Στη συνομιλία τους με τίτλο “Location VS Place”, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης Hotel Experience, ο Γιώργος Τσολάκης, αρχιτέκτων και ιδρυτής των Tsolakis Architects και η Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτεκτόνισσα και ιδρύτρια του γραφείου Myrto Kiourti, συμμετέχουν σε μια αντίστιξη εμπειριών, προσεγγίσεων και σκέψεων σχετικά με την τουριστική αρχιτεκτονική, την σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην παραγωγή αρχιτεκτονικής και την αναζήτηση της κοινωνικότητας. 

Διαβάστε περισσότερα για τo Hotel Experience 2025, εδώ!

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR
ENCAVED STONE VILLA IN ANTIPAROS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | LEFT PHOTO: GIORGOS MESSARITAKIS | RIGHT PHOTO: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS

Σε συντονισμό της Δανάης Μακρή, η συνομιλία του Γιώργου Τσολάκη με τη Μυρτώ Κιούρτη οργανώνεται ως αντίστιξη. Σε ένα τόπο διακοπών, τι επιζητάμε να νιώσουμε ως επισκέπτες αλλά και τι σχεδιάζουμε ως αρχιτέκτονες; Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο δημιουργικός πειραματισμός χωρίς να χαθεί το μέτρο; Μέχρι πιο σημείο είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε ανέσεις του σήμερα; Η συζήτηση εκκινεί γύρω από τα τρία αυτά βασικά ερωτήματα. 

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Τσολάκης αναφέρεται στην ερμηνεία ενός τόπου με όρους μορφών, την απαίτηση για μορφολογική ένταξη στο εκάστοτε περιβάλλον ως αναπόφευκτη στρατηγική για την δημιουργία αρχιτεκτονικής. Ταυτόχρονα ωστόσο παρατηρούμε πως η χρήση και ο άνθρωπος είναι επίσης παράγοντες που καθορίζουν την αρχιτεκτονική παραγωγή. 

Ο άνθρωπος στην συζήτηση περί τουρισμού είναι δύο τύπων: ο μόνιμος κάτοικος και ο τουρίστας. Δημιουργείται επομένως ένα δίπολο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα άτομα μέσα σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις παύουν να έχουν διαφοροποιήσεις. 

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR
FLYING BOX BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: GIORGOS SFAKIANAKIS
FLYING BOX BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: GIORGOS SFAKIANAKIS
FLYING BOX BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: GIORGOS SFAKIANAKIS

Αναδεικνύοντας ως σημαντική την συνομιλία αυτών, αναρωτιέται: 

Πώς γίνεται ο διάλογος μεταξύ των δύο αυτών ομάδων, του μόνιμου κάτοικου και του τουρίστα; 

ENCAVED STONE VILLA IN ANTIPAROS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | LEFT PHOTO: GIORGOS MESSARITAKIS | RIGHT PHOTO: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS
SUBTERRANEAN VILLA IN ANTIPAROS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | LEFT PHOTO: GIORGOS MESSARITAKIS | RIGHT PHOTO: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS

Η κ. Κιούρτη πιάνοντας το νήμα της συζήτησης από όσα είπε ο κ. Τσολάκης συνεχίζει τονίζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα. 

Αναφερόμενη στις συζητήσεις για το Ελληνικό Καλοκαίρι, θεωρεί πως “έχουμε μιλήσει πολύ για το τοπίο, την φύση αλλά έχουμε ξεχάσει πως σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι έχει να κάνει με την σχέση μας με τους ανθρώπους και τις κοινότητες· με μια παιγνιώδη κοινωνικότητα”.

AKRA RESTAURANT BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: DIMITRIS KLEANTHIS
AKRA RESTAURANT BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: DIMITRIS KLEANTHIS
AKRA RESTAURANT BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: DIMITRIS KLEANTHIS

Η ίδια επιλέγει το παράδειγμα ενός έργου στη Τζιά, ενός ιδιαίτερου πέτρινου ακίνητου του οποίου κάποιοι χώροι επικοινωνούν μέσα από το σοκάκι του οικισμού. 

Ακριβώς αυτή την ποιότητα θέλησε τόσο η ίδια όσο και οι πελάτες να αναδείξουν: την σύνδεση με την κοινότητα, το χωριό, την απόλαυση που πηγάζει από τη σχέση με τους ανθρώπους και τον τόπο. 

RESIDENCE IN MT PARNASSUS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | PHOTOS: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS

Η σκέψη για το συγκεκριμένο έργο φαίνεται πως προσεγγίζει το ερώτημα του πώς φτιάχνουμε μια μορφή κοινωνικότητας μέσα από την εμπειρία των διακοπών. 

Η κ. Κιούρτη αναφέρεται παράλληλα σε συμβολικές και συναισθηματικές συνδέσεις: στο εξώφυλλο ενός βιβλίου για τη Τζια σε συγγραφή του Δημήτρη Φιλιππίδη, καθηγητή υπό την επίβλεψη του οποίου εκπόνησε το διδακτορικό της, φαίνεται το μικρό αυτό κτίσμα που καλείται τώρα να σχεδιάσει. 

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR

Υπογραμμίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για το έργο, στο οποίο καλείται να επεξεργαστεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όχι μόνο ως σχέση με την μορφή και την φύση αλλά ως σχέση με τους ανθρώπους και τις κοινότητες. 

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR

Ερωτούμενος αν αυτό που επομένως μας λείπει είναι η παιγνιώδης προνεωτερική κοινωνικότητα, ο κ. Τσολάκης σημειώνει πως πράγματι μας λείπει η αγνότητα, η ειλικρίνια, η απλή σχέση με τα πράγματα. 

Γιατί πάμε διακοπές; Πώς διαλέγουμε το που θα πάμε;

Συχνά “πιστεύουμε πως εκεί θα βρούμε αυτό που μας λείπει”. Αρχίζοντας να διαβάζουμε το κάθε τοπίο με όρους πολύπλοκους, διαμορφώνοντας σταδιακά μια ολιστική αντιμετώπιση αναδεικνύονται δύο αναγνώσεις, μια που εστιάζει στο φυσικό και μια στον ανθρωπογενή κόσμο. 

ENCAVED STONE VILLA IN ANTIPAROS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | LEFT PHOTO: GIORGOS MESSARITAKIS | RIGHT PHOTO: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS

Οι αρχιτέκτονες “όλες αυτές τις προσλαμβάνουσες τις κάνουμε μορφές”. 

“Δημιουργούμε τυπικές μορφές που παράγουν σύνολα, που αναπαράγουν αυτό που βλέπουμε σε κάθε οικισμό.”

“Τι θα συνέβαινε αν δεν μιμούμασταν πλέον τις μορφές αλλά αναζητούσαμε τις δομές μέσα από τις οποίες αυτές γεννήθηκαν και σιγά σιγά τις επανερμηνεύαμε μπολιάζοντές τες με την σύγχρονη πραγματικότητα;” θέτει το ερώτημα ο κ. Τσολάκης, σε μια προσπάθεια ταυτόχρονης ικανοποίησης σύγχρονων αναγκών και σεβασμού της πολιτιστικής μνήμης. 

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR

Η κ. Κιούρτη επανέρχεται ξανά με ένα βιβλίο, αυτή τη φορά το παραμύθι με τίτλο “Ο θησαυρός του Ζορζ”, το οποίο της χάρισε η ιδιοκτήτρια της κατοικίας στη Τζιά. Με εκκίνηση και έμπνευση την ιστορία του Ζορζ, ενός ευτυχισμένου ανθρώπου που κατοικεί ένα μικρό σπίτι πλάι σε ένα πολυτελές μεγάλο κτίσμα το οποίο κατοικείται από ανθρώπους μόνους, αναρωτιέται: 

“Μπορούμε εμείς οι αρχιτέκτονες να δώσουμε κάτι που έχει να κάνει με το ελάχιστο, ένα ελάχιστο που μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους; Πώς μπορεί ένας αρχιτέκτονας να διαχειριστεί αυτή τη συνθήκη ώστε να μην γίνει καταπιεστική αλλά πραγματικά απολαυστική;”

“Μήπως πλέον καλούμαστε να επιλέξουμε και να επανερμηνεύσουμε το ελάχιστο, έχοντας χορτάσει το πολυτελές;” Αναγνωρίζοντας την ποιότητα και την άνεση, μας καλεί να επιμεληθούμε πλέον το ελάχιστο. 

PANORAMA SERENITY SUITES IN PATMOS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | PHOTOS: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS
PANORAMA SERENITY SUITES IN PATMOS BY TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS | PHOTOS: COURTESY OF TSOLAKIS + PARTNERS ARCHITECTS

Ο κ. Τσολάκης με αφορμή όσα ειπώθηκαν περί ‘καταπιεστικής χλιδής’, συζητάει για το πως μια προσωπική ερμηνεία και εμπειρία συχνά απομακρύνεται και παραβλέπει τις εκάστοτε συνθήκες που γέννησαν τον τόπο αλλά και τις τωρινές του ανάγκες.

“Μπορεί να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων που κατοικούν μόνιμα έναν τόπο και αυτές των τουριστών;”

“Μήπως μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο, να εμπλουτίσουμε, να επαναχρησιμοποιήσουμε οικισμούς, να αναβαθμίσουμε ένα οικιστικό περιβάλλον το οποίο είναι ήδη εκεί;”

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR
DETACHED HOUSE IN MONODENDRI BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: COURTESY OF MYRTO KIOURTI
DETACHED HOUSE IN MONODENDRI BY MYRTO KIOURTI | PHOTO: COURTESY OF MYRTO KIOURTI

Κλείνοντας η κ. Κιούρτη, επιστρέφει στην εκκίνηση της συζήτησης τονίζοντας πως όταν κάποιος φτάνει σε ένα μέρος “δεν απολαμβάνει μόνο τον τόπο και τα κτίρια, αλλά μέρος της απόλαυσης είναι και οι άνθρωποι που συναντάει.”

“Οι αρχιτέκτονες έχουμε την δυνατότητα, μέσω της αισθητικής να προσκαλούμε σε ένα τόπο τους ανθρώπους που θέλουμε. Δεν σχεδιάζουμε επομένως μόνο κτίρια αλλά και τις κοινότητες των επισκεπτών” και είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτή τη δυνατότητα της αρχιτεκτονικής. 

PHOTO | APHRODITI HOULAKI, COURTESY OF DESIGN AMBASSADOR

Διαβάστε περισσότερα για τo Hotel Experience 2025, εδώ!

Δείτε τα βίντεο των ομιλιών του Σαββάτου 18/10 εδώ και της Κυριακής 19/10 εδώ!

Στοιχεία εκδήλωσης
Τίτλος εκδήλωσης HOTEL EXPERIENCE
Τύπος Συνέδριο, Έκθεση
Τοποθεσία Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ημερομηνία Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025
Σχεδιασμός εμπειρίας & Καλλιτεχνική διεύθυνση από Flux Office / Εύα Μανιδάκη & Θανάσης Δημηρής
Διαχείριση παραγωγής & Καλλιτεχνική διεύθυνση Βασίλης Μπαρτζώκας/ Design Ambassador
Συν-παραγωγή και εμπορική διαχείριση Άρης Μαρινάκης / Architectural Editions


RELATED ARTICLES