Περίπατος στο Ελληνικό στο πλαίσιο του 2ου Workshop «Διαδρομές της Αρχιτεκτονικής από την Εποχή του Μοντερνισμού Μέχρι Σήμερα στην Αττική»

at ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου workshop «Διαδρομές της Αρχιτεκτονικής από την εποχή του Μοντερνισμού μέχρι σήμερα στην Αττική» που οργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων – Τμήμα Αττικής,  οργανώνεται ο 4ος αρχιτεκτονικός περίπατος του φετινού 2ου workshop, που θα γίνει στις 11.00 π.μ. την Κυριακή στις 21 Μαΐου 2017 στο Κάτω Ελληνικό.

Η Δρ. αρχιτέκτονας Βάσω Ρούσση θα αναλύσει την εξέλιξη της περιοχής στο Ελληνικό.

Στο Ελληνικό είχε διαμορφωθεί ένας προσφυγικός οικισμός ιδιάζουσας μορφής: σχεδιάστηκε ως ένας ημιαστικός-ημιαγροτικός οικισμός για να καλύψει τις ανάγκες κατοίκησης και στοιχειώδους βιοπορισμού των προσφύγων μέσω της αγροτικής καλλιέργειας των αγροτεμαχίων- οικοπέδων.

Θα επισκεφτούμε το μικρό σωζόμενο τμήμα του λεγόμενου «Κάτω Ελληνικού», το οποίο βρίσκεται κάτω από τον αεροδιάδρομο του πρώην δυτικού αερολιμένα Αθηνών και προς τη θάλασσα- περίπου στο μήκος του αεροδιαδρόμου- όπως φαίνεται στον χάρτη.

Δεδομένου ότι ο οικισμός δεν παρέμεινε εξ’ αρχής αμιγώς προσφυγικός, θα δούμε τα λίγα εναπομείναντα δείγματα της μεσοπολεμικής προαστιακής κατοικίας στον οικισμό και θα παρουσιαστούν επίσης σε εκτυπώσεις εκείνα τα ιδιαίτερα- γνωστά από τη βιβλιογραφία- σπίτια, τα οποία έχουν κατεδαφιστεί μέσα στα χρόνια.

Η εκκίνηση έχει οριστεί στις 11.00 π.μ. και το σημείο συνάντησης των ενδιαφερόμενων είναι στη διασταύρωση της οδού Ποσειδώνος και της οδού Β (Βήτα), όπου είναι και η στάση του τραμ «Άγιος Αλέξανδρος». Η στάση του μετρό «Ελληνικό», βρίσκεται σχετικά κοντά.

workshop, διαδρομές, περίπατος, ΣΑΔΑΣ, ΠΕΑ, ελληνικό, προσφυγικό, αεροδρόμιο, μοντερνισμός

Δείτε περισσότερα, εδώ.


RELATED ARTICLES