλίδης Αντρέας, Ντέλλας Γιώργος: Αποκατάσταση του Μνημειακού Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΕΛΑΦΟΣ” στον Προφήτη Ηλία Σαλάκου

Μπενέτος Βασίλης: Arch Island- Επισκέψου – Εξερεύνησε – Παρατήρησε – Μέτρησε – Σχεδίασε

Μωραΐτου Παρασκευή: Ολοκληρωμένα συστήματα ευφυών μεταφορών: Η περίπτωση του Δήμου Ρόδου

Νίτσα Γλυκερία (Κλαίρη): Επανάχρηση εγκαταλελειμμένων πολυόροφων κτιρίων ως Ξενοδοχεία 5 αστέρων

Ξάνθης Αγαπητός: Για μια αειφόρο τουριστική πορεία της Ρόδου…

Παπαδημητρίου Σπύρος: Παρουσίαση Βραβευμένης Μελέτης για τον Εξοπλισμό των Παραλίων στα Νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. Υδάτινος Πύργος

Παρασκευά Πολυάννα: Κοινότητες παιδιών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Πεβεράτου Μάρα: Η αναζογώνηση του Ελληνικού χωριού στον 21ο αιώνα (Δίκτυο οικισμών Κέρκυρας)

Περνάρης Γιώργος: Βιωσιμος Τουρισμός και εφαρμογη της πολιτικης “Διδαγματα απο το Ισπανικο μοντελο”

Πλατανιώτη Μαρία: Μονάδα παραγωγής και αγροτουρισμός στη Λήμνο

Σκιαδόπουλος A. Γιώργος, Γκριτζάλη Αλκμήνη: Θεματικός Τουρισμός: Η τουριστική εικόνα που πρέπει να προβάλει η Ρόδος στους τουρίστες του εξωτερικού.

Σπηλιοπούλου Γεωργία: Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των τουριστικών επενδύσεων σε συνάρτηση με την ασφάλεια δικαίου που τις διέπει.

Τζομπανάκης Αλέξιος, A. Lanzetta: Aστικός Σχεδιασμός και Μεσογειακός Λιμενικός Χώρος. Ο Ρόλος του Τουρισμού στην Ενίσχυση του Δημόσιου χώρου σε δύο μελέτες περίπτωσης

Ναθαναήλ Τζουτζίδης – Γραφείο Μελετών, Δέκαθλον Α.Ε: Αξιοποίηση της περιοχής του βόρειου Αφάντου, στην Ρόδο.

Τσάρας Γιάννης, Γιουζέπας Δημήτρης, Γούλιαρης Παναγιώτης: Συνθετικές αρχές και μεθοδολογία οργάνωσης της αρχιτεκτονικής μελέτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aria του ομίλου IKOS RESORTS.

Χατζησάββα Δ.,  Τζομπανάκης Α.: ΠΑΡΑΚΤΙΑ-ΚΑΤΩΦΛΙΑ : Σχεδιάζοντας τα όρια πόλης – θάλασσας σε μεσογειακά περιβάλλοντα.

Χειρχαντέρη Γεωργία: Η αρχιτεκτονική ως προϊόν τουριστικής κατανάλωσης

Χατζάτογλου Άγγελος Ευθύμιος: “REDESIGN RHODES” η αρχιτεκτονική του μέλλοντος ο τουρισμός του μέλλοντος.

Η Ο.Ε.Ε. απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ κ Δημήτρη Ξυνομιλάκη, τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) κ Φιντικάκη Νίκο, την Πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της UIA και καθηγήτρια του ΑΠΘ κ Βαβύλη Φανή, τον επισκέπτη Καθηγητή Politecnico di Milano κ Κτενά Νίκο, ενώ ο ΣΑΔ εκπροσωπείται στην Επιτροπή δια του Μεταδιδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ Αγαπητό Ξάνθη.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και το Ελληνικό Τμήμα της UIA (Διεθνης ‘Ενωση Αρχιτεκτόνων) προσκάλεσαν τους Αρχιτέκτονες και τους επαγγελματίες του Τουρισμού που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν ως Εισηγητές στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, να αποστείλουν εκτεταμένες περιλήψεις των εισηγήσεών τους. Η ουσιαστική αυτή θεσμική συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα Αρχιτέκτονα και επαγγελματία του Τουρισμού να καταθέσει και να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις, την έρευνα, το όραμα για τα θέματα που διαπραγματεύεται το Συνέδριο.

Η θεματολογία του συνεδρίου είναι η παρακάτω:

1. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
2. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
3. ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ – ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ (ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Η΄ ΜΗ) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
4. ΣΧΕΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Τα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, ενώ ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι (πέραν των εισηγητών που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή) αναγνωρισμένοι Αρχιτέκτονες από διάφορα μέρη του κόσμου. Τα Συνέδρια Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού απευθύνονται σε όλον τον Τεχνικό Κλάδο, Μηχανικούς και μη, σε όλους του επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αρχιτεκτονικής Archisearch.gr, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος

Ο Δήμαρχος Ρόδου: Αντώνης Β. Καμπουράκης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου: Γιώργος Σκιαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων: Δημήτρης Ξυνομιλάκης

Η Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχ/νων: Φανή Βαβύλη

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμήμα Δωδ/σου:  Αντώνης Γιαννικουρής


RELATED ARTICLES