Καινοτόμες προσεγγίσεις στην ενσωμάτωση Η/Μ μελετών στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό - Μία νέα εποχή συνεργασίας

Οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην ενσωμάτωση των Η/Μ μελετών στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ωθούν τα όρια της δημιουργικότητας και της απόδοσης των κτιρίων. Είτε πρόκειται για ένα υπερ-έξυπνο οικολογικό κτίριο γραφείων, ένα αυτόνομο ενεργειακά σχολείο, είτε για μια αρχιτεκτονική «μηχανή» που εκθέτει την τεχνολογία της, ο κοινός παρονομαστής είναι η στενή διεπιστημονική συνεργασία. Όταν οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι – μηχανολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί, μοιράζονται το όραμα και σχεδιάζουν παράλληλα, το κτίριο παύει να είναι απλώς ένα κέλυφος που γεμίζουμε με μηχανήματα – μετατρέπεται σε ένα οργανικό σύστημα όπου μορφή και λειτουργία συνυπάρχουν αρμονικά. Τα case studies δείχνουν ότι αυτή η συνεργατική προσέγγιση αποδίδει: καλύτερη ενεργειακή επίδοση, αυξημένη άνεση χρηστών, μειωμένα κόστη κύκλου ζωής και ενίοτε εμβληματική αρχιτεκτονική που σημαδεύει την εποχή της. Καθώς προχωράμε στο μέλλον με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η έξυπνη διαχείριση πόρων, τέτοιες ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις θα καταστούν ο κανόνας για το πώς σχεδιάζουμε τα κτίριά μας.

Γράφει η Σύλια Τζιόλα

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όπου οι ηλεκτρομηχανολογικές (Η/Μ) εγκαταστάσεις σχεδιάζονται σε απόλυτη αρμονία με την αρχιτεκτονική σύλληψη. Αυτό σημαίνει ότι αρχιτέκτονες, πολιτικοί και μηχανικοί η/μ, συνεργάζονται στενά από τα πρώτα στάδια, συνδυάζοντας αισθητική, λειτουργικότητα και βιωσιμότητα.

Παρακάτω εξετάζουμε τις πιο καινοτόμες στρατηγικές ενσωμάτωσης: από νέες τεχνολογίες (AI, έξυπνα δίκτυα, BIM) και βιώσιμα πρότυπα (Net Zero, Passive House, ΑΠΕ) μέχρι τρόπους που η τεχνολογία γίνεται μέρος της αρχιτεκτονικής ταυτότητας ενός κτιρίου.

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε case studies πρωτοποριακών έργων όπου η συνέργεια αρχιτεκτόνων-μηχανικών οδήγησε σε εξαιρετικές λύσεις.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: GOULIDIS CONSTRUCTIONS. Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: TZIOLAS ENGINEERS

Νέες τεχνολογίες στην ολοκληρωμένη σχεδίαση

Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν εργαλεία που διευκολύνουν τον συντονισμό αρχιτεκτονικού και Η/Μ σχεδιασμού, επιτρέποντας βέλτιστες λύσεις που παλαιότερα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν:

Έξυπνα Δίκτυα (Smart Grids) 

Η διασύνδεση των κτιρίων με έξυπνα δίκτυα ενέργειας επιτρέπει μια δυναμική σχέση προσφοράς-ζήτησης με το ηλεκτρικό δίκτυο. Τα κτίρια μπορούν να λειτουργούν ως «prosumer» – δηλαδή παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας – ανταλλάσσοντας πληροφορίες με το δίκτυο.

Μέσω έξυπνων μετρητών και συστημάτων διαχείρισης φορτίων, ένα κτίριο μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωσή του ανάλογα με τις συνθήκες (π.χ. μείωση φορτίων σε ώρες αιχμής ή αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας). Για παράδειγμα, προγράμματα demand response δίνουν τη δυνατότητα σε ένα κτήριο να προσαρμόζει τον φωτισμό, τον κλιματισμό ή τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, εξομαλύνοντας τις αιχμές ζήτησης και εξοικονομώντας κόστος και ενέργεια.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: GOULIDIS CONSTRUCTIONS. Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: TZIOLAS ENGINEERS

Έξυπνες εγκαταστάσεις και IoT 

Τα έξυπνα κτίρια αξιοποιούν πληθώρα αισθητήρων και αυτοματισμών (Internet of Things) για να βελτιστοποιούν τη λειτουργία τους. Χιλιάδες αισθητήρες μπορούν να συλλέγουν δεδομένα για θερμοκρασίες, ποιότητα αέρα, πληρότητα χώρων, επίπεδα φωτισμού κ.ά. Τα δεδομένα αυτά αναλύονται με αλγορίθμους machine learning ώστε το κτίριο να αυτορυθμίζεται – π.χ. να προσαρμόζει αυτόματα τον φωτισμό και τον αερισμό ανάλογα με την παρουσία ανθρώπων και τις ανάγκες. Ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίου (BMS) ενοποιεί όλα τα επιμέρους δίκτυα σε μια πλατφόρμα, παρέχοντας πραγματοχρόνιο έλεγχο και εποπτεία της ενεργειακής κατανάλωσης.

Το αποτέλεσμα είναι σημαντική εξοικονόμηση – π.χ. ένα σύγχρονο έξυπνο κτήριο γραφείων μπορεί να καταναλώνει μόλις ~30% της ενέργειας ενός συμβατικού κτιρίου ίδιου μεγέθους χάρη σε τέτοιες βελτιστοποιήσεις​.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: TZIOLAS ENGINEERS

Πρόοδοι BIM (Building Information Modeling) 

Η ευρεία χρήση του BIM έχει επαναστατικοποιήσει τη συνεργασία αρχιτεκτονικού και Η/Μ σχεδιασμού. Μέσω ενός ενιαίου ψηφιακού μοντέλου 3D, όλα τα συστήματα του κτιρίου σχεδιάζονται ταυτόχρονα και ελέγχονται για χωρικές συγκρούσεις (clash detection) πριν την κατασκευή. Αυτό συντονίζει τα πολλαπλά ειδικά μελετητικά αντικείμενα (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρικά, μηχανολογικά) και μειώνει δραστικά τις ασυμβατότητες.

Σύγχρονες πλατφόρμες BIM επιτρέπουν σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους να εργάζονται πάνω στο ίδιο μοντέλο, ανταλλάσσοντας αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, ο σχεδιασμός επιταχύνεται και επιτυγχάνονται εξοικονομήσεις κόστους, καθώς ανιχνεύονται και επιλύονται προβλήματα εκ των προτέρων.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση εξειδικευμένων λογισμικών ανάλυσης (ενεργειακή προσομοίωση, CFD για ροές αέρα κ.λπ.) μέσα στο BIM μοντέλο δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης της απόδοσης των Η/Μ συστημάτων και του κτιριακού κελύφους κατά τη φάση της μελέτης, οδηγώντας σε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: TZIOLAS ENGINEERS

Βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα

Η βιωσιμότητα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με τις Η/Μ μελέτες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Οι πιο καινοτόμες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

Κτίρια Net Zero Energy 

Πρόκειται για κτίρια που ετησίως παράγουν τουλάχιστον τόση ενέργεια όση καταναλώνουν – επιτυγχάνοντας δηλαδή μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας. Αυτό γίνεται με συνδυασμό δραστικής μείωσης κατανάλωσης (π.χ. υψηλής απόδοσης συστήματα HVAC, LED φωτισμός, αυτοματισμοί) και τοπικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία).

Τέτοια κτίρια ελαχιστοποιούν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και καθιστούν τον χρήστη ανεξάρτητο από τις διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους. Η μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων στα Net Zero κτίρια είναι ολιστική: όλοι οι επιμέρους τομείς (θέρμανση/δροσισμός, φωτισμός, ζεστό νερό χρήσης, εξοπλισμός) βελτιστοποιούνται ώστε να μειωθεί δραματικά το φορτίο. Στη συνέχεια, αυτό το μικρότερο φορτίο καλύπτεται από ΑΠΕ.

Για παράδειγμα, σε ένα πρωτοποριακό Net Zero σχολείο στις ΗΠΑ, συνδυάστηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και υπερμονωμένο κέλυφος, με αποτέλεσμα το κτίριο να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.

Παρόμοια, στο Phipps Center for Sustainable Landscapes, ένα κτίριο-φάρο βιωσιμότητας, εφαρμόστηκαν πράσινες στέγες, συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και παθητικές ηλιακές στρατηγικές, πετυχαίνοντας Net Zero ενεργειακή απόδοση και κορυφαίες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις (LEED Platinum, Living Building Challenge).

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ OLEA VALLEY ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: TZIOLAS ENGINEERS

Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου (Passive House) 

Πρόκειται για ένα από τα πιο αυστηρά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης παγκοσμίως. Ένα πιστοποιημένο Passive House κτίριο μειώνει τις ενεργειακές του ανάγκες για θέρμανση/ψύξη έως και 90% συγκριτικά με ένα συμβατικό κτίριο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δίνει έμφαση σε παθητικές στρατηγικές: εξαιρετική θερμομόνωση σε τοίχους/στέγη/δάπεδα, θερμογέφυρες μηδενισμένες, αεροστεγανό κέλυφος, κουφώματα υψηλής απόδοσης και συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Οι μηχανικοί Η/Μ συνεργάζονται στενά με τους αρχιτέκτονες ώστε η γεωμετρία, προσανατολισμός και ανοίγματα του κτιρίου να αξιοποιούν στο έπακρο τα παθητικά ηλιακά κέρδη το χειμώνα και τη φυσική σκίαση το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συμβατικές εγκαταστάσεις θέρμανσης/ψύξης σχεδόν εκλείπουν – συχνά αρκεί ένας μικρός θερμαντήρας ή ένα απλό κλιματιστικό για όλο το σπίτι. Έτσι, αφενός μειώνεται η κατανάλωση, αφετέρου εξοικονομείται χώρος και κόστος από την απουσία μεγάλου λεβητοστασίου ή ψυχροστασίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης κλίμακας εφαρμογής είναι ο 26-όροφος πύργος κατοικιών “The House” στο Cornell Tech (Νέα Υόρκη), ο οποίος κατά την ολοκλήρωσή του ήταν ο ψηλότερος πιστοποιημένος Passive House στον κόσμο. Εκεί, η συνεργασία αρχιτεκτόνων και ηλεκτρολόγων – μηχανολόγων μηχανικών απέδωσε μια απλή και καθαρή μορφή, με τεράστια μείωση ενεργειακών φορτίων και επίτευξη τόσο του στόχου του Passive House όσο και πιστοποίησης LEED Platinum. Αυτή η επιτυχία δείχνει ότι ακόμη και σε ψηλά κτίρια, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση (υψηλής ποιότητας φάκελος + αποδοτικά Η/Μ) μπορεί να εκπληρώσει ακραίες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση των χρηστών.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Α. ΒΕΝΕΤΗΣ. Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: TZIOLAS ENGINEERS

Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 

Η συνδυασμένη αρχιτεκτονική και ενεργειακή μελέτη οδηγεί σε καινοτόμους τρόπους αξιοποίησης των ΑΠΕ ως μέρος του ίδιου του κτιρίου. Οι ηλιακοί συλλέκτες, για παράδειγμα, μπορούν να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετα στοιχεία και να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού.

Η τεχνολογία BIPV (Building Integrated Photovoltaics) επιτρέπει τα φωτοβολταϊκά πάνελ να ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία – σε στέγες, προσόψεις ή σκίαστρα – παράγοντας ρεύμα και ταυτόχρονα λειτουργώντας ως δέρμα του κτιρίου.

Με αυτόν τον τρόπο, τα φωτοβολταϊκά υπηρετούν διπλό ρόλο: αποτελούν λειτουργικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (προστασία, σκιασμός, επένδυση) και παράλληλα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την αισθητική (αφού δεν υπάρχουν εμφανείς πρόσθετοι συλλέκτες) αλλά ενισχύει και την αποδοτικότητα, γιατί τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν με ιδανικό προσανατολισμό/κλίση ως μέρος του σχεδιασμού.

Πέρα από τα ηλιακά, σε κατάλληλα κτίρια εξετάζεται και η ενσωμάτωση μικρών ανεμογεννητριών σε στέγες ή όψεις.

Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα είναι το World Trade Center στο Μπαχρέιν, ο πρώτος ουρανοξύστης παγκοσμίως που ενσωμάτωσε ανεμογεννήτριες στο σχεδιασμό του. Οι δύο πύργοι του συγκροτήματος συνδέονται με τρεις γέφυρες, καθεμία από τις οποίες φέρει μία μεγάλη ανεμογεννήτρια διαμέτρου ~29 m. Οι ανεμογεννήτριες αυτές σχεδιάστηκαν έτσι ώστε οι ίδιοι οι πύργοι, με σχήμα ιστίου, να διοχετεύουν τον άνεμο προς αυτές, μεγιστοποιώντας την απόδοσή τους. Το σύστημα παράγει υπολογιστικά ~11-15% των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, ενώ αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής μορφής του συγκροτήματος. Τέτοιες ολοκληρωμένες λύσεις ΑΠΕ απαιτούν στενή συνεργασία αρχιτέκτονα- η/μ μηχανικού: η μορφολογία του κτιρίου, η στατική δομή και τα Η/Μ συστήματα πρέπει να σχεδιαστούν παράλληλα, ώστε οι ανανεώσιμες πηγές να ενταχθούν αποδοτικά χωρίς να διαταράσσουν την αισθητική ή τη λειτουργία.

ΒΙΛΑ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Α. ΒΕΝΕΤΗΣ. Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: TZIOLAS ENGINEERS

Ολιστικός βιοκλιματικός σχεδιασμός 

Πολλά καινοτόμα έργα υιοθετούν μια συνδυαστική στρατηγική που ενσωματώνει παθητικά και ενεργητικά μέτρα. Οι μηχανικοί Η/Μ συμβάλουν ήδη από τη σύλληψη της αρχιτεκτονικής ιδέας, προκειμένου το ίδιο το κτίριο να λειτουργεί «έξυπνα» μέσω του σχεδιασμού του. Τεχνικές όπως φυσικός δροσισμός (νυχτερινός αερισμός, δροσισμός με εξάτμιση), γεωθερμική αξιοποίηση (θερμική αδράνεια εδάφους για προκλιματισμό αέρα), ηλιακές καμινάδες και φωτοσωλήνες για φυσικό φως, ενσωματώνονται πλέον στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Έτσι θολώνει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αρχιτεκτονικών και Η/Μ στοιχείων: ένα αίθριο, μια αυλή ή ένας εσωτερικός κήπος δεν είναι απλώς αισθητικά στοιχεία, αλλά μέρος του περιβαλλοντικού συστήματος του κτιρίου (φέρνοντας φως και αέρα φυσικά).

Οι παθητικές αρχές (προσανατολισμός, συμπαγής μάζα, θερμική μόνωση, αερισμός) σε συνδυασμό με έξυπνα ενεργά συστήματα (αισθητήρες, αυτοματισμοί, ΑΠΕ) οδηγούν στα πιο αποδοτικά και βιώσιμα κτίρια.

Συνολικά, η φιλοσοφία του βιώσιμου σχεδιασμού απαιτεί μια διεπιστημονική σύμπραξη – μόνο όταν αρχιτέκτονες , μηχανολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί δουλεύουν ως μια ομάδα από την αρχή, μπορεί ένα κτίριο να πετύχει κορυφαίες επιδόσεις με οικονομικά εφικτό τρόπο.

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ 8 ΟΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: GOULIDIS CONSTRUCTIONS. Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: TZIOLAS ENGINEERS

RELATED ARTICLES