Η Ναταλία Παντελίδου είναι αρχιτέκτονας (Βόλος, 2007) και αρχιτέκτονας τοπίου (Κοπεγχάγη,  2013). Τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει καθήκοντα  ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Καλαμαριάς.Ένας αρχιτέκτονας τοπίου και αστικού σχεδιασμού σε ένα κρίσιμο θεσμικό ρόλο, συνδυασμός πολύ σπάνιος για τα ελληνικά δεδομένα, οραματίζεται μια πόλη πιο βιώσιμη και φιλόξενη. Η Ναταλία έχει την σπάνια ευκαιρία, να διαθέτει όχι μόνο τα εφόδια αλλά και τα μέσα να κάνει τα σχέδια της πραγματικότητα.

Η Ναταλία αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς με παρότρυνση του σημερινού δημάρχου Ι. Δαρδαμανέλη. Στους προβληματισμούς της για την πόλη και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών ο δήμαρχος απάντησε με μια κρίσιμη ερώτηση: «Τι κάνεις εσύ για αυτό;». Η απάντηση της ήταν να αναλάβει δράση και να προχωρήσει από το να είναι απλά ενεργή πολίτης, όπως έκανε μέχρι τότε,στο να διεκδικήσει μια άλλη θέση και να μπορέσει να προσφέρει στην πόλη της.

Με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και το Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη στη Μαρίνα Καλαμαριάς, συζητώντας για το παραθαλάσσιο μέτωπο
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κ. ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΡΔΑΜΑΝΕΛΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ως αντιδήμαρχος, η Ναταλία έχει σημαντικά καθήκοντα και αρμοδιότητες που όμως δεν την εμποδίζουν να δρα και να σκέφτεται ως αρχιτέκτονας, καθώς όπως λέει και η ίδια, θέλει να συνεχίσει την ενεργό αρχιτεκτονική δράση, παράλληλα με τον θεσμικό της ρόλο.

Το όραμα της για την πόλη της Καλαμαριάς είναι να γίνει αυτό που λέει το όνομα της «Καλή Μεριά». Να αποτελέσει ένα προορισμό και όχι ένα πέρασμα στην καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικιών.

Σχεδιασμός αυλής νεοκλασσικού ως μέλος της ομάδας Urban Soul Project και εμφάνισηστοδιεθνές περιοδικό Monocle.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΥΛΗΣ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ URBAN SOUL PROJECT ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣΤΟΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MONOCLE.

Η Ναταλία γνωρίζει πως οι σχεδιαστικές παρεμβάσεις δεν είναι η μόνη απάντηση στα σύνθετα ζητήματα μιας πόλης. Στοχεύει στην αναδιοργάνωση της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές. Εργάζεται εντατικά επάνω σε θέματα ανάπτυξης συνεργασίας και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των διαφορετικών τομέων, ώστε να ευνοηθεί ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ τους και η αποτελεσματικότητα τους.

Η Ν.Π. δίνει τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις και προγραμματίζει παρεμβάσεις στα πλαίσια ευρύτερων σχεδιασμών όπως είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ονειρεύεται μια πόλη που ο σχεδιασμός τοπίου θα έχει σημαντικό ρόλο και που η μετακίνηση των πολιτών θα είναι γρήγορη, οικολογική και ασφαλής. Αναζητά τρόπους να ευνοήσει την χρήση του ποδηλάτου, ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και να κάνει πιο άνετη την κίνηση των πεζών μέσα στον αστικό ιστό.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ

Ένας από τους στόχους της για την πόλη είναι να δημιουργήσει τοπία που θα συμβάλλουν στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών (Healing Gardens) και θα βοηθούν στην ίαση και την ευεξία. Προκειμένου να δημιουργηθούν τέτοιοι υπαίθριοι χώροι ερευνά διαρκώς και αναζητά τις κατάλληλες συνέργειες και συνεργασίες.

Healing Garden for immigrant women, Επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας στα πλαίσια του workshop Ecoweek 2013
HEALING GARDEN FOR IMMIGRANT WOMEN, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ WORKSHOP ECOWEEK 2013

Πέρα όμως από τον τωρινό της ρόλο, η Ναταλία διαθέτει εμπειρία στο σχεδιασμό τοπίου και μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τους χώρους παιχνιδιού. Υπήρξε μέλος της σχεδιαστικής ομάδας για τις παιδικές χαρές που επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Μακρίδης και Συνεργάτες σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project, καθώς επίσης και στο διεθνούς φημης αρχιτεκτονικό γραφείο αστικού σχεδιασμού, SLA με έδρα την Κοπεγχάγη.

Ανασχεδιασμός αστικών περιοχών στο Jutland και στο Esbjerg (Δανία) και εγκατελειμενου αεροδρομίου στη Ζυρίχη (Ελβετία)
ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟ JUTLAND ΚΑΙ ΣΤΟ ESBJERG (ΔΑΝΙΑ) ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ (ΕΛΒΕΤΙΑ)

Η Ναταλία αντιλαμβάνεται την παιδική χαρά ως ένα ολοκληρωμένο, διαδραστικό τοπίο, που εμπλέκει το φυσικό στοιχείο με την αφορμή για αλληλεπίδραση και παιχνίδι. Η παραμονή της και οι σπουδές της στην Κοπεγχάγη την εφοδίασαν με εικόνες και αναφορές για μια πρωτοπόρα προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία απευθύνεται, ενώ στην Ελλάδα έχει εμπλακεί και με τη κατασκευή τους.

Σχεδιασμός με την ομάδα Μακρίδης & Συνεργάτες, για τρεις παιδικές χαρές στο Δήμο Θες/νικης (χρηματοδότηση Σταυρος Νιάρχος)
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΚΡΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ)

Η Ν.Π. προβληματίζεται σχετικά με την πόλη της, ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια. Η διπλωματική της είχε θέμα το Δέλτα του Αξιού, την σχέση του τοπίου με τον οικιστικό ιστό και τους τρόπους σύνδεσης των δύο.

Ιδέες και προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο του Δέλτα Αξιού
ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ

Η ανησυχία και η διάθεση για εξερεύνηση δεν σταματά μόνο σε θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου. Από το 2015 έχει ιδρύσει και επιμελείται ενός ξεχωριστού εγχειρήματος που ονομάζεται “Petproject”.Το “Petproject”αφορά στο σχεδιασμό αντικειμένων φωτισμού για  μικρές ηλικίες και έχει πλέον επεκταθεί στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων για παιδιά, με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα της στο Μοσχάτο και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Σχεδιασμός παιδικών χώρων και hand-crafted φωτιστικών από petproject.gr
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ HAND-CRAFTED ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟ PETPROJECT.GR

Η Ναταλία συνεργάζεται με το έγκυρο διεθνές περιοδικό αρχιτεκτονικής Baumeister και αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με ζητήματα αρχιτεκτονικής και τοπίου. Θεωρεί τη συγγραφή κειμένων και άρθρων σημαντικό μέσο έκφρασης που υποστηρίζει και εμπλουτίζει τη σχεδιαστική της δραστηριότητα.

Δράσεις και Εθελοντισμός στην Καλαμαριά
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Η αρχιτεκτονική τοπίου αφορά το κοινωνικό σύνολο και συνδέεται άμεσα με πολιτικές και στρατηγικές μεγάλης κλίμακας. Η εκλογή ενός αρχιτέκτονα τοπίου και αστικού σχεδιασμού με πολύπλευρη δράση και ανησυχίες, όπως η Ναταλία, σε ένα ρόλο που μπορεί να επηρεάσει τα παραπάνω μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή για νέες πρακτικές και επεμβάσεις στον αστικό ιστό.


RELATED ARTICLES