Το Build, το πρώτο επιχειρηματικό newsletter για τον κλάδο των κατασκευών και της αρχιτεκτονικής, με τη στρατηγική συνεργασία του Archisearch, δημιουργούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα βραβεία φωτισμού, τα Lighting Awards 2020.

Αρχιτεκτονικός φωτισμός: Ανθρωποκεντρικός φωτισμός, περιβάλλον και «έξυπνες» τεχνολογίες στο επίκεντρο.

Τι ζητούν οι πελάτες από τους lighting designers και τα προϊόντα φωτισμού.

«Ο καλός αρχιτεκτονικός φωτισμός ενισχύει το έργο της αρχιτεκτονικής και προωθεί την αποδοχή της»αναφέρει ο Gerd Pfarré, χαρακτηρίζοντας «συναρπαστικό τον αυξανόμενο αριθμό των lighting designers στην Ελλάδα».

 Μιλήσαμε με κάποιους από τους πλέον διακεκριμένους lighting designers στην Ευρώπη αλλά και με Έλληνες ακαδημαϊκούς για τις ανερχόμενες τάσεις στον αρχιτεκτονικό φωτισμό, τα ζητούμενα των πελατών τόσο από τα projects φωτισμού, όσο και από τα προϊόντα φωτισμού και το δυναμικό μέλλον του κλάδου αυτού.

Gerd Pfarré, FIALD, Managing/Design Director:

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας. Χωρίς τη δική τους αυξανόμενη συνειδητοποίηση για την αξία του φωτισμού και το πλεονέκτημα να συνεργάζονται με ανεξάρτητους lighting designers, δεν θα τα καταφέρναμε».

Lara Elbaz, Lighting Designer, APDI Senior professional member:

Βιωσιμότητα, τεχνολογία και design, υπογραμμίζει η Lara Elbaz ως τις βασικές τάσεις στο lighting design. «Σχετικά με την βιωσιμότητα (sustainability), μέχρι πρόσφατα, λαμβάνονταν υπόψιν μόνον παράμετροι ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά σιγά σιγά, άλλοι θεμελιώδεις παράγοντες όπως η γεωγραφική προέλευση των υλικών και ο κύκλος ζωής των προϊόντων φωτισμού μετράνε».

«Σχετικά με την τεχνολογία, μιλάμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε για συνδεσιμότητα, IoT, LI-FI και την βελτίωση στην τεχνολογία των LED και των συστημάτων ελέγχου».

«Όσον αφορά στο design, υπάρχει ζήτηση για όλο και μικρότερα και πιο ολοκληρωμένα φωτιστικά με απλά σχέδια και ουδέτερα χρώματα καθώς και συστήματα που ενσωματώνουν πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα».

Φραγκίσκος Τόπαλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Φωτισμού, ΕΜΠ:

Οι «πλέον υποσχόμενες τάσεις» στην τεχνολογία φωτισμού είναι οι εξής:

  • Ανθρωποκεντρικός φωτισμός
  • Ασύρματος έλεγχος εσωτερικών συστημάτων φωτισμού
  • Έλεγχος εσωτερικών συστημάτων με τη χρήση σενσόρων CCD
  • Ενσωμάτωση συστημάτων σκίασης στα συστήματα ελέγχου εσωτερικού φωτισμού
  • «Έξυπνα» συστήματα ελέγχου εσωτερικού φωτισμού με luminaire-based σένσορες
  • Έλεγχος μέσω smartphone applications
  • Μετάδοση δεδομένων μέσω ορατού φωτός, τεχνολογίες LiFi, visible lighting communications
  • Multi-functional δομημένα περιβάλλοντα σε ενσωμάτωση με δίκτυα e-lighting
  • Κεντρικός έλεγχος εξωτερικών συστημάτων φωτισμού (WiFi, ZigBee, RF etc)
  • Io Tapplications για εξωτερικά δίκτυα φωτισμού
  • «Έξυπνα» συστήματα φωτισμού που να ενσωματώνονται στα «έξυπνα» δίκτυα των «έξυπνων» πόλεων
  • Μείωση της φωτορύπανσης χωρίς εκπτώσεις στην ορατότητα

Ιάκωβος Ποταμιάνος, Καθηγητής Θεωρίας Οπτικής Αντίληψης ΑΠΘ:

«Η μορφή του φωτός είναι το ουσιαστικό ζήτημα… Μέσω της προσεκτικής σύνθεσης των ποιοτήτων, των κατευθύνσεων των φωτεινών ακτίνων, τον έλεγχο των ανακλάσεων και των γωνιών πρόσπτωσης στο ανθρώπινο μάτι μπορεί το φως να αποκτήσει υπόσταση, οργάνωση και μορφή… Αντίθετα η επικέντρωση στην μορφή του φωτιστικού παράγει συχνά ανεξέλεγκτες μορφές φωτός».

«Συχνά τα φωτιστικά που παράγονται στην εποχή μας διαπνέονται από ένα είδος υπερβολής, ένα ύφος μοντερνιστικού μπαρόκ, αντικατοπτρίζοντας πιθανόν τάσεις συνήθεις στην κοινωνία του θεάματος την οποία διανύουμε».

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Διευθυντής Φωτογραφίας, GSC, Καθηγητής ΑΠΘ

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε κάθε πιθανή διάθεση σε χρώμα και contrast με μια πραγματικά οικολογική προσέγγιση ταυτόχρονα καθώς η κατανάλωση ισχύος έχει μειωθεί. Αυτό θα έπρεπε να μας φέρει σε μια πιο φιλοσοφική και εικονογραφική προσέγγιση στον φωτισμό, το απόλυτο επίτευγμα της κινηματογραφίας».


RELATED ARTICLES